Störningar och vandalism efter meröppet
21 jun 2018 • 3 min
Telefonplans bibliotek i Stockholm har haft problem med störningar och vandalism efter att de införde meröppet, visar en rapport. Dessutom har bara de med svenskt id-kort fått registrera sig som meröppet-användare. Facket riktar nu kritik mot arbetsgivaren.


I mars 2015 infördes meröppet på Telefonplans bibliotek. Enkäter som gjorts med användare visar att konceptet varit uppskattat, och både besöksantal och utlån har ökat.
Men en arbetsmiljörapport från fackförbunden Vision, Saco och huvudskyddsombudet vid Stockholms stadsbibliotek visar en annan sida av verkligheten. Här konstaterar de att meröppet lett till konsekvenser för personal, arbetsmiljö och lokaler.
Man skriver bland annat att ”hot, störningar och vandalism förekommer ofta – och har ökat i omfattning och allvarsgrad i takt med att meröppet blivit mer känt” och listar en rad händelser som inträffat.
Bland annat besöktes biblioteket regelbundet av en grupp utländska män under vintern 2016. Männen var högljudda och otrevliga mot personal och besökare. När personalen försökte göra gruppens ledare uppmärksam på att beteendet störde omgivningen togs det inte på allvar. En av männen hade meröppet-kort och efter flera månader bestämde sig biblioteket för att endas registrera meröppet-låntagare med svenskt id och svensk adress.
Det ska även ha förekommit att någon övernattat på biblioteket och urinerat på en matta vid barnavdelningen och att besökare tittat på porr högljutt.

– På grund av bristande rutiner har ingen av de här incidenterna polisanmälts. Mitt intryck är att man improviserat fram rutiner allt eftersom. Därför anser vi att det behövs en central organisation som hanterar meröppet och avlastar enhetscheferna, säger Einar Ehn, huvudskyddsombud på Stockholms stadsbibliotek.
Enligt rapporten har de risk- och konsekvensanalyserna som gjorts ofta varit bristfälliga. Einar Ehn påpekar också att besökare inte har haft någonstans att vända sig om det inträffat incidenter.
– De har kunnat ringa bibliotekens kundtjänst men de har sällan haft öppet under meröppettiderna, så då har de ringt något kvällsöppet bibliotek långt bort eller till polis, men polisen kommer inte om det är någon som står och bultar på en dörr.

Martin Hafström är tillförordnad stadsbibliotekarie. Han menar att händelserna vid Telefonplan bör ställas i proportion till antalet meröppet-besökare, under 2017 hade biblioteket 12 555 besök under meröppet.
– Jag upplever inte att de här 17 rapporterade incidenterna, varav 9 skedde under meröppettid och 8 under ordinarie öppethållande, är stora problem utslaget på alla som kommit dit. Det skaver och vissa saker går att skruva på, men att helt komma bort från att människor inte uppför sig enligt regelverket kommer vi aldrig. Men vi ska ha strukturer för att kunna hantera det, säger han.
Under hösten kommer Stadsbiblioteket inrätta en beredskapsorganisation med en chef och fastighetsmedarbetare i beredskap. Till dem ska användare kunna ringa om något händer under meröppet-tiderna.
– Min bedömning är att när vi började med meröppet underskattade vi behovet av att ha en beredskap inom organisationen när saker händer, säger Martin Hafström.
Endast låntagare med svenskt id-kort har fått registrera sig som meröppet-besökare, vad tänker du om det?
– I Telefonplan tillämpades en sådan praxis lokalt och det strider helt mot de lånevillkor som vi har. Stadsbibliotekets ledning visste inte om detta förrän rapporten kom. Vi tog bort det direkt när vi fick kännedom om det.
En åtgärd som föreslås i rapporten är att ha kameraövervakning vid bibliotekets entré under obemannade öppettider.
Martin Hafström vill se en sådan åtgärd vid alla meröppet-bibliotek i staden. I dagsläget finns meröppet vid Telefonplans och Sköndals bibliotek och det finns planer på att införa det vid ytterligare fyra enheter.
– Rent formellt är biblioteket inte att betrakta som en allmän plats vid meröppet, så som ett normalöppet bibliotek är, säger Martin Hafström.
Enligt en artikel i Dagens Nyheter står inte fackförbundet Vision bakom rapporten. Men Görel Norlén, Visions ordförande för kultursektionen i Stockholm, meddelar att man nu pratat ihop sig.
– Alla i styrelsen var inte underrättade om rapporten. Vi har pratat ihop oss efteråt och står bakom innehållet i den, säger hon.
Även Maria Sundström, ledamot i Sacorådets styrelse, meddelar att de ställer sig bakom rapporten.
1 kommentarer
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
Varför betalar kommunala bibliotek skattepengar till Axiell för att förstöra sin egen verksamhet? Inte ett endaste ord står här om företaget som står bakom ”lösningen”.