Måste det finnas böcker i ett bibliotek?
3 dec 2019 • 2 min
Vad kännetecknar ett bibliotek, bokhyllorna eller själva utlåningen? Kan utlåning av verktyg eller digitala hjälpmedel kallas för bibliotek? Och vilken är bibliotekens roll i det hållbara samhället?

Jonas Söderholm, forskare vid Högskolan i Borås, som har studerat bland annat verktygsbibliotek var en av talarna på årets forskardag som arrangerades av Svensk biblioteksförening på tisdagen. Dagens tema var hållbar utveckling och Jonas Frykman från Agenda 2030 inledde med att konstatera att även om mycket har blivit bättre i världen så tär vi för mycket på planetens resurser.
När Jonas Söderholm började sin forskning om verktygsbibliotek trodde han att fler användare skulle ha hållbar utveckling i åtanke. Men det visade sig att det snarare handlade om hjälp till individen och hållbarhet i närsamhället. Det möjliggjorde för några att starta egen rörelse utan stora investeringar och ökade också sysselsättningen på orten.
Och det är så Jonas Söderholm tycker att man ska tala om biblioteken i stort.
– Vad innebär lånandet för bibliotekens roll i det hållbara samhället? Jag tror att det är bra att inte lägga ideologi i det biblioteken gör. Om man börjar paketera lånandet som gröna tjänster exkluderar man och det blir snabbt politiserat.
Även om det handlar om hållbar konsumtion att låna saker i stället för att köpa, tycker han alltså inte att biblioteken ska paketera sin verksamhet som cirkulär konsumtion eller hållbar konsumtion.
Han följer också ett projekt med utlåning av välfärdsteknik ”Välfärdsbibblan” i Borås för att se om utlåning i sig kan stimulera flera att börja använda tekniska hjälpmedel.
Så var går då gränsen för vad som kan kallas bibliotek? Jonas Söderholm konstaterar att det är kontroversiellt och att det finns många som tycker att bibliotekskonceptet urvattnas om utlåning av andra saker använder sig av det. Själv har han ingen bestämd åsikt.
– Det är alltid en jobbig fråga, säger han.
– Jag köper båda argumenten: Det att bibliotekens uppgift är att koppla ihop människor med resurser och det att uppgiften i grunden är att tillhandahålla kunskap, information, bildning och informationsresurser.
Men det finns konflikter, konstaterar han. Det kan bli politiskt kontroversiellt att använda skattepengar för något som annars är en del av den fria marknaden.
Samtidigar kan ulåning av verktyg på bibliotek vara en början på en rörelse som växer. Vad ska inrymmas i framtidens biblioteks- och informationsvetenskap, frågar han sig.
– Och om innebörden av bibliotek förändras hur ser vi då på bibliotekariens kompetens?
3 kommentarer
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
Biblioteket är för mig ett ställe där jag kan låna böcker. Om man tar bort böckerna vad har man då kvar? Skulle man fråga folk vad de förknippar biblioteket med så är det att kunna låna böcker. Detta ska vara huvuduppgiften
Det hörs på namnet…. Bibliotek
Fritt översatt så betyder det rum för böcker….