Konferens om e-publicering

12 jun 2013 • < 1 min

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger...

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger rum den 13-14 juni, dvs med start i morgon.

Bland dem som organiserar 17th International Conference on Electronic Publishing ingår personal från biblioteket, Sektionen för datavetenskap och kommunikation och Sektionen för planering och mediedesign.

Sedan 1997 har den internationella konferensen om e-publicering genomförts årligen och organiserats av forskare och bibliotekarier runt om i världen. Konferensen startades gemensamt av svenska och engelska bibliotekarier och data- och kommunikationsforskare. Den första konferensen genomfördes vid University of Kent i Storbritannien. Den ursprungliga idén var att via konferensen skapa en mötesplats för forskare, bibliotekarier och yrkesverksamma inom den akademiska publiceringssverksamheten och på så sätt utbyta och diskutera idéer med tillämpning på elektronisk publicering i bred mening.

Fokus har skiftat under åren från SGML till XML, från diskussioner om upphovsrättshaveri till Open Access, från mikrobetalningssystem till affärsmodeller för vetenskaplig publicering, från ontologidrivna websajter till textmining, från det digitala biblioteket till framtidens digitala vetenskapliga tidskrifter etc.

Och i år är alltså turen kommen till Sverige Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Senast konferensen genomfördes i Sverige var 1999.

Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min