Konferens om e-publicering

12 jun 2013 • < 1 min

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger...

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger rum den 13-14 juni, dvs med start i morgon.

Bland dem som organiserar 17th International Conference on Electronic Publishing ingår personal från biblioteket, Sektionen för datavetenskap och kommunikation och Sektionen för planering och mediedesign.

Sedan 1997 har den internationella konferensen om e-publicering genomförts årligen och organiserats av forskare och bibliotekarier runt om i världen. Konferensen startades gemensamt av svenska och engelska bibliotekarier och data- och kommunikationsforskare. Den första konferensen genomfördes vid University of Kent i Storbritannien. Den ursprungliga idén var att via konferensen skapa en mötesplats för forskare, bibliotekarier och yrkesverksamma inom den akademiska publiceringssverksamheten och på så sätt utbyta och diskutera idéer med tillämpning på elektronisk publicering i bred mening.

Fokus har skiftat under åren från SGML till XML, från diskussioner om upphovsrättshaveri till Open Access, från mikrobetalningssystem till affärsmodeller för vetenskaplig publicering, från ontologidrivna websajter till textmining, från det digitala biblioteket till framtidens digitala vetenskapliga tidskrifter etc.

Och i år är alltså turen kommen till Sverige Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Senast konferensen genomfördes i Sverige var 1999.

Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min