Konferens om e-publicering

12 jun 2013 • < 1 min

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger...

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger rum den 13-14 juni, dvs med start i morgon.

Bland dem som organiserar 17th International Conference on Electronic Publishing ingår personal från biblioteket, Sektionen för datavetenskap och kommunikation och Sektionen för planering och mediedesign.

Sedan 1997 har den internationella konferensen om e-publicering genomförts årligen och organiserats av forskare och bibliotekarier runt om i världen. Konferensen startades gemensamt av svenska och engelska bibliotekarier och data- och kommunikationsforskare. Den första konferensen genomfördes vid University of Kent i Storbritannien. Den ursprungliga idén var att via konferensen skapa en mötesplats för forskare, bibliotekarier och yrkesverksamma inom den akademiska publiceringssverksamheten och på så sätt utbyta och diskutera idéer med tillämpning på elektronisk publicering i bred mening.

Fokus har skiftat under åren från SGML till XML, från diskussioner om upphovsrättshaveri till Open Access, från mikrobetalningssystem till affärsmodeller för vetenskaplig publicering, från ontologidrivna websajter till textmining, från det digitala biblioteket till framtidens digitala vetenskapliga tidskrifter etc.

Och i år är alltså turen kommen till Sverige Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Senast konferensen genomfördes i Sverige var 1999.

Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min