Konferens om e-publicering

12 jun 2013 • < 1 min

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger...

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger rum den 13-14 juni, dvs med start i morgon.

Bland dem som organiserar 17th International Conference on Electronic Publishing ingår personal från biblioteket, Sektionen för datavetenskap och kommunikation och Sektionen för planering och mediedesign.

Sedan 1997 har den internationella konferensen om e-publicering genomförts årligen och organiserats av forskare och bibliotekarier runt om i världen. Konferensen startades gemensamt av svenska och engelska bibliotekarier och data- och kommunikationsforskare. Den första konferensen genomfördes vid University of Kent i Storbritannien. Den ursprungliga idén var att via konferensen skapa en mötesplats för forskare, bibliotekarier och yrkesverksamma inom den akademiska publiceringssverksamheten och på så sätt utbyta och diskutera idéer med tillämpning på elektronisk publicering i bred mening.

Fokus har skiftat under åren från SGML till XML, från diskussioner om upphovsrättshaveri till Open Access, från mikrobetalningssystem till affärsmodeller för vetenskaplig publicering, från ontologidrivna websajter till textmining, från det digitala biblioteket till framtidens digitala vetenskapliga tidskrifter etc.

Och i år är alltså turen kommen till Sverige Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Senast konferensen genomfördes i Sverige var 1999.

Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min