Konferens om e-publicering

12 jun 2013 • < 1 min

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger...

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona står värd för en stor internationell konferens om e-publicering. Konferensen, den sjuttonde i ordningen, äger rum den 13-14 juni, dvs med start i morgon.

Bland dem som organiserar 17th International Conference on Electronic Publishing ingår personal från biblioteket, Sektionen för datavetenskap och kommunikation och Sektionen för planering och mediedesign.

Sedan 1997 har den internationella konferensen om e-publicering genomförts årligen och organiserats av forskare och bibliotekarier runt om i världen. Konferensen startades gemensamt av svenska och engelska bibliotekarier och data- och kommunikationsforskare. Den första konferensen genomfördes vid University of Kent i Storbritannien. Den ursprungliga idén var att via konferensen skapa en mötesplats för forskare, bibliotekarier och yrkesverksamma inom den akademiska publiceringssverksamheten och på så sätt utbyta och diskutera idéer med tillämpning på elektronisk publicering i bred mening.

Fokus har skiftat under åren från SGML till XML, från diskussioner om upphovsrättshaveri till Open Access, från mikrobetalningssystem till affärsmodeller för vetenskaplig publicering, från ontologidrivna websajter till textmining, från det digitala biblioteket till framtidens digitala vetenskapliga tidskrifter etc.

Och i år är alltså turen kommen till Sverige Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Senast konferensen genomfördes i Sverige var 1999.

Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min