Habo: "Vi skulle behöva jobba mer med läsning"

20 feb 2024 • 3 min

I Habo går läsningen ner, något som bibliotekschef Ingrid Sjöberg skulle vilja jobba mer med på biblioteket. Men resurserna räcker inte till det när drygt 400 000 kronor måste sparas.

Många barnfamiljer flyttar in i Habo och biblioteket skulle behöva jobba mer med läsfrämjande, enligt bibliotekschefen. Foto: Annika Clemens

Ingrid Sjöberg är bibliotekschef i Habo. Hon har 408 000 kronor mindre att röra sig med i årets budget jämfört med 2023.

Det innebär att biblioteket kommer att ha svårt att jobba lika mycket uppsökande mot skola, förskola och äldreomsorg. Bland annat beror det på att de måste dubbelbemanna kvällstid eftersom arbetsmiljön har blivit mer otrygg. De har haft problem med ungdomsgäng. Samtidigt riskerar bokcirklarna, de så populära, också att stryka på foten.

Ingrid Sjöberg, bibliotekschef i Habo.

– Vi skulle behöva mer personal. Det är en väldigt expansiv kommun där det byggs mycket och det kommer in väldigt många barnfamiljer. Vi är kanske den yngsta kommunen i landet, säger Ingrid Sjöberg.

I stället har de tvingats gå från 4,7 till 4,5 tjänster samtidigt som hon menar att de skulle behöva utöka med minst 1,5 tjänster för att jobba med barn och unga.

– Vi ser att läsningen går ner och behöver jobba mer med det. Men det kan vi inte göra nu, förklarar Ingrid Sjöberg.

Nu i mars ska Habo bibliotek byta biblioteksdatasystem, till Koha från Axiell. Genom bytet skulle man spara 106 000 kronor som skulle kunna läggas på e-böcker och andra medier. Istället såg fritids- och kulturförvaltningen en chans att dra in den peng som skulle sparas. Dessutom minskades en barnbibliotekarietjänst från 70 procent till 50 procent och en kulturutvecklartjänst på 50 procent skapades.

– Det är ju absolut bra med en sådan tjänst men det var inte vad jag behövde. Förra året lyckades jag i alla fall höja e-bokstaket lite grann så vi kunde låna ut lite mer. Men nu har jag fått dra åt svångremmen ordentligt så i januari gick budgeten i taket i mitten av januari och då kunde vi inte låna ut fler e-böcker. Då innebär det att vi inte hänger med i utvecklingen, säger Ingrid Sjöberg.

Hon återkommer till att det blir fler och fler barn och unga i kommunen och det kan bli så att de måste omfördela personalresurserna de har på biblioteket. Därmed skulle det bli mindre och mindre satsning på vuxna för att de ska kunna jobba mer med de prioriterade grupperna.

– Men vi kommer inte att kunna synas lika mycket utanför bibliotekets väggar. I förlängningen gör det att färre nya besökare, färre nya läsare, kommer att hitta till oss. Det är i skolan vi når barnen som inte har föräldrar som går till biblioteket. Vi kan inte heller ha den variation på medier, den bredd som vi vill ha. Vi vill inte bara erbjuda bestsellers. Man ska kunna upptäcka annat också, säger Ingrid Sjöberg.

Hon suckar och säger att hon, apropå världsläget, känner att kulturen behövs mer än någonsin.

Habo bibliotek måste klara sig på 408 000 kronor mindre i år jämfört med 2023. Foto: Annika Clemens

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min