Grannländernas uppmaning: ”Håll biblioteken öppna”
13 nov 2020 • 3 min
När många kommuner stänger biblioteken i Sverige gör grannländerna tvärt om. Biblioteken håller öppet och biblioteksföreningarna i Norge, Danmark och Finland uppmanar kommunerna att inte stänga.
När pandemin kom i våras stängde folkbiblioteken i såväl Danmark som Norge och Finland, medan de allra flesta svenska kommuner höll öppet, men med restriktioner. Men när det som kan vara en andra våg av pandemin nu sköljer över Europa är situationen den motsatta: Allt fler svenska kommuner stänger sina folkbibliotek, men nästan alla bibliotek håller öppet i grannländerna.
Vänligen, gör inte som vi gjorde
Rauha Maarno, Finlands biblioteksförening
Rauha Maarno, verksamhetsledare för Finlands biblioteksförening, ångrar att de inte protesterade mer i våras när biblioteken stängde.
– Jag är jätteledsen att det beslutet togs och att vi inte gick emot det. Men det var en så stor chock med epidemin, alla var jätterädda och ingen ifrågasatte det beslutet, berättar hon.
– Jag ångrar så mycket att vi accepterade det här så lätt. Det är lite skrämmande faktiskt.
I Finland var nedstängningen total. Bibliotekspersonalen plockades till andra arbetsuppgifter i kommunerna och vissa blev till och med tvungna att ta ut semester eller tjänstledigt.
– Det ledde till att det inte fanns någon biblioteksservice. Det fanns ingen personal och allt var stängt.
Konsekvenserna som man har sett hittills var att läsningen minskade och att studenter fick problem att hitta kurslitteratur.
Sedan i juni är biblioteken öppna igen. Personalen bär ansiktsmask och det finns skärmar av plexiglas. Om en stängning skulle föreslås igen, skulle biblioteksföreningen motsätta sig det.
– Vi skulle säga att det är möjligt att hålla öppet på ett säkert sätt, och att biblioteken är viktiga, säger Rauha Maarno.
Även i Danmark uppmanar biblioteksföreningen kommunerna att hålla biblioteken öppna.
– Vi tycker verkligen att de ska hålla öppet, vi är överens med fackföreningarna även om de är lite mer strikta. Vi har hittat en medelväg och ingen vill stänga nu, säger Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening.
När biblioteken stängde i mars och april syntes framför allt en stor ökning i digitala utlån. En studie vid Köpenhamns universitet som undersökte utlån av barnböcker visade också att skillnaden ökade mellan välutbildade familjer och familjer där föräldrarna saknar högskoleutbildning.
Förutom biblioteken på norra Jylland som håller stängt för närvarande med anledning av de smittade minkarna, håller de danska biblioteken öppet sedan i maj. Fortfarande med olika typer av restriktioner för att minska risken för smittspridning.
– Vi har angelägna biblioteksbesökare, vi har ett tryck på oss att hålla öppet, säger Steen Bording Andersen.
I en debattartikel uppmanar biblioteksföreningen i Norge, tillsammans med fackförbundet för bibliotekarier, Bibliotekarforbundet, alla kommuner att så länge det är möjligt undvika att stänga biblioteken.
”Det är viktigt att vi inte hamnar i samma situation som i våras. Biblioteken är en del av den demokratiska infrastrukturen. Vi vet också att studenter, äldre och flera andra grupper i samhället är mycket isolerade under coronan och behöver biblioteket. Att stänga den enda gemensamma fysiska mötesplatsen som är gratis tillgänglig för alla bör undvikas så långt det är möjligt.”
I Oslo har fritidsaktiviteter, konserter och biografer ställt in sina program, men biblioteken håller fortfarande öppet.
– Det är av hänsyn särskilt mot barn och unga, säger Vidar Lund, styrelseordförande i Norsk bibliotekforening.
Situationen är en annan nu än i våras, berättar han.
– Det kom så snabbt i mars, vi var inte uppmärksamma. Nu har vi gått ut och sagt till kommunledningarna att de ska hålla biblioteken öppna. De är en del av den samhällsviktiga verksamheten.
Vi har ett tryck på oss att hålla öppet
Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening
I Finland kom många klagomål på att biblioteken stängde i våras.
– Jag var lite överraskad av hur mycket feedback vi fick. Alla var jättemissnöjda. Människor behöver tillgång till kultur och information. Det är en fråga om att alla måste ha jämlik tillgång till information, säger Rauha Maarno.
Och hon riktar sig direkt till sina svenska kollegor.
– Jag kan säga till alla i Sverige: Vänligen gör inte som vi gjorde. Vänligen, håll biblioteken öppna.
1 kommentarer
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Undrar hur många vanliga bibliotekarier i våra grannländer som instämmer i detta…