Grannländernas uppmaning: ”Håll biblioteken öppna”
13 nov 2020 • 3 min
När många kommuner stänger biblioteken i Sverige gör grannländerna tvärt om. Biblioteken håller öppet och biblioteksföreningarna i Norge, Danmark och Finland uppmanar kommunerna att inte stänga.
När pandemin kom i våras stängde folkbiblioteken i såväl Danmark som Norge och Finland, medan de allra flesta svenska kommuner höll öppet, men med restriktioner. Men när det som kan vara en andra våg av pandemin nu sköljer över Europa är situationen den motsatta: Allt fler svenska kommuner stänger sina folkbibliotek, men nästan alla bibliotek håller öppet i grannländerna.
Vänligen, gör inte som vi gjorde
Rauha Maarno, Finlands biblioteksförening
Rauha Maarno, verksamhetsledare för Finlands biblioteksförening, ångrar att de inte protesterade mer i våras när biblioteken stängde.
– Jag är jätteledsen att det beslutet togs och att vi inte gick emot det. Men det var en så stor chock med epidemin, alla var jätterädda och ingen ifrågasatte det beslutet, berättar hon.
– Jag ångrar så mycket att vi accepterade det här så lätt. Det är lite skrämmande faktiskt.
I Finland var nedstängningen total. Bibliotekspersonalen plockades till andra arbetsuppgifter i kommunerna och vissa blev till och med tvungna att ta ut semester eller tjänstledigt.
– Det ledde till att det inte fanns någon biblioteksservice. Det fanns ingen personal och allt var stängt.
Konsekvenserna som man har sett hittills var att läsningen minskade och att studenter fick problem att hitta kurslitteratur.
Sedan i juni är biblioteken öppna igen. Personalen bär ansiktsmask och det finns skärmar av plexiglas. Om en stängning skulle föreslås igen, skulle biblioteksföreningen motsätta sig det.
– Vi skulle säga att det är möjligt att hålla öppet på ett säkert sätt, och att biblioteken är viktiga, säger Rauha Maarno.
Även i Danmark uppmanar biblioteksföreningen kommunerna att hålla biblioteken öppna.
– Vi tycker verkligen att de ska hålla öppet, vi är överens med fackföreningarna även om de är lite mer strikta. Vi har hittat en medelväg och ingen vill stänga nu, säger Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening.
När biblioteken stängde i mars och april syntes framför allt en stor ökning i digitala utlån. En studie vid Köpenhamns universitet som undersökte utlån av barnböcker visade också att skillnaden ökade mellan välutbildade familjer och familjer där föräldrarna saknar högskoleutbildning.
Förutom biblioteken på norra Jylland som håller stängt för närvarande med anledning av de smittade minkarna, håller de danska biblioteken öppet sedan i maj. Fortfarande med olika typer av restriktioner för att minska risken för smittspridning.
– Vi har angelägna biblioteksbesökare, vi har ett tryck på oss att hålla öppet, säger Steen Bording Andersen.
I en debattartikel uppmanar biblioteksföreningen i Norge, tillsammans med fackförbundet för bibliotekarier, Bibliotekarforbundet, alla kommuner att så länge det är möjligt undvika att stänga biblioteken.
”Det är viktigt att vi inte hamnar i samma situation som i våras. Biblioteken är en del av den demokratiska infrastrukturen. Vi vet också att studenter, äldre och flera andra grupper i samhället är mycket isolerade under coronan och behöver biblioteket. Att stänga den enda gemensamma fysiska mötesplatsen som är gratis tillgänglig för alla bör undvikas så långt det är möjligt.”
I Oslo har fritidsaktiviteter, konserter och biografer ställt in sina program, men biblioteken håller fortfarande öppet.
– Det är av hänsyn särskilt mot barn och unga, säger Vidar Lund, styrelseordförande i Norsk bibliotekforening.
Situationen är en annan nu än i våras, berättar han.
– Det kom så snabbt i mars, vi var inte uppmärksamma. Nu har vi gått ut och sagt till kommunledningarna att de ska hålla biblioteken öppna. De är en del av den samhällsviktiga verksamheten.
Vi har ett tryck på oss att hålla öppet
Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening
I Finland kom många klagomål på att biblioteken stängde i våras.
– Jag var lite överraskad av hur mycket feedback vi fick. Alla var jättemissnöjda. Människor behöver tillgång till kultur och information. Det är en fråga om att alla måste ha jämlik tillgång till information, säger Rauha Maarno.
Och hon riktar sig direkt till sina svenska kollegor.
– Jag kan säga till alla i Sverige: Vänligen gör inte som vi gjorde. Vänligen, håll biblioteken öppna.
1 kommentarer
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Undrar hur många vanliga bibliotekarier i våra grannländer som instämmer i detta…