Oklart om Stockholms stadsbibliotek vill stanna i Ifla

28 nov 2022 • < 1 min

Stadsbibliotekarie Daniel Forsman i Stockholm har länge flaggat för att lämna Ifla till följd av den bristande transparensen. Men i dagsläget avvaktar han för att se hur organisationen utvecklas.

I Biblioteksbladets nya nummer där Ifla står i centrum berättar Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, att Stockholms stadsbibliotek överväger att inte förnya sitt medlemskap i Ifla.

Det var ett tag sedan enkäten gjordes men Daniel Forsman konstaterar i ett mejl att Stockholms stadsbibliotek ännu inte har tagit något beslut.

– Styrelsen för Ifla har presenterat en plan för ett mer transparent Ifla (Planning for a stronger, more transparent Ifla: Government board plan – A plan for securing Ifla’s future) och det återstår att se hur Ifla som organisation kommer att utvecklas.

Daniel Forsman skriver även att Stockholms stadsbibliotek inför 2023 kommer att se över alla sina medlemskap i internationella organisationer. För närvarande har man medlemskap i Ifla och i Ibby (The International board on books for young people).

– Men inget beslut är fattat ännu och det påverkas av budgetförutsättningarna för 2023 samt vår verksamhetsplan som vi arbetar med nu. Det rimliga är att vi fattar beslut om förnyande i början av nästa år, förklarar Daniel Forsman i sitt mejl.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min