Oklart om Stockholms stadsbibliotek vill stanna i Ifla

28 nov 2022 • < 1 min

Stadsbibliotekarie Daniel Forsman i Stockholm har länge flaggat för att lämna Ifla till följd av den bristande transparensen. Men i dagsläget avvaktar han för att se hur organisationen utvecklas.

I Biblioteksbladets nya nummer där Ifla står i centrum berättar Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, att Stockholms stadsbibliotek överväger att inte förnya sitt medlemskap i Ifla.

Det var ett tag sedan enkäten gjordes men Daniel Forsman konstaterar i ett mejl att Stockholms stadsbibliotek ännu inte har tagit något beslut.

– Styrelsen för Ifla har presenterat en plan för ett mer transparent Ifla (Planning for a stronger, more transparent Ifla: Government board plan – A plan for securing Ifla’s future) och det återstår att se hur Ifla som organisation kommer att utvecklas.

Daniel Forsman skriver även att Stockholms stadsbibliotek inför 2023 kommer att se över alla sina medlemskap i internationella organisationer. För närvarande har man medlemskap i Ifla och i Ibby (The International board on books for young people).

– Men inget beslut är fattat ännu och det påverkas av budgetförutsättningarna för 2023 samt vår verksamhetsplan som vi arbetar med nu. Det rimliga är att vi fattar beslut om förnyande i början av nästa år, förklarar Daniel Forsman i sitt mejl.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min