Färsk rapport visar ungas medievanor

23 maj 2017 • 2 min

Digitala medier konkurrerar inte med läsningen av böcker och tidningar hos unga som är 13-16 år, visar en ny rapport. "Det är något skumt med 13-16 åringar. De verkar ha en förmåga att konsumera hur mycket som helst", säger Ulf Dalquist på Statens medieråd.

Ulf Dahlquist, forskningschef vid Statens medieråd, presenterade i dag de nya siffrorna. Foto: Stina Loman
Ulf Dahlquist, forskningschef vid Statens medieråd, presenterade i dag de nya siffrorna. Foto: Stina Loman

Vartannat år gör Statens medieråd en enkätstudie där de analyserar barn och ungas (9-18 år) medieanvändning och medievana på fritiden. I dag presenterades resultatet på senaste studien.

Här har man bland annat undersökt om läsandet av böcker och tidningar trängs undan av annan medieanvändning som exempelvis sociala medier och film/tv. Där visar resultatet att fler läsare i åldrarna 13-16 år konsumerar alla medier, utom datorspel, mer än tre timmar per dag. Här konkurreras alltså inte läsningen ut av andra medier.

Däremot är det tvärtom hos de äldre ungdomarna, 17-18 år, där det verkar finnas en konflikt mellan läsande och annan medianvändning.

– Det är något skumt med 13-16 åringar. De verkar ha en förmåga att konsumera hur mycket som helst. Man brukar ju prata om bokslukaråldern, 9-13 år, den kanske håller på att följas upp av medieslukaråldern där man trycker i sig hur mycket medier som helst. Här behöver vi mer forskning för att kunna dra några slutsatser, säger Ulf Dalquist, forskningschef på Statens medieråd.

Enkäten visar också att den dagliga läsningen fortsätter att sjunka bland alla barn som är mellan 9-18 år. Men trots det så har inte lästiden bland de som läser minskat. Utan snarare tvärtom, de som är mellan 13-18 år läser mer nu jämfört med 2012.

Läs hela rapporten på Statens medieråds hemsida. Här finns mycket matnyttigt, bland annat siffror för hur ofta barn och unga konsumerar tv, videobloggar och serier. Hur ofta de spelar datorspel och hur de använder sociala medier. För första gången har myndigheten också tittat på medieanvändningen hos unga med funktionsnedsättning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min