Bemannade skolbibliotek uppe för beslut

20 nov 2024 • 5 min

”Man tycker att det borde ha reglerats för länge sen, naturligtvis, men nu gör vi det.” Så inledde Fredrik Malm (L) debatten om bemannade skolbibliotek i riksdagen.

I dag, onsdag, ska förslaget om bemannade skolbibliotek upp för beslut i riksdagen. Men innan det är dags för omröstning ska propositionen debatteras. Fredrik Malm (L) inledde debatten med att tala om läskrisen.

– Vi riskerar att fostra en generation av analfabeter. Det behövs mer fokus på läsning i svensk skola.

Men, konstaterade han vidare, tillgången till skolbibliotek ser olika ut i olika delar av landet.

– Nu inför vi lagändringar för att alla elever ska få tillgång till ändamålsenliga skolbibliotek.

Paula Örn (S) kom upp i talarstolen och frågade Liberalerna varför det inte talar om friskolorna och de vinster som tas ut, och som har lett till att de inte har haft råd med bemannat skolbibliotek.

Fredrik Malm svarade med att konstatera att Socialdemokraterna satt i regering i åtta år och kunde ha infört regleringar av friskolorna.

– Det förslag vi nu lägger innebär att både kommunala skolor och friskolor behöver prioritera upp sin skolbiblioteksverksamhet.

Paula Örn, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Paula Örn fortsatte senare i talarstolen med att ifrågasätta regeringens prioriteringar i budgeten.

– Det är ett misslyckande för oss som samhälle att alla inte har förmågan att förlora sig i litteraturens underbara värld.

Hon konstaterade att många skolor tvingas till nedskärningar.

– Och det är inte så att det saknas resurser. Det finns resurser, men regeringen har valt att prioritera skattesänkningar. Det är en helt häpnadsväckande felprioritering.

Kritik mot ”progressiva pedagoger”

Nästa person i talarstolen var Jörgen Grubb (SD).

– Vi har cirka 8 000 analfabeter i Sverige. Hur är det möjligt, kan man undra. Det finns många svar. Allt från en skenande massinvandring till en progressiv skolpolitik med progressiva pedagoger som har jobbat för att komma bort från traditionell pedagogik.

Med regeringens förslag om att stärka skolbiblioteken går man tillbaka till en ökad tillgång till tryckta böcker.

– Det är en självklart att tryckta böcker behövs. Det har varit självklart tidigare i Sverige och vi ska dit igen.

Paula Örn (S) ifrågasatte det hon kallade en romantiserande bild från Jörgen Grubb om hur det var förr i Sverige.

– Förr fanns inte heller vinstdrivande friskolor. Men den frågan verkar inte SD tycka är så viktig. Men vi har friskolor som har många problem. Vad ska hända när en friskola inte följer reglerna om skolbibliotek?

Jörgen Grubb svarade att de regler som finns bör vara desamma för både kommunala skolor och friskolor.

– Jag vill inte hänga ut någon kommunal skola. Men jag har besökt många skolor och det jag har sett i verkligheten är att de med bäst fungerande skolbibliotek är på privata skolor. Det kan naturligtvis vara en slump. Men vi vet att det ser olika ut oavsett huvudman. Därför har vi samma regler för alla, både kommunala och privata.

Kritik mot ”marknadsskolans fruktansvärda konsekvenser”

Daniel Riazat (V) konstaterade att partiet kommer att rösta ja till propositionen, men med flera reservationer.

– Det handlar om marknadsskolan och dess fruktansvärda konsekvenser för det svenska skolsystemet.

Vänsterpartiet riktar kritik till skrivningen i propositionen om att skolor med ”särskilda skäl” får ha skolbibliotek på entreprenad, då partiet befarar att den skrivningen kan utnyttjas av friskolor för att spara pengar.

Partiet anser också att regeringens skrivning om att skolor ”ska sträva efter” att bemanna biblioteket med utbildad personal bör ersättas med ”ska” eller ”bör”.

– Det är ett faktum att det finns en stor brist på denna yrkeskategori, därför är det viktigt att rekryteringen ökar. Och därför är det viktigt att inte sänka skatter för miljonärer och miljardärer.

Läs också ›› V och C efterlyser skarpare lagstiftning

Oskar Svärd (M) konstaterade att förmågan att läsa är avgörande för att kunna navigera i digitala medier och för att kunna delta i samhällsdebatten, samt är en förutsättning för ett jämlikt och demokratiskt samhälle.

Han konstaterade vidare att tillgången på skolbibliotek varierar kraftigt mellan olika skolor. Och slog även fast att oppositionen inte är samlad, då oppositionspartierna har olika invändningar mot lagförslaget.

– Denna lagändring tydliggör definitionen av skolbibliotek. Bra skolbibliotek fungerar som kunskapscentrum och väcker läslust, vilket i sin tur främjar det livslånga lärandet.

Daniel Riazat (V) ifrågasatte M-ledamotens inlägg, även om han också uppskattade mycket av det han sade.

– Jag tycker på riktigt att mycket av det ledamoten sa var riktigt bra. Tack för att ni är för bemannade skolbibliotek. Det är väldigt positivt att Moderaterna har svängt i frågan om skolbibliotek.

Men när det gäller den ekonomiska ersättningen till skolorna var han kritisk.

– På vilket sätt kan man satsa på ungas lust till lärande och läsande och samtidigt svälta ut den svenska skolan? Ni råkar fördela en stor del av pengarna till välbärgade i stället för att satsa på skolan. Jag får det inte att gå ihop med satsningen på barns läsande.

Stolt över regeringens satsning

Oskar Svärd (M) svarade från talarstolen att han inte håller med om beskrivningen om regeringens satsningar på skolan:

– Jag är stolt över den moderata regeringens satsningar på skolområdet. Det borde ha gjorts tidigare. Vi inför en ökning på 2,7 miljarder och det är den största ökningen på 20 år. Det är jag väldigt stolt över.

I sitt anförande hänvisade även Daniel Riazat (V) till ”den SD-ledda moderatregeringen”, något som Oskar Svärd reagerade mot.

– Jag börjar bli trött på att höra ”den SD-ledda regeringen”. Vi är tre partier i regeringen och vi har ett bra samarbete med Sverigedemokraterna. Och jag är stolt över den skolpolitik som vi för fram här.

Nästa ledamot upp i talarstolen var Niels Paarup-Petersen (C) som liksom flera tidigare talare påpekade att många kommuner har en mycket pressad ekonomi och att de saknar pengar som behövs för att bemanna alla skolbibliotek.

– Var ska vi hitta de pengarna? Om satsningen på skolbibliotek leder till att lärare måste sägas upp, då är det ju inte så bra, det kan vi väl vara överens om?

– Gång på gång inför regeringen krav på skolor, men satsar inte de pengar som faktiskt krävs.

Den största utmaningen svensk skola står inför är den stora utslagningen av elever, konstaterade han vidare.

– 20 000 elever går ut grundskolan utan möjlighet att gå vidare till gymnasiet. Regeringens svar på vad vi ska göra åt det på kort sikt är ingenting. Men vi måste få till en förändring nu.

Han avslutade dock sitt anförande med att tacka alla för satsningen på skolbibliotek.

– Tack för att vi har tagit det här ett steg vidare tillsammans allihopa. Mycket, mycket bra!

Riksdagsdebatten om bemannade skolbibliotek avslutades med Mathias Bengtsson (KD) i talarstolen. Han konstaterade att kunskap inte bara är makt utan också frihet.

– Fler barn behöver bli borttrollade i böckernas värld i stället för att bli bortskrollade i sociala mediernas värld.

– Alla elever oavsett bakgrund ska ha möjlighet att nå sin fulla potential. Skolbiblitoek är en viktig del av den visionen.

Debatt i Almedalen: Hur effektiva är skolbiblioteken – egentligen?

Mathias Bengtsson (KD), riksdagsledamot.

1 kommentarer

  1. Äntligen! Bedrövligt att det gått så många år och olika regeringar utan att de brytt sig. Men det måste vara utbildade bibliotekarier såklart, inte vilken bemanning som helst.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min