Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
27 aug 2024 • 5 min
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
Åsikterna om skolbiblioteken går isär. Forskare och skolministern tror på skolbibliotekens effekter, medan Timbro och Institutet för Näringslivsforskning är skeptiska.
Regeringens proposition om bemannade skolbibliotek har lämnats till riksdagen. I väntan på beslut har en debatt om satsningen på alla elevers tillgång till skolbibliotekarier blossat upp.
Mitt i sommarstiltjen släppte Timbro en rapport där Gabriel Heller Sahlgren, forskare från Institutet för näringslivsforskning, slår fast att bemannade skolbibliotek är fel prioritering. Detta eftersom läsningen bland barn inte generellt är dålig i Sverige, utan framför allt dålig bland barn som inte pratar svenska i hemmet. Därför är det inte en generell satsning på skolbibliotek som behövs. Det vore mer effektivt om regeringen satsade på förändrad läsundervisning, mindre undervisningsgrupper samt längre skoldagar och ökad disciplin i skolan, skriver han.
Skolminister Lotta Edholm (L) svarade att en satsning på skolbibliotekarier inte behöver utesluta förändrad läsundervisning. Tvärtom kan de komplettera varandra, menar ministern och försvarar satsningen på bemannade skolbibliotek. Timbro fick också svar från 16 biblioteksforskare: ”Enkla och mätbara samband kan sällan fastställas i frågor som rör komplexa samhällsfenomen i konstant förändring. Framgångsrika skolbibliotek anpassas efter behoven”, skrev forskarna i GP och efterlyste en storsatsning på utbildning av skolbibliotekarier.
Gabriel Heller Sahlgren hävdar också att den forskning som finns om skolbibliotekens effekter inte är tillförlitlig. Vid ett panelsamtal i Almedalen argumenterade Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig på Timbro, att den grupp elever som läser sämst, nämligen de som inte pratar svenska i hemmet, inte hjälps av bemannade skolbibliotek. Reformen är dessutom dyr och svår att genomföra då det saknas utbildade bibliotekarier, sade hon i debatten som hölls på Almedalsbiblioteket.
Så vad säger då forskningen om skolbibliotekens effekter?
Till att börja med, understryker Cecilia Gärdén, biblioteksstrateg på MTM med många års erfarenhet av forskning om skolbibliotek, att fokus oftare bör ligga på skolbibliotekarierna snarare än själva biblioteken.
– Det är inget självändamål att ha ett skolbibliotek. Det viktiga är vilken verksamhet som bedrivs där.
Dessutom är det mer intressant att undersöka vilken skolbiblioteksverksamhet som är främjar lärande och vad som krävs för att den ska vara framgångsrik. Här spelar flera faktorer in, enligt Cecilia Gärdén, inte minst samverkan mellan pedagoger och skolbibliotekarie.
– Vilken forskning du än tittar på så kommer du tillbaka till det helt avgörande samarbetet mellan skolbibliotekarier och lärare.
Men även faktorer som fackutbildad bibliotekarie, stöd från skolledningen, relevanta resurser och en lokal som är tillgänglig för eleverna påverkar hur mycket skolbiblioteket bidrar till elevernas läsning och medie- och informationskunnighet.
Så är det ens möjligt att studera skolbibliotekens effekter, när dessa förutsättningar saknas på så många håll?
Det tycker inte Cecilia Gärdén.
– En svårighet är att det ännu finns ganska få riktigt välfungerande skolbibliotek att forska om.
Inga svenska kvantitativa studier alltså. Däremot hänvisar biblioteksforskarna ofta till studier från USA. Men resultatet av dessa studier är inte heller något som Timbro köper. De är så kallade korrelationsstudier, där effekten kan ifrågasättas, förklarade Lovisa Lanryd från Timbro i Almedalen:
– Vi har inte en tydligt evidensbaserad forskning om att just skolbibliotek kommer att stärka elevernas läsförståelse. Det kan vara många andra saker som påverkar. Det kan vara så att duktiga rektorer och lärare söker sig till skolor där det finns skolbibliotek. Eller att föräldrar med barn som är högpresterande sätter sina barn i skolor med skolbibliotek. Vi vet inte om det är just det här som kommer att hjälpa de elever som mest behöver det.
Det stämmer, enligt Cecilia Gärdén. I en stor del av forskningen går det inte att utesluta att andra faktorer påverkar, konstaterar hon.
– Det beror helt på vad som avses med ”skolbibliotek” och ”effekter”. Självklart är det många faktorer som samverkar. Man kan inte ta en grupp elever som har tillgång till skolbibliotek och sedan jämföra med en grupp som inte har tillgång till detta utan att det finns andra faktorer som spelar in.
– Därför är det en naiv diskussion att tro att man ska kunna slå fast olika effekter så som läget ser ut nu. Jag tycker att det är viktigare att ta reda på mer om hur skolbiblioteksverksamheten kan stötta elevers läsande och medie- och informationskunnighet på bästa sätt.
Ulrika Centerwall, forskare vid Högskolan i Borås, bedriver kvalitativ forskning om skolbibliotek och studerar bland annat vad det är som gör dem framgångsrika.
– Bråket vi har med Timbro handlar just om mätbara effekter. Och de har rätt i att vi inte har gjort sådana studier i Sverige. Men de avfärdar också all form av kvalitativ forskning.
Även Ulrika Centerwall understryker att det inte är biblioteken i sig som får barn att börja läsa. Snarare en fackutbildad bibliotekarie med rätt förutsättningar.
– Mycket forskning har gjorts om detta i USA. De studierna hänvisar vi till när vi säger att forskningen visar att det behövs utbildade bibliotekarier. Men man kan ge Timbro rätt i att vi inte vet om de här skolorna, utöver skolbibliotekarie, även har andra bra saker, säger hon.
– Men det vore jättesvårt att göra det i Sverige, för alla skolor har unika förutsättningar. Hur skulle man kunna göra sådana kontrollerade mätningar?
Däremot vore det ändå intressant att göra kvantitativa mätningar även i Sverige, tycker hon. Exempelvis studera resultaten på nationella prov med förekomsten av ett bemannat skolbibliotek.
Men liksom Cecilia Gärdén konstaterar Ulrika Centerwall att det är långt kvar till att kunna göra kvantitativa studier på svenska skolbibliotek och skolbibliotekarier. Dels brister statistiken som finns, dels är skolbibliotekarierna fortfarande få.
– Vi ska komma ihåg att i dag är det vanligare med någon annan än en bibliotekarie i skolbiblioteken i grundskolan. De kallas för ”lärarbibliotekarier” men många gånger är de också helt andra personer, exempelvis en fritidsassistent eller it-pedagog som har tid över. Det är mycket som kvarstår innan vi kan göra de mätningarna som Timbro efterlyser.
Och den kanske största skillnaden mellan Timbro och de som förespråkar satsningen på bemannade skolbibliotek är synen på bibliotek i grunden. Medan biblioteksforskarna studerar vilka förutsättningar som behövs för att verksamheten ska fungera bra, vill Timbro undersöka om bibliotek överhuvudtaget har någon effekt.
_ Vi utgår från att de har en effekt och en betydelse, det håller vi inte på att bevisa. Vi arbetar utifrån vetskapen om bibliotekens läsfrämjande och demokratifrämjande egenskaper. Det är det vi utgår ifrån, säger Ulrika Centerwall.
Läs också ››
Uppdrag: Förbättra statistiken om skolbibliotek
4 kommentarer
Vad tycker du?
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Usel rubrik! Det handlar inte om ”åsikter” utan om B&I-forskarnas vetenskapligt grundade ställningstagande som ställs mot näringslivsforskarnas ”tyckande” som grundas i icke relevant forskning i sakfrågan.
Biblioteket är så mycket mer än bokhyllor med böcker – viktigt att inse. Biblioteket var så viktigt under min uppväxt på landsbygden, där man verkligen måste ta egna initiativ för att sysselsätta sig själv (inte minst unga flickor som aldrig inbjöds att delta i sportaktiviteter och liknande).
Under mellanstadiet fick vår yngsta dotter nyckel till skolbiblioteket, så att hon kunde sitta och läsa, rita; hitta ett lugnt hörn under vissa raster (autism).
Önskar att politiker bildar sig inom sina ansvarsområden – visst finns det kompetenta politiker. Tyvärr inte alla.
Skolbibliotek är mycket viktiga – helst bör de vara bemannade.
Visst låter det bra med bemannade skolbibliotek på varje skola, men frågan är om vi inte borde fokusera mer på att oftare få iväg ungarna till ett ”riktigt” bibliotek. Ett litet bibliotek med begränsat utbud och helt i händerna på en person, vilken oavsett utbildning kan ha både personliga och professionella brister, riskerar som jag ser det att göra mer skada än nytta om det är den enda erfarenhet av bibliotek som de har i sin vardag.
Det är ju alltid bra med mer forskning, så man kan ju inte direkt beklaga sig över om det efterfrågas mer av den varan. Timbros förslag handlar ju dock inte om att försöka nå mer kunskap, utan att dra slutsatser utifrån vad man själva (felaktigt) tycks anse vara ett undermåligt underlag.
Det vore kanske också på sin plats att förtydliga att Timbro och Institutet för näringslivsstudier (IFN) båda är direkta avknoppningar från Svenskt Näringsliv och finansieras eller styrs från den senare organisationen. IFN är en stiftelse vars styrelse utses av Svenskt Näringsliv.