Möte om armlängds avstånd planeras – men utan SD
9 mar 2023 • 2 min
Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.

Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik bjöd in företrädare för regeringspartierna till möte för att prata armlängds avstånd.
I slutet av februari skrev de tre företrädarna för Svensk biblioteksförening, fackförbundet Dik och Länsmuseernas samarbetsråd ett öppet brev till de som ansvarar för kulturfrågor i de tre regeringspartierna M, KD och L. I brevet skriver de att regeringspartiernas tystnad angående vad de menar med armlängds avstånd är ”besvärande” och bjuder in dem till möte.
Inbjudan har fått ett positivt bemötande, berättar Ulf Dernevik, generalsekreterare vid Länsmuseernas samarbetsråd.
– Responsen har varit tillmötesgående och vi har gott hopp om att få till ett möte. Just nu håller vi på att reda ut hur och när.
Hittills har ett möte bokats med kulturministern i slutet av månaden.
– Vi har blivit erbjudna en mötestid och vi uppskattar den tillmötesgående attityden.
Bakgrunden till brevet är Sverigedemokraternas definition av armlängds avstånd som skiljer sig från vad många menar är den traditionella betydelsen. Det står i Tidöavtalet att principen ska respekteras, men det har visat sig att Sverigedemokraterna anser att politiker bör gå in och styra över exempelvis programutbud på offentligt finansierade institutioner, som bibliotek och länsmuseum.
I samband med publiceringen av det öppna brevet meddelade Alexander Christiansson, Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, att han också ville vara med på mötet. ”Min ingång i frågan är att kulturen skall vara fri genom en klassisk syn på principen om en armlängds avstånd. Det vore kanske mer givande att föra resonemanget med mig?” skrev han på Twitter.
Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, tackade nej direkt och svarade att hon redan har god insyn i ”SD:s nya tolkning av principen”.
Hej @AOchristiansson! @facketdik har redan god insyn i SD:s nya tolkning av principen om en armlängds avstånd. Det är dock oklart hur regeringen tänker värna den sedan länge väl inarbetade tolkningen. Det kan bara regeringen svara på, inte SD. Därför avböjer DIK din inbjudan.
— Anna Troberg (@annatroberg) February 28, 2023
Ulf Dernevik säger att han gärna pratar med Alexander Christiansson, men vid ett annat tillfälle.
– Vi var tydliga med att den här förfrågan inte riktar sig till honom utan till de tre regeringspartierna. Jag utesluter inte ett möte med honom också, men det finns inget bokat i nuläget, säger han.
– De här utspelen från SD om armlängds avstånd är en del av en politisk strategi och det är inte långsökt att tänka sig att det är en politisk konflikt man vill upprätthålla. Men vi är inte intresserade av någon sådan konflikt. För oss är det viktiga att kulturinstitutionernas oberoende värnas och skyddas. Därför är det företrädare för regeringspartierna vi vill träffa, så att de en gång för alla kan klargöra sin syn på de här frågorna.
Han poängterar också att inte heller oppositionspartierna är inbjudna till mötet.
Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening, meddelar att han har bokat ett separat möte med Alexander Christiansson, inte för att diskutera enbart denna fråga utan för att föra fram flera aktuella frågor för bibliotekssfären.
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer