Programmet för Bokmässan 2021 har släppts
24 aug 2021 • 2 min
Läsutveckling, digitalisering och regeringens nya läsråd är några ämnen som kommer att lyftas på Bokmässans biblioteksscen i höst. Årets program har släppts.
Oskar Ekström och Frida Edman presenterade programmet för 2021 års hybridmässa på en pressträff på tisdagen.
Bokmässan 2021 blir en hybridform av förra årets helt digitala mässa och gamla tiders författarsamtal och mingel på plats i Göteborg. I år säljs ett begränsat antal biljetter till mässan där samtal pågår på 13 olika scener. Biljetter säljs även till den som vill följa samtalen digitalt. Då ingår också de intervjuer som görs i den virtuella studion och andra samtal som sänds på Bokmässan play.
Programmet för Bokmässan 2021 släpptes på tisdagen i samband med en presskonferens på Fotografiska museet i Stockholm. Enligt programchef Oskar Ekström är hela programmet för årets bokmässa intressant för biblioteksanställda. Men det finns också branschinriktade program, inte minst på biblioteksscenen.
Bland programpunkterna finns presentationen av regeringens läsråd där kulturminister Amanda Lind samtalar med ledamöterna i läsrådet. Daniel Forsman från Stockholms stadsbibliotek, Oskar Laurin från Kungliga biblioteket och Lisa Olsson Dahlquist kommer att diskutera hur digitala verktyg kan användas för att nå jämlik tillgång till biblioteken.
Forskning om läsning kommer att lyftas på seminariet där Ingela Hofsten, författare till rapporten Läsning på gång, samtalar med Jenny Lindberg från Högskolan i Borås, Liselott Drejstam, skolbibliotekarie på Arenaskolan i Linköping och Maria Ehde Andersson från Regionbibliotek Halland.
Oskar Ekström tipsar också om programmet om stärkt språkutveckling med stärkta skolbibliotek där utbildningsminister Anna Ekström, Jenny Nilsson från Svensk biblioteksförening och läsambassadör Bagir Kwiek deltar.
Hela programmet för biblioteksscenen finns här.
– Det finns mycket intressant på Biblioteksscenen, men även på andra scener, säger han.
Som exempel nämner Oskar Ekström punkten Läsfrämjande 2021 där bland andra Åse Hedemark, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap deltar.
Årets mässa har tre teman som alla knyter an till Bokmässans ursprung: Demokrati, Läs läs läs samt Nordisk litteratur.
Antalet biljetter för att besöka mässan fysiskt är begränsat och exakt hur många som släpps in är fortfarande oklart.
– Det beror på hur det ser ut med smittspridningen de närmaste veckorna, men vi tänker oss mellan 500 och 2000 personer per dag, säger Oskar Ekström.
Innehållet på Bokmässan play kommer att finnas kvar fram till årsskiftet för den som vill se i efterhand. Nytt för i år är att enskilda bibliotek kan köpa licenser för att sända Bokmässan för besökare på sitt bibliotek eller på andra platser.
Bokmässan 2021
- Bokmässan 2021 hålls den 23-26 september.
- Den hålls både på plats i Göteborg och digitalt.
- En digital biljett kostar 395 kronor.
- En biljett för att komma in på mässan kostar 995 kronor per dag.
- Program finns att beställa på www.bokmassan.se. De skickas hem utan kostnad.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer