Programmet för Bokmässan 2021 har släppts

24 aug 2021 • 2 min

Läsutveckling, digitalisering och regeringens nya läsråd är några ämnen som kommer att lyftas på Bokmässans biblioteksscen i höst. Årets program har släppts.

Bokmässan 2021 blir en hybridform av förra årets helt digitala mässa och gamla tiders författarsamtal och mingel på plats i Göteborg. I år säljs ett begränsat antal biljetter till mässan där samtal pågår på 13 olika scener. Biljetter säljs även till den som vill följa samtalen digitalt. Då ingår också de intervjuer som görs i den virtuella studion och andra samtal som sänds på Bokmässan play.

Programmet för Bokmässan 2021 släpptes på tisdagen i samband med en presskonferens på Fotografiska museet i Stockholm. Enligt programchef Oskar Ekström är hela programmet för årets bokmässa intressant för biblioteksanställda. Men det finns också branschinriktade program, inte minst på biblioteksscenen.

Bland programpunkterna finns presentationen av regeringens läsråd där kulturminister Amanda Lind samtalar med ledamöterna i läsrådet. Daniel Forsman från Stockholms stadsbibliotek, Oskar Laurin från Kungliga biblioteket och Lisa Olsson Dahlquist kommer att diskutera hur digitala verktyg kan användas för att nå jämlik tillgång till biblioteken.

Forskning om läsning kommer att lyftas på seminariet där Ingela Hofsten, författare till rapporten Läsning på gång, samtalar med Jenny Lindberg från Högskolan i Borås, Liselott Drejstam, skolbibliotekarie på Arenaskolan i Linköping och Maria Ehde Andersson från Regionbibliotek Halland.

Oskar Ekström tipsar också om programmet om stärkt språkutveckling med stärkta skolbibliotek där utbildningsminister Anna Ekström, Jenny Nilsson från Svensk biblioteksförening och läsambassadör Bagir Kwiek deltar.

Hela programmet för biblioteksscenen finns här.

– Det finns mycket intressant på Biblioteksscenen, men även på andra scener, säger han.

Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Som exempel nämner Oskar Ekström punkten Läsfrämjande 2021 där bland andra Åse Hedemark, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap deltar.

Årets mässa har tre teman som alla knyter an till Bokmässans ursprung: Demokrati, Läs läs läs samt Nordisk litteratur.

Antalet biljetter för att besöka mässan fysiskt är begränsat och exakt hur många som släpps in är fortfarande oklart.

– Det beror på hur det ser ut med smittspridningen de närmaste veckorna, men vi tänker oss mellan 500 och 2000 personer per dag, säger Oskar Ekström.

Innehållet på Bokmässan play kommer att finnas kvar fram till årsskiftet för den som vill se i efterhand. Nytt för i år är att enskilda bibliotek kan köpa licenser för att sända Bokmässan för besökare på sitt bibliotek eller på andra platser.

Bokmässan 2021

  • Bokmässan 2021 hålls den 23-26 september.
  • Den hålls både på plats i Göteborg och digitalt.
  • En digital biljett kostar 395 kronor.
  • En biljett för att komma in på mässan kostar 995 kronor per dag.
  • Program finns att beställa på www.bokmassan.se. De skickas hem utan kostnad.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min