Debatt om anmälningsplikten – SD oroar sig inte över "det höga tonläget"

27 jun 2024 • 3 min

Ett kompakt motstånd finns bland bibliotekarier och andra yrkesgrupper mot förslaget att de ska bli skyldiga att rapportera papperslösa till polisen. Men det bekymrar inte Alexander Christiansson (SD). ”Jag är inte så orolig över tonläget.”

Tidöpartiernas förslag om att bibliotekarier, socialsekreterare, sjukvårdspersonal och pedagoger ska vara skyldiga att anmäla papperslösa de stöter på i sitt arbete ligger i en utredning som ska presenteras senare i höst. Men protesterna bland de berörda yrkesgrupperna har varit mycket kraftiga.

När ämnet diskuterades på Biblioteksarenan i Almedalen löd den övergripande frågan: ”Första steget mot ett angiverisamhälle?”

Maria Wennström, chef för Biblioteken på Gotland, och Göran Arrius, ordförande för Saco, berättade om vilka svårigheter det skulle innebära för personal som arbetar med att skapa förtroende och tillit, att tvingas rapportera personer som inte har rätt att vistas i landet. Det skulle också göra den redan tuffa rekryteringssituationen ännu svårare, då flera av de yrken som bygger på engagemang, skulle bli mindre attraktiva, uppgav de.

Men Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, oroar sig inte över det han kallar för det höga tonläget.

– Vi är politiker och vi ser att skuggsamhället breder ut sig. Vi tar till de verktyg som behövs. Vår politiska ambition är det viktiga för oss och för våra väljare. Vi kan inte ha ett samhälle där människor som inte har rätt till det befinner sig i vårt land. Det måste vi komma till rätta med.

Maria Wennström vet inte i dag om personer som saknar uppehållstillstånd besöker biblioteken på Gotland.

– Jag vet inte det eftersom vi inte efterfrågar de uppgifterna. Men jag tänker att det är sannolikt att de gör det och jag hoppas att de gör det.

Jag tycker det här är fruktansvärt. Den situation man anser sig behöva lösa kan man lösa på annat sätt.

Madelaine Jakobsson (C)
Region Gotland har deklarerat att personalen inte kommer att behöva följa en kommande lag om anmälningsplikt om den strider mot barnkonventionen och andra internationella konventioner. Även i Nordmaling har kommunen fattat samma beslut.

– Jag tycker det här är fruktansvärt. Den situation man anser sig behöva lösa kan man lösa på annat sätt, sade Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och även ordförande i beredningen för utbildningsfrågor vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– SKR anser att alla yrkesgrupper inom kommuner och regioner bör undantas. Alla träffar personer som de bygger relationer med. Jag vill inte att de ska behöva fundera på om de har papper med sig eller inte. Tilliten är otroligt viktig.

Vi ska inte bryta mot internationella konventioner. När man säger det blir det fake news.

Alexander Christiansson (SD)
Alexander Christiansson poängterade att det i utredningens direktiv står att en lag ska följa internationella konventioner och efterlyste en sakligare debatt.

– Vi ska inte bryta mot internationella konventioner. När man säger det blir det fake news.

Scenen i Almedalsbiblioteket var fullsatt när frågan om anmälningsplikt debatterades.

Göran Arrius på Saco företräder 21 fackförbund och nästan en miljon medlemmar. Samtliga förbund tycker att anmälningsplikten är ett dåligt förslag.

– Om en anställd ska förhålla sig till en lag som säger en sak och sedan yrkesetiska riktlinjer som säger något annat, hamnar personen i en stressig situation. Det skapar en yrkesetisk stress. Det här skulle inte göra att fler söker sig till de här yrkena och det skulle bli svårare att rekrytera, sade Göran Arrius.

Men politikerna stiftar lagar utifrån de samhällsproblem som finns, svarade Alexander Christiansson.

– Vi lever i en demokrati och allt fler upplever att otryggheten växer. Om vi har vissa grupper som åberopar samvetsfrihet får de göra det, men vi stiftar lagar och vi kan inte ta hänsyn till de saker som läggs fram här. Vi stiftar lagar utifrån de samhällsproblem vi ser.

Han håller också med om att ingen yrkesgrupp bör undantas.

– Generellt ska det inte finnas några undantag. Men det kan finnas ömmande fall, exempelvis inom sjukvården. Det är det som utredningen ska titta på.

Samtalet var ett av flera samtal på Biblioteksarenan som hölls under Almedalsveckan i Visby. Det arrangerades av Biblioteksbladet, Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min