Ny bok om skolbibliotek

16 sep 2013 • < 1 min

Ett av seminarierna på Bok & Bibliotek kommer att handla om skolbibliotekens roller i förändrade landskap. I samband med det...

Ett av seminarierna på Bok & Bibliotek kommer att handla om skolbibliotekens roller i förändrade landskap. I samband med det presenteras också forskningsantologin med den snarlika titeln: Skolbibliotekets roller i förändrade landskap.Det är Louise Limberg och Anna Hampson Lundh, professor respektive lektor vid Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås, som är redaktörer för boken som är tänkt att användas som ny kursbok eller lärobok i bibliotekarieutbildningen.

– Tanken är att den här antologin ska kunna användas på bibliotekarie- och lärarutbildningar, men också av personer som är yrkesverksamma i skolor och på skol- och folkbibliotek, säger Anna Hampson Lundh.

Bakgrunden är att skolbibliotekens förutsättningar har förändrats, bland annat på grund av ny lagstiftning, ny teknik och nya läroplaner. I forskningsantologin beskrivs nu de aktuella rollerna för skolbiblioteken: vem som styr, hur de används och hur man kan utveckla verksamheten. Under ett decennium har så mycket förändrats att det nu finns behov för en bok som uppdaterar det aktuella läget.

Boken bygger på aktuell svensk och internationell forskning om skolbibliotek och vill ge en överblick av det politiska landskapet som styr skolbiblioteken men även på skolbibliotekens roll i det läsfrämjande arbetet och i det informationssökande arbetet.

Skolbibliotekets roller i förändrade landskap, En forskningsantologi ges ut den 20 september i år på BTJ förlag med finansiering från Kungliga Biblioteket.

Redaktörer: Louise Limberg och Anna Hampson Lundh.
Övriga medförfattare: Mats Dolatkhah, Helena Francke och Cecilia Gärdén.

Seminariet Skolbibliotekets roller i förändrade landskap. Förutsättningar, frågor och forskningsresultat, äger rum torsdagen den 26 september kl 13-13.45.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min