Vilket är världens bästa folkbibliotek?
15 jul 2021 • 2 min
Fem kandidater har utsetts. Vinnaren utses vid Ifla-kongressen om drygt en månad.
Bland de fem bibliotek finns Oslos nya huvudbibliotek Deichman Bjørvika som invigdes förra året.
Femvåningsbyggnaden, som ligger granne med det anslående operahuset alldeles vid Oslofjorden, har tuff konkurrens:
Det nya folkbiblioteket i Ningbo – hamnstad i östra Kina med drygt åtta miljoner invånare – påminner på papperet om det norska biblioteket, i utformning och i en konsekvent hållning när det gäller hänsyn till miljö och hållbarhet.
Het Predikheren i belgiska Mechelen är något helt annat: biblioteket är inrymt i ruinen av en byggnad som från 1700-talet var kloster och senare har tjänat som militär förläggning.
Återbruk är även temat för biblioteket i Sydneyförorten Marrickville, som tidigare inrymde ett sjukhus.
Det femte nominerade biblioteket, Forum, ligger centralt i nederländska Groningen. Namnet sägs vara ett medvetet sätt att anknyta till Forum Romanum i Rom och idén om en plats och en byggnad med många funktioner.
Världens bästa nybyggda folkbibliotek utses traditionsenligt vid bibliotekssektorns årliga World Library and Informations Congress (WLIC) som äger rum 17–19 augusti. Priset ska gå till det bibliotek som bäst kombinerar öppen och funktionell arkitektur med kreativa it-lösningar och har inkluderat såväl digital teknik som lokal kultur. Vinnaren belönas med 5000 dollar.
Utmärkelsen delades inte ut 2020 då WLIC var inställt och för att kompensera för uppehållet kan årets nominerade byggnader därför ha invigts redan 2019.
Juryn leds av Jakob Guillois Lærkes, bibliotekschef i Gladsaxe i Danmark, och består av ledamöter från IFLA:s sektioner för folkbibliotek, byggnader och utrustning samt bibliotek i städer med fler än 400 000 invånare.
Tidigare har priset gått till Oodi i Helsingfors, School 7 i nederländska Den Helder, Dokk1 i danska Århus, Kista bibliotek samt biblioteket i Craigieburn, Australien.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer