Vilket är världens bästa folkbibliotek?
15 jul 2021 • 2 min
Fem kandidater har utsetts. Vinnaren utses vid Ifla-kongressen om drygt en månad.

Bland de fem bibliotek finns Oslos nya huvudbibliotek Deichman Bjørvika som invigdes förra året.
Femvåningsbyggnaden, som ligger granne med det anslående operahuset alldeles vid Oslofjorden, har tuff konkurrens:

Det nya folkbiblioteket i Ningbo – hamnstad i östra Kina med drygt åtta miljoner invånare – påminner på papperet om det norska biblioteket, i utformning och i en konsekvent hållning när det gäller hänsyn till miljö och hållbarhet.

Het Predikheren i belgiska Mechelen är något helt annat: biblioteket är inrymt i ruinen av en byggnad som från 1700-talet var kloster och senare har tjänat som militär förläggning.

Återbruk är även temat för biblioteket i Sydneyförorten Marrickville, som tidigare inrymde ett sjukhus.

Det femte nominerade biblioteket, Forum, ligger centralt i nederländska Groningen. Namnet sägs vara ett medvetet sätt att anknyta till Forum Romanum i Rom och idén om en plats och en byggnad med många funktioner.
Världens bästa nybyggda folkbibliotek utses traditionsenligt vid bibliotekssektorns årliga World Library and Informations Congress (WLIC) som äger rum 17–19 augusti. Priset ska gå till det bibliotek som bäst kombinerar öppen och funktionell arkitektur med kreativa it-lösningar och har inkluderat såväl digital teknik som lokal kultur. Vinnaren belönas med 5000 dollar.
Utmärkelsen delades inte ut 2020 då WLIC var inställt och för att kompensera för uppehållet kan årets nominerade byggnader därför ha invigts redan 2019.
Juryn leds av Jakob Guillois Lærkes, bibliotekschef i Gladsaxe i Danmark, och består av ledamöter från IFLA:s sektioner för folkbibliotek, byggnader och utrustning samt bibliotek i städer med fler än 400 000 invånare.
Tidigare har priset gått till Oodi i Helsingfors, School 7 i nederländska Den Helder, Dokk1 i danska Århus, Kista bibliotek samt biblioteket i Craigieburn, Australien.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer