Passivt hus för aktiva besökare

16 apr 2020 • 3 min

Glöm gamla tiders boksalar, med trånga gångar och hylla efter hylla med böcker. Oslobibliotekens nya flaggskepp är ett hus för samtal, aktiviteter, dialog och debatt.

Den nya byggnaden ligger vid Oslofjorden, nära operan och centralstationen. Under markplan finns en våning med bio, hörsal och arkiv. Foto: Anita Holt

Fem våningar tornar det upp sig intill fjorden och Oslo centralstation, byggnaden som numera inhyser huvudbibliotekets 450 000 böcker och annan media.
Beslutet om ett nybygge fattades redan 2001, men åren efter byggstarten 2013 kantades av förseningar och spräckt budget.

Men nu står det klart, precis mellan Oslos östra och västra delar. Med höga fönster, entréer i väst, sydost och norr och en spännande exteriör – som faktiskt påminner om bokryggar. Insidan är luftig, färgsättningen ljus och materialen naturliga.
Stort fokus har lagts på miljön. Byggnaden är ett passivhus som max får släppa ut hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov. All teknik och IT-utrustning i det nya biblioteket måste vara energieffektiv.

Det nya biblioteket är ett så kallat passivhus och får inte släppa ut mer än hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Foto: Jo Straube

– Biblioteket har många roller, men jag tror att en av de viktigaste just nu är att ge framtidstro, och bidra till att vi kan lämna över en bra värld till kommande generationer. Då måste den fysiska byggnaden fungera i enlighet med miljökrav, så att den både begränsar utsläpp och fungerar som ett exempel att följa, säger Deichman Bjørvikas chef Merete Lie.

Merete Lie Foto: Frank Michaelse

Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov, och all teknik måste vara energieffektiv. Och en hel del teknik blir det när folkbiblioteket 2.0 skapas. Helt nya tjänster ska erbjudas, som verkstäder med 3D-printrar och laserskärare, syateljé, ljudstudio, musikscen och biografer.

I den nya lokalen finns även plats för böcker och samlingar som tidigare varit gömda i magasin. Boksamlingen integreras på ett nytt sätt med resten av utbudet, berättar Merete Lie.
– När du är på ett arrangemang som handlar om naturvetenskap eller poesi så ska du vara omgiven av böcker som handlar om just det. Även om digitala källor blir allt viktigare är det så många sidor av den fysiska boken som de inte kan ersätta. Det taktila, läsvänligheten, samspelet mellan format och innehåll – allt detta kommer vi människor fortfarande att hungra efter.

I januari bar skolbarn runt 6000 barn- och ungdomsböcker från det gamla huvudbiblioteket på Hammersborg till det nya biblioteket. Foto: Tinna Ludviksdottir

Text: Anna Falk

Fakta Deichman Bjørvika

Deichman driver 22 bibliotek runtom i Oslo, och är Norges största och äldsta folkbibliotek, grundat 1785. Det nya huvudbiblioteket, Deichman Bjørvika, öppnar 2020. Den planerade invigningen den 28 mars blev dock inställd på grund av Covid-19-utbrottet. Biblioteket är 13 560 kvadratmeter stort och ska sysselsätta personal motsvarande 121 heltidstjänster. Beräknat besöksantal är runt två miljoner om året. Källa: Deichman

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min