Passivt hus för aktiva besökare
16 apr 2020 • 3 min
Glöm gamla tiders boksalar, med trånga gångar och hylla efter hylla med böcker. Oslobibliotekens nya flaggskepp är ett hus för samtal, aktiviteter, dialog och debatt.


Fem våningar tornar det upp sig intill fjorden och Oslo centralstation, byggnaden som numera inhyser huvudbibliotekets 450 000 böcker och annan media.
Beslutet om ett nybygge fattades redan 2001, men åren efter byggstarten 2013 kantades av förseningar och spräckt budget.
Men nu står det klart, precis mellan Oslos östra och västra delar. Med höga fönster, entréer i väst, sydost och norr och en spännande exteriör – som faktiskt påminner om bokryggar. Insidan är luftig, färgsättningen ljus och materialen naturliga.
Stort fokus har lagts på miljön. Byggnaden är ett passivhus som max får släppa ut hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov. All teknik och IT-utrustning i det nya biblioteket måste vara energieffektiv.

– Biblioteket har många roller, men jag tror att en av de viktigaste just nu är att ge framtidstro, och bidra till att vi kan lämna över en bra värld till kommande generationer. Då måste den fysiska byggnaden fungera i enlighet med miljökrav, så att den både begränsar utsläpp och fungerar som ett exempel att följa, säger Deichman Bjørvikas chef Merete Lie.

Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov, och all teknik måste vara energieffektiv. Och en hel del teknik blir det när folkbiblioteket 2.0 skapas. Helt nya tjänster ska erbjudas, som verkstäder med 3D-printrar och laserskärare, syateljé, ljudstudio, musikscen och biografer.
I den nya lokalen finns även plats för böcker och samlingar som tidigare varit gömda i magasin. Boksamlingen integreras på ett nytt sätt med resten av utbudet, berättar Merete Lie.
– När du är på ett arrangemang som handlar om naturvetenskap eller poesi så ska du vara omgiven av böcker som handlar om just det. Även om digitala källor blir allt viktigare är det så många sidor av den fysiska boken som de inte kan ersätta. Det taktila, läsvänligheten, samspelet mellan format och innehåll – allt detta kommer vi människor fortfarande att hungra efter.

Text: Anna Falk
Fakta Deichman Bjørvika
Deichman driver 22 bibliotek runtom i Oslo, och är Norges största och äldsta folkbibliotek, grundat 1785. Det nya huvudbiblioteket, Deichman Bjørvika, öppnar 2020. Den planerade invigningen den 28 mars blev dock inställd på grund av Covid-19-utbrottet. Biblioteket är 13 560 kvadratmeter stort och ska sysselsätta personal motsvarande 121 heltidstjänster. Beräknat besöksantal är runt två miljoner om året. Källa: DeichmanSenaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer