Passivt hus för aktiva besökare
16 apr 2020 • 3 min
Glöm gamla tiders boksalar, med trånga gångar och hylla efter hylla med böcker. Oslobibliotekens nya flaggskepp är ett hus för samtal, aktiviteter, dialog och debatt.
Fem våningar tornar det upp sig intill fjorden och Oslo centralstation, byggnaden som numera inhyser huvudbibliotekets 450 000 böcker och annan media.
Beslutet om ett nybygge fattades redan 2001, men åren efter byggstarten 2013 kantades av förseningar och spräckt budget.
Men nu står det klart, precis mellan Oslos östra och västra delar. Med höga fönster, entréer i väst, sydost och norr och en spännande exteriör – som faktiskt påminner om bokryggar. Insidan är luftig, färgsättningen ljus och materialen naturliga.
Stort fokus har lagts på miljön. Byggnaden är ett passivhus som max får släppa ut hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov. All teknik och IT-utrustning i det nya biblioteket måste vara energieffektiv.
– Biblioteket har många roller, men jag tror att en av de viktigaste just nu är att ge framtidstro, och bidra till att vi kan lämna över en bra värld till kommande generationer. Då måste den fysiska byggnaden fungera i enlighet med miljökrav, så att den både begränsar utsläpp och fungerar som ett exempel att följa, säger Deichman Bjørvikas chef Merete Lie.
Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov, och all teknik måste vara energieffektiv. Och en hel del teknik blir det när folkbiblioteket 2.0 skapas. Helt nya tjänster ska erbjudas, som verkstäder med 3D-printrar och laserskärare, syateljé, ljudstudio, musikscen och biografer.
I den nya lokalen finns även plats för böcker och samlingar som tidigare varit gömda i magasin. Boksamlingen integreras på ett nytt sätt med resten av utbudet, berättar Merete Lie.
– När du är på ett arrangemang som handlar om naturvetenskap eller poesi så ska du vara omgiven av böcker som handlar om just det. Även om digitala källor blir allt viktigare är det så många sidor av den fysiska boken som de inte kan ersätta. Det taktila, läsvänligheten, samspelet mellan format och innehåll – allt detta kommer vi människor fortfarande att hungra efter.
Text: Anna Falk
Fakta Deichman Bjørvika
Deichman driver 22 bibliotek runtom i Oslo, och är Norges största och äldsta folkbibliotek, grundat 1785. Det nya huvudbiblioteket, Deichman Bjørvika, öppnar 2020. Den planerade invigningen den 28 mars blev dock inställd på grund av Covid-19-utbrottet. Biblioteket är 13 560 kvadratmeter stort och ska sysselsätta personal motsvarande 121 heltidstjänster. Beräknat besöksantal är runt två miljoner om året. Källa: DeichmanSenaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer