Passivt hus för aktiva besökare
16 apr 2020 • 3 min
Glöm gamla tiders boksalar, med trånga gångar och hylla efter hylla med böcker. Oslobibliotekens nya flaggskepp är ett hus för samtal, aktiviteter, dialog och debatt.


Fem våningar tornar det upp sig intill fjorden och Oslo centralstation, byggnaden som numera inhyser huvudbibliotekets 450 000 böcker och annan media.
Beslutet om ett nybygge fattades redan 2001, men åren efter byggstarten 2013 kantades av förseningar och spräckt budget.
Men nu står det klart, precis mellan Oslos östra och västra delar. Med höga fönster, entréer i väst, sydost och norr och en spännande exteriör – som faktiskt påminner om bokryggar. Insidan är luftig, färgsättningen ljus och materialen naturliga.
Stort fokus har lagts på miljön. Byggnaden är ett passivhus som max får släppa ut hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov. All teknik och IT-utrustning i det nya biblioteket måste vara energieffektiv.

– Biblioteket har många roller, men jag tror att en av de viktigaste just nu är att ge framtidstro, och bidra till att vi kan lämna över en bra värld till kommande generationer. Då måste den fysiska byggnaden fungera i enlighet med miljökrav, så att den både begränsar utsläpp och fungerar som ett exempel att följa, säger Deichman Bjørvikas chef Merete Lie.

Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov, och all teknik måste vara energieffektiv. Och en hel del teknik blir det när folkbiblioteket 2.0 skapas. Helt nya tjänster ska erbjudas, som verkstäder med 3D-printrar och laserskärare, syateljé, ljudstudio, musikscen och biografer.
I den nya lokalen finns även plats för böcker och samlingar som tidigare varit gömda i magasin. Boksamlingen integreras på ett nytt sätt med resten av utbudet, berättar Merete Lie.
– När du är på ett arrangemang som handlar om naturvetenskap eller poesi så ska du vara omgiven av böcker som handlar om just det. Även om digitala källor blir allt viktigare är det så många sidor av den fysiska boken som de inte kan ersätta. Det taktila, läsvänligheten, samspelet mellan format och innehåll – allt detta kommer vi människor fortfarande att hungra efter.

Text: Anna Falk
Fakta Deichman Bjørvika
Deichman driver 22 bibliotek runtom i Oslo, och är Norges största och äldsta folkbibliotek, grundat 1785. Det nya huvudbiblioteket, Deichman Bjørvika, öppnar 2020. Den planerade invigningen den 28 mars blev dock inställd på grund av Covid-19-utbrottet. Biblioteket är 13 560 kvadratmeter stort och ska sysselsätta personal motsvarande 121 heltidstjänster. Beräknat besöksantal är runt två miljoner om året. Källa: DeichmanSenaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer