Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
24 jan 2025 • 3 min
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

Lars Iselid, forskningsbibliotekarie på universitetsbiblioteket i Umeå efterlyser andra sätt att rädda svensk kurslitteratur.
Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, skriver om svensk kurslitteratur i kris (Folkbladet, VK, UNT m fl 23/1-25), men brister i analysen. Det är läromedelsförlagen själva som huvudsakligen gräver sin egen grav genom att inte erbjuda e-böcker för svensk kurslitteratur till biblioteken. En konsekvens av detta misslyckande är illegal kopiering och mer kurslitteratur på engelska. Situationen liknar alltså den som existerade på 00-talet med piratkopiering av musik och filmer innan streamingtjänster för musik och film erbjöd praktiska lösningar. Jag har jobbat med e-böcker på universitetsbibliotek i minst två decennier och skrivit kursböcker för läromedelsförlag i Sverige och utomlands. Jag har sett utvecklingen och beklagat den i många sammanhang, ofta för döva öron. De tidiga tekniska och praktiska lösningarna för e-böcker lämnade mycket att önska, till exempel när det gällde betalningsmodeller. Den första acceptabla e-bokslösningen för bibliotek värt namnet var Elib för folkbiblioteken. Det skulle dröja ganska länge innan forskningsbiblioteken skulle få likvärdiga lösningar för e-böcker vad gäller icke svenskspråkig litteratur. De är på plats i dag för främst engelskspråkig kurslitteratur och finns även ibland DRM-fritt (utan kopieringsskydd).
Många lärare eftersträvar att kunna erbjuda e-versioner av sin kurslitteratur och det är en drivande orsak till att det blir mer engelsk kurslitteratur, särskilt när det gäller distansutbildningar.
Många lärare eftersträvar att kunna erbjuda e-versioner av sin kurslitteratur och det är en drivande orsak till att det blir mer engelsk kurslitteratur, särskilt när det gäller distansutbildningar.
Svenska läromedelsförlag har inte hängt med av någon sorts rädsla kring upphovsrätt och minskad profit, men det är här de gräver sin egen grav. Andra halvan av 00-talet fick vi på Umeå universitetsbibliotek ett besök av Studentlitteratur som visade upp en ny plattform för elektroniska böcker som såg lovande ut och jag hade hoppats att vi äntligen skulle få till en lösning med ett läromedelsförlag. Men icke, det har varit dött sedan dess.
Studenterna tror ofta att forskningsbiblioteken är skyldiga att erbjuda kursböcker (även i klassuppsättningar) och att det inte är meningen att de ska behöva använda sitt studielån för detta. Både lärare och bibliotekarier får ofta påtala att så icke är fallet. Forskningsbiblioteken väljer inom ramarna för sin mediabudget hur mycket man vill lägga på just kursböcker.
Det är på tiden att frågan om den svenska kurslitteraturens vara eller icke vara debatteras. Jag skriver under på att vi fortfarande behöver kurslitteratur på svenska för i dag är det inte ovanligt att studenter gärna vill skriva sina arbeten på engelska i stället för svenska, vilket tyder på vikande kunskaper i skriftspråket. Är det dit vi vill?
Nej, begagnatmarknaden bär inte skulden. Den har alltid funnits och det är allt för ofta gamla upplagor som säljs mot bättre vetande hos köparen. Illegal kopiering? Den har funnits länge och den sker ofta på bibliotekens kopiatorer innan den läggs upp och delas till exempel via sociala medier-plattformar. Det är inget biblioteken kan vara polis över, även om vi påtalar de gällande restriktionerna för kopiering av upphovsrättsskyddat material.
Kornhalls fem förslag liknar mer konstgjord andning.
Kornhalls fem förslag, som naturligtvis kan diskuteras var för sig, liknar mer konstgjord andning. Nej, det enda rätta är att läromedelsförlagen erbjuder en bra betallösning för e-böcker till forskningsbiblioteken för att närma sig det grundläggande problemet.
Sen kan vi naturligtvis diskutera den tryckta bokens fördelar rent inlärningsmässigt, men här handlar det inte om ett antingen eller utan både och.
Kornhall bör rikta kritiken mot den hand som (nöd)föder hans medlemmar, det vill säga läromedelsförlagen. Ingen skulle bli gladare än jag om detta till slut fick en lösning innan svensk kurslitteratur är ett minne blott. Läromedelsförfattarna och deras förlagsrepresentanter, SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) och erfarna forskningsbibliotekarier borde sätta sig ned och hitta en lösning innan det är för sent.
Oavsett om detta sker tror jag för egen del på en mer idealistisk lösning där svenska lärosäten går samman och skapar förutsättningar för forskare/lärare att skriva kurslitteratur, på arbetstid eller utifrån stipendier, för att sedan publicera på plattformar för open access(OA). Det som till exempel redan Umeå universitetsbibliotek erbjuder vad gäller OA-tidskrifter i form av plattformen OJS (Open Journal Systems). Detta borde också lärosätena i samarbete med sina bibliotek diskutera. Det ska inte borstas bort som en utopi, det handlar mer om att vilja, för studenternas och skattebetalarnas bästa.
Text: Lars Iselid, forskningsbibliotekarie och författare
Läs också:
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer