Kritiken mot Legimus: ”Svensk kurslitteratur är hotad”
17 dec 2024 • 5 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
Jannica Hedlund på MTM berättar att de ska utreda om intyg ska krävas för tillgång till Legimus. Stefan Persson på Läromedelsföretagen säger att Legimus hotar svensk kurslitteratur.
Nyligen meddelade Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att innehållet i Legimus från och med i vår kommer att krypteras för att förhindra otillåten spridning av e-böcker. Det är viktigt att värna upphovsrätten, förklarar enhetschefen Jannica Hedlund.
MTM:s uppdrag från utbildningsdepartementet handlar bland annat om att anpassa högskolelitteratur för studenter som har svårt att läsa tryckt text. Legimus är en komponent i det uppdraget. Enligt MTM har knappt var tionde student i Sverige tillgång till ett Legimus-konto. På vissa lärosäten är det bara ett par procent och på andra är det betydligt fler. På Södertörns högskola rör det sig om 26 procent av studenterna.
– Det är viktigt att det bara är personer som har rätt till Legimus som får konton i Legimus. Vi tar säkerheten i våra system på allvar och genomför en hel del säkerhetsåtgärder för att stärka upp den. Krypteringen är en del, säger Jannica Hedlund.
Hon påpekar samtidigt att antalet låntagare som lånat minst en bok det senaste året är en mer relevant statistik. Med det sättet att räkna rör det sig om cirka 17,5 procent aktiva låntagare på Södertörns högskola.
Hon konstaterar att det behövs mer forskning kring varför det ser så olika ut, från lärosäte till lärosäte, när det kommer till användning av Legimus. Samtidigt har antalet studenter med funktionsnedsättning ökat kraftigt på landets universitet och högskolor.
– Samhället har blivit bättre på att fånga upp studenter med diagnos. Fler av dessa klarar grundskolan och börjar studera vid högre utbildning. Antalet studenter som får riktat pedagogiskt stöd har ökat och antalet studenter med Legimus-konton följer den utvecklingen, förklarar Jannica Hedlund.
Försäljningen av kurslitteratur har minskat drastiskt
Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen och vd för förlaget Studentlitteratur, tycker att MTM börjar i fel ände när de ska införa kryptering av innehållet i Legimus. Det viktigaste borde vara att säkerställa att enbart de grupper som har en faktisk syn- eller läsnedsättning ska ha åtkomst till tjänsten.
– På det sättet skulle man trygga deras tillgång till kurslitteratur i framtiden. Sedan borde MTM fortsätta med sitt uppdrag att komplettera marknaden så att när vi och våra medlemsföretag ger ut böckerna i tillgängliga format, vilket vi gör i dag med all ny utgivning, så borde Legimus, eller MTM, avstå från att publicera de titlarna. Därefter kan man kryptera. Den avgörande frågan är tillgången.
Försäljningen av ny kurslitteratur har minskat drastiskt de senaste åren. Den samlade försäljningen har gått ner från ungefär 400 miljoner kronor om året till cirka 250 miljoner.
– Svensk kurslitteratur är hotad. Det är en liten och bräcklig bransch och ett stort problem är att MTM konkurrerar med marknaden snarare än kompletterar den, säger Stefan Persson.
Han tar ett exempel från sin egen hemmaplan. Studentlitteratur gav tidigare ut 200 titlar om året men är numera nere på 100 titlar och det kommer att bli än färre framöver.
”Vi är tvungna eftersom det finns ett gratis alternativ för flertalet studenter i form av Legimus. Hur ska det gå med till exempel stora utbildningar, som lärar,- socionom- och sjuksköterskeutbildningarna, om vi inte har någon svensk kurslitteratur kvar?”
Det krävs, menar han, att det finns svenskspråkig kurslitteratur, inte minst för att det bara är i den svensk praxis förekommer. Han beskriver ökningen av Legimus som otyglad och hävdar att uppladdningarna via talbokstjänsten har ungefär samma värde som förlagens totala försäljning av kurslitteratur.
I somras skrev Stefan Persson en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet där han menade att MTM:s uppdrag måste förtydligas.
– Jag tycker att man ska göra som i Danmark, begära intyg. Det finns inga andra biståndssystem som fungerar så att bistånd endast utgår från ett upplevt behov. Samtidigt är det självklart att någon som har en faktisk läs- och synnedsättning ska kunna studera på universitet och högskola, men när branschen tar ansvar, vilket vi gör när vi publicerar i tillgängliga format, då bör MTM avstå.
Behov av intyg ska utredas
MTM kommer under 2025 års första del att utreda om intyg är en klok väg att gå. Så länge avvaktar de vad den utredningen visar, förklarar Jannica Hedlund.
– Det är helt centralt att vi utvecklar lösningar som både värnar upphovsrätten och samtidigt ger studerande som har rätt till tillgänglighetsanpassad litteratur möjlighet att genomföra sina högskolestudier.
I ett mejl till Biblioteksbladet skriver Katarina Blomqvist, förlagschef för Läromedel och akademi på Natur & Kultur, att MTM i kontakter med förlaget har kommunicerat att de ska ”prioritera översyn av teknisk säkerhet så de får kontroll på onormal användning, olaglig spridning, samtida strömningar och försvårande av spridning av nedladdade filer”.
MTM:s Jannica Hedlund svarar att de följer upp användningen av Legimus i sina system och om de ser något som avviker skickar de varningsbrev. Om det inte upphör då, leder det till avstängning.
”Vad händer när marknaden tar ett större ansvar? Det är en positiv utveckling och ingenting vi vill störa på något sätt.”
Hon understryker att myndighetens uppdrag är att anpassa litteratur för studenter med funktionsnedsättningar som i sin tur leder till läsnedsättningar och att de studenterna har behov av anpassningar. MTM ser nu över andra delar av det Jannica Hedlund kallar för produktionsbeslut och hur de kan stärka förmedlarsituationen, tilldelningen av konton och så vidare.
– Det är en del i ett större arbete som är kopplat till tillgänglighetsdirektivet och utvecklingen i samhället i stort.
Stefan Persson på Läromedelsföretagen anser att det är orimligt att bibliotekarierna delar ut konton till studenter. De har varken utbildning eller kompetens att bedöma om det föreligger en faktisk läs- och synnedsättning, hävdar han och lägger till att det borde vara en självklarhet att ett intyg från logoped ska kunna uppvisas.
– Tilldelningen av Legimus-konton vilar på den svenska talboksmodellen. Den har funnits i 44 år och har fungerat väldigt väl. Vi utreder nu hur processen kan utvecklas och bli bättre anpassad efter hur förutsättningarna ser ut. I dag gör bibliotekarier tilldelningen utifrån ett bedömningssamtal och MTM stöttar med utbildning, vägledning och riktlinjer, säger Jannica Hedlund.
Hon och kollegan Pontus Jeppsson, som är strateg på MTM, poängterar att de som behöver och har rätt till Legimus inte bara är personer med synnedsättning och dyslexi, utan också den växande gruppen av personer med till exempel någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– Vi tittar just nu närmare på hur vi kan stärka upp stödet kring tilldelning av Legimus-konton. I det ingår att utreda vilka yrkeskategorier som kan involveras i den processen. MTM vill absolut inte diskvalificera bibliotekariekåren, säger Jannica Hedlund.
Biblioteksbladet har varit i kontakt med utbildnings- och kulturdepartementet för kommentarer, men har inte fått något svar.
Fakta Legimus
- Legimus är ett digitalt bibliotek med cirka 140 000 titlar som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar.
- Det innehåller talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker.
- Endast personer med en funktionsnedsättning som gör att man har svårt att läsa tryckt text har rätt att ta del av Legimus.
- Det kan handla om exempelvis läs- och skrivsvårigheter, syn- eller hörselnedsättning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och adhd.
- Den som vill ha konto på Legimus kan vända sig till sitt bibliotek.
- I dag krävs inte något intyg på att man har en funktionsnedsättning, men det ska utredas.
- Användningen av Legimus på universitet och högskolor varierar stort.
- Källa: Myndigheten för tillgängliga medier, MTM
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer