Replik: Inget rätt eller fel om känsliga frågor

12 sep 2022 • < 1 min

Malmö stadsbiblioteks skylt med "känsliga frågor" har väckt debatt. "Helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning", skriver stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö. Foto: Erik B Leo

Vi på Biblioteken i Malmö är tacksamma över att initiativet med informationstavlan öppnat upp för så många viktiga samtal, frågor och ifrågasättande. Det ligger ju nämligen helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning. Och det är just det vi vill understryka, att det rör sig om åsikter. Det finns inget rätt eller fel.

Utifrån vårt perspektiv upplever vi det därför som att Linnéa Jönsson och Elenor Pavlov genom att skriva ”Gör om och gör rätt” i sin debattartikel framställer sin egen ståndpunkt/åsikt som fakta. Det anser vi vara olyckligt, inte minst med tanke på expertnätverkens koppling till Svensk biblioteksförening, som ju bör förhålla sig neutral till medlemsbibliotekens verksamheter och i stället fungera stöttande i relation till branschen.

Låt oss därför fortsätta värna om det öppna icke-dömande samtalet där vi genom dialog synliggör olika perspektiv och bygger kunskap tillsammans.

Torbjörn Nilsson
Stadsbibliotekarie i Malmö

Läs också ››
Kritik mot ”känsliga ämnen”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min