Replik: Inget rätt eller fel om känsliga frågor

12 sep 2022 • < 1 min

Malmö stadsbiblioteks skylt med "känsliga frågor" har väckt debatt. "Helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning", skriver stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö. Foto: Erik B Leo

Vi på Biblioteken i Malmö är tacksamma över att initiativet med informationstavlan öppnat upp för så många viktiga samtal, frågor och ifrågasättande. Det ligger ju nämligen helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning. Och det är just det vi vill understryka, att det rör sig om åsikter. Det finns inget rätt eller fel.

Utifrån vårt perspektiv upplever vi det därför som att Linnéa Jönsson och Elenor Pavlov genom att skriva ”Gör om och gör rätt” i sin debattartikel framställer sin egen ståndpunkt/åsikt som fakta. Det anser vi vara olyckligt, inte minst med tanke på expertnätverkens koppling till Svensk biblioteksförening, som ju bör förhålla sig neutral till medlemsbibliotekens verksamheter och i stället fungera stöttande i relation till branschen.

Låt oss därför fortsätta värna om det öppna icke-dömande samtalet där vi genom dialog synliggör olika perspektiv och bygger kunskap tillsammans.

Torbjörn Nilsson
Stadsbibliotekarie i Malmö

Läs också ››
Kritik mot ”känsliga ämnen”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min