Replik: Inget rätt eller fel om känsliga frågor

12 sep 2022 • < 1 min

Malmö stadsbiblioteks skylt med "känsliga frågor" har väckt debatt. "Helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning", skriver stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö. Foto: Erik B Leo

Vi på Biblioteken i Malmö är tacksamma över att initiativet med informationstavlan öppnat upp för så många viktiga samtal, frågor och ifrågasättande. Det ligger ju nämligen helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning. Och det är just det vi vill understryka, att det rör sig om åsikter. Det finns inget rätt eller fel.

Utifrån vårt perspektiv upplever vi det därför som att Linnéa Jönsson och Elenor Pavlov genom att skriva ”Gör om och gör rätt” i sin debattartikel framställer sin egen ståndpunkt/åsikt som fakta. Det anser vi vara olyckligt, inte minst med tanke på expertnätverkens koppling till Svensk biblioteksförening, som ju bör förhålla sig neutral till medlemsbibliotekens verksamheter och i stället fungera stöttande i relation till branschen.

Låt oss därför fortsätta värna om det öppna icke-dömande samtalet där vi genom dialog synliggör olika perspektiv och bygger kunskap tillsammans.

Torbjörn Nilsson
Stadsbibliotekarie i Malmö

Läs också ››
Kritik mot ”känsliga ämnen”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min