Replik: Inget rätt eller fel om känsliga frågor

12 sep 2022 • < 1 min

Malmö stadsbiblioteks skylt med "känsliga frågor" har väckt debatt. "Helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning", skriver stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö. Foto: Erik B Leo

Vi på Biblioteken i Malmö är tacksamma över att initiativet med informationstavlan öppnat upp för så många viktiga samtal, frågor och ifrågasättande. Det ligger ju nämligen helt i linje med vårt grunduppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till fri åsiktsbildning. Och det är just det vi vill understryka, att det rör sig om åsikter. Det finns inget rätt eller fel.

Utifrån vårt perspektiv upplever vi det därför som att Linnéa Jönsson och Elenor Pavlov genom att skriva ”Gör om och gör rätt” i sin debattartikel framställer sin egen ståndpunkt/åsikt som fakta. Det anser vi vara olyckligt, inte minst med tanke på expertnätverkens koppling till Svensk biblioteksförening, som ju bör förhålla sig neutral till medlemsbibliotekens verksamheter och i stället fungera stöttande i relation till branschen.

Låt oss därför fortsätta värna om det öppna icke-dömande samtalet där vi genom dialog synliggör olika perspektiv och bygger kunskap tillsammans.

Torbjörn Nilsson
Stadsbibliotekarie i Malmö

Läs också ››
Kritik mot ”känsliga ämnen”

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min