Replik: Skolbibliotekarien står inte inför vägval
16 dec 2021 • 2 min
Skolbibliotekariens val är inte att antingen gilla läget eller dra. "Det handlar om att vilja och att orka stanna kvar inom yrket", skriver Anette Helgesson Widenberg i en replik på Sofia Malmbergs debattartikel.

Skolbibliotekarien står inför ett vägval hävdar Sofia Malmberg i en debattartikel. Jag reagerade när jag läste artikeln för jag anser att det är precis tvärtom! Sofia Malmbergs uppmaning att omfamna den nya rollen eller dra, är helt felvänd. Det är inte skolbibliotekarien som står inför ett vägval. Ansvaret ligger främst hos politiker, skolhuvudmän och rektorer som borde bana väg för samarbete mellan lärare och skolbibliotekarier, samt hålla hårt som tusan i de skolbibliotekarier de redan har.
De flesta skolbibliotekarier jag haft kontakt med och även lärare som gått Läslyftet (vilket är många) ser behovet av samarbete mellan yrkesgrupperna och är välvilligt inställda. Det som saknas är struktur, samsyn och kunskap högre upp i leden. Det räcker inte med att skolbibliotekarien kämpar på och arbetar ensam med skolbiblioteksutveckling. Problemet är större än så och borde inte läggas på skolbibliotekariens axlar. De flesta av oss gör redan så gott det går med de förutsättningar vi har.
Alina Nguyen beskrev det klockrent i en kommentar i gruppen Skolbibliotekssamtal på Facebook: ”Jag tänker på det som att man är villig att betala för resurser motsvarande en knäckebrödsmacka med Kalles kaviar på men vill att det ska bakas en bröllopstårta”.
Varför uppmana skolbibliotekarier att söka sig bort från sina arbeten? Det är ju till skolbiblioteken som det behövs lockas kompetenta bibliotekarier
Det vägval som skolbibliotekarien står inför handlar inte, som Sofia Malmberg menar, om att gilla läget med en ny roll för professionen, eller dra. Det handlar om att vilja och att orka stanna kvar inom yrket. Ett yrkesval som ofta innehåller en hel del frustration över att inte kunna utföra sitt arbete på ett tillfredsställande sätt på grund av begränsade förutsättningar. Detta är något som borde bekymra de som har besluten om skolbibliotekens framtid i sin hand. Ansvaret för utvecklingen ligger INTE främst hos oss enskilda skolbibliotekarier. Däremot står vi mer än redo när utredningens förslag (förhoppningsvis några i alla fall) går igenom!
Anette Widenberg Helgesson
Samordnande skolbibliotekarie som startade sin karriär som skolbibliotekarie för tjugo år sedan och som ännu väntar på initiativ gällande skolbiblioteken
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer