SKR verkar nöjda med sakernas otillräckliga tillstånd
28 jun 2021 • 3 min
Sveriges Kommuner och Regioners ambitioner med skolbibliotek når inte ens upp till lagens mest modesta krav. Barn och unga förtjänar betydligt bättre, skriver DIK:s ordförande Anna Troberg.

Skolbiblioteksutredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) har varit ute på remiss och har genererat ett fyrtiotal engagerade svar. De flesta remissinstanser är precis som DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor – generellt mycket positivt inställda till de förslag utredningen lagt fram. Det är glädjande att se att så många tydligt signalerar att man förstår vad ett bra skolbibliotek bemannat med bibliotekariekompetens kan bidra med.
Även regioner och kommuner andas positivitet i sina svar. Det finns vissa betänkligheter, främst kring finansieringen som även DIK lyft i sitt remissvar, men på det stora hela finns det optimism och framåtanda. Remissinstanserna vill se en likvärdig skola med väl fungerande skolbiblioteksverksamhet för alla elever i Sverige. Undantaget är remissvaret från Sveriges Kommuner och Region, SKR. Det andas – om något – en alarmerande ovilja.
Utredningen för fram det experter på området fört fram under många år. Lagen måste förtydliga vad som avses med ett skolbibliotek. Varje elev ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek på sin skola. Dessutom ska bemanningen i första hand utgöras av personal med bibliotekariekompetens. Sist, men inte minst, måste skolbiblioteken vara en integrerad del av skolans pedagogiska arbete.
SKR säger inget om att tydligare definiera vad ett skolbibliotek är, men det är uppenbart var ribban för vad SKR tycker är ett rimligt skolbibliotek ligger: mycket lågt. De tycker till exempel att förslaget med ett skolbibliotek på varje skolenhet och att bara vid särskilda omständigheter tillåta andra organisationsformer, saknar flexibilitet. Förslaget ger dock gott om utrymme för nödvändiga anpassningar. Skillnaden är att utredningen gör det bästa alternativet till norm, inte till undantag.
SKR är positiva till bemanning, men tveksamma till att i första hand bemanna skolbiblioteken med bibliotekariekompetens. De är också tydliga med att de inte vill se konkreta krav på grad av bemanning, de vill se flexibilitet. En positiv inställning till ökad bemanning ekar till syvende och sist tomt när de samtidigt inte ser nyttan av att vare sig ha den bästa kompetensen eller av att se till att det blir något mer än en symbolisk bemanningsgrad.
Önskan om större flexibilitet upprepas i SKR:s remissvar. Men, flexibiliteten verkar i realiteten vara en illa dold önskan om att ha fortsatt generöst utrymme att se mellan fingrarna på det faktum att många elever i dag inte har tillgång till ett ordentligt skolbibliotek och än färre till ett bemannat skolbibliotek. Det finns goda skäl till att utredningen föreslår att man ska skruva åt tumskruvarna på skolans huvudmän i skolbiblioteksfrågan. Flexibilitet i all ära, men det är faktiskt orimligt att det går bra att kalla tre bananlådor böcker som vaktmästaren är ”bibliotekarie” över för ett skolbibliotek.
Kungliga biblioteket har satt en gräns vid 50 procents bemanning för att ett skolbibliotek ska tas med i deras skolbiblioteksstatistik. Det tycker SKR är överdrivet. De vill att alla skolbibliotek ska tas med i statistiken, även – får man förmoda – de som huserar i några dammiga bananlådor. Ironiskt nog muttrar SKR dock vid blotta tanken på att huvudmännen ska behöva förse KB med mer information för utförligare statistik. Det är ju jobbigt. Eller som det lite finare heter i remissvaret, det ”berättigar inte den ökade administrationen”. Det går att ana att SKR vill få upp statistiken kring hur många elever som har tillgång till ett skolbibliotek, men inte är så intresserade av att få mer djuplodande statistik som skulle kunna belysa skillnaderna mellan riktiga skolbibliotek och ”skolbibliotek”.
Trots fina ord om vikten av en likvärdig skola och tillgång till skolbibliotek, så verkar SKR på det hela taget nöjda med sakernas otillräckliga tillstånd. Det faktum att remissvaret till stor del skiljer sig från hur regioner och kommuner själva svarat torde bli en fråga för intern diskussion. SKR är en stark röst, men i skolbiblioteksfrågan talar de med små och oengagerade bokstäver. SKR:s magra ambitioner på skolbiblioteksområdet når just nu inte ens upp till dagens modesta lagkrav. Nöjer sig deras medlemmar med det? Helt säkert är i alla fall att barn och ungdomar förtjänar betydligt bättre.
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer