"Stabil finansiering av skolbibliotek saknas"

10 jun 2021 • 2 min

Det är avgörande att staten tar ansvaret för de ökade kostnaderna för skolbibliotek, skriver Svensk biblioteksförening i sitt remissyttrande. ”Vill man uppnå en permanent förbättring krävs en stabil finansiering.”

Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson

Förslaget från utredningen om skolbibliotek innebär ökade kostnader för landets skolor, konstaterar Svensk biblioteksförening. Samtidigt är just bristande resurser det som många kommuner och skolor anger som orsak till dagens brister i skolbiblioteksverksamheten. Därför är det nödvändigt att staten tar ansvar för de föreslagna ambitionshöjningarna fullt ut, enligt föreningen. ”Kostnader för brister i läsförståelse och medie- och informationskunnighet är stora både för individen och samhället i stort.”

I övrigt ställer sig Svensk biblioteks förening positiv till många av utredningens förslag om skolbibliotek. Om de genomförs kommer landets elever få en betydligt bättre och mer likvärdig skolbiblioteksverksamhet, konstaterar föreningen i sitt yttrande. Den kommer också att bli mer likvärdig, då knappt hälften av eleverna i grund- och gymnasieskolan har tillgång till bemannade skolbibliotek med dagens lagstiftning. ”Det står klart att lagstiftningen avseende skolbibliotek behöver skärpas.”

Frågan om bemanning av skolbiblioteken är central, anser föreningen, som gärna hade sett en ännu skarpare formulering i lagtexten. Samtidigt förutsätter föreningen att det blir tydligare i Skolverkets allmänna råd som ska komma som vägledning för skolledare, enligt utredningen.

Föreningen betonar också vikten av fler utbildningsplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap för att kunna bemanna skolbiblioteken. Även den forskarskola som föreslås kommer att behövas för att nå den skolbiblioteksverksamhet som är målet i utredningen.

Däremot ogillar föreningen förslaget om att vidareutbilda lärare för skolbiblioteksverksamhet. Det kan möjligen fungera som en nödlösning under en övergångsperiod, men är inte långsiktigt hållbart. Bland annat eftersom det råder brist på lärare och att dessa behövs just som lärare.

Läs mer ›170 skolbibliotekarier: Fridolins förslag ger mer likvärdig skola

Läs mer ›› SKR: Bibliotek på varje skola inte möjligt

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min