Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek
19 jan 2021 • 2 min
Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström.
Tillgången till skolbibliotek är en ojämnt fördelad resurs i Sverige.
– Det är en illustration av hur likvärdigheten i svensk skola brister, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) när regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin lade fram sitt delbetänkande vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.
Läs mer ›› Många positiva till Fridolins förslag
Utredningen tillsattes senhösten 2019 som ett resultat av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. I Fridolins uppdrag har det bland annat ingått att föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever i den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan likvärdig tillgång till skolbiblioteket samt hur tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier ska öka.
Ett centralt förslag är följaktligen att i lagen slå fast att varje skola ska ha bemannad skolbiblioteksverksamhet.
– Vi menar att det måste stå explicit i skollagen, sa Gustav Fridolin och konstaterade att det kommer att anställas många skolbibliotekarier framöver, förutsatt att hans förslag går igenom.
En följd av detta är att utredningen också föreslår att det inrättas ett hundratal nya utbildningsplatser, vilket skulle vara en förstärkning av den totala kapaciteten med cirka 20 procent.
Under utredningsarbetet har Gustav Fridolin flera gånger flaggat för vikten av att skolbiblioteken knyts närmare skolans pedagogiska arbete. Ett av förslagen är följaktligen att det förtydligas i läroplanen att det alltid är en skolas rektor som är ansvarig för biblioteket och därför också bör vara chef för dess personal.
– Skolbiblioteket är ett verktyg för att skolan ska nå sina mål och att eleverna ska få en bra kunskapsutveckling. Då är det rektorn som ska ha ansvar för det, sa Gustav Fridolin.
Om förslagen förverkligas innebär de ökade kostnader på totalt 470 miljoner kronor, enligt utredningens konsekvensanalys. Kostnaderna skulle åtminstone till en del bäras av landets kommuner, vars ekonomi i många fall var svårt ansträngd redan innan pandemin bröt ut.
Är det därmed realistiskt att tänka sig sådana ambitionshöjningar?
Utbildningsminister Anna Ekström konstaterar också att hon är väl medveten om kommunernas situation och betonar att det är en lång väg till ett eventuellt förverkligande av förslagen.
– Jag kan inte utlova någonting, vi är inte där än.
I Gustav Fridolins utredningsarbete ingår också att belysa statens roll när det handlar om tillgången till läromedel av hög kvalitet. Slutbetänkandet ska läggas fram senast den 30 juni.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer