Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek
19 jan 2021 • 2 min
Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Tillgången till skolbibliotek är en ojämnt fördelad resurs i Sverige.
– Det är en illustration av hur likvärdigheten i svensk skola brister, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) när regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin lade fram sitt delbetänkande vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.
Läs mer ›› Många positiva till Fridolins förslag
Utredningen tillsattes senhösten 2019 som ett resultat av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. I Fridolins uppdrag har det bland annat ingått att föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever i den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan likvärdig tillgång till skolbiblioteket samt hur tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier ska öka.
Ett centralt förslag är följaktligen att i lagen slå fast att varje skola ska ha bemannad skolbiblioteksverksamhet.
– Vi menar att det måste stå explicit i skollagen, sa Gustav Fridolin och konstaterade att det kommer att anställas många skolbibliotekarier framöver, förutsatt att hans förslag går igenom.
En följd av detta är att utredningen också föreslår att det inrättas ett hundratal nya utbildningsplatser, vilket skulle vara en förstärkning av den totala kapaciteten med cirka 20 procent.
Under utredningsarbetet har Gustav Fridolin flera gånger flaggat för vikten av att skolbiblioteken knyts närmare skolans pedagogiska arbete. Ett av förslagen är följaktligen att det förtydligas i läroplanen att det alltid är en skolas rektor som är ansvarig för biblioteket och därför också bör vara chef för dess personal.
– Skolbiblioteket är ett verktyg för att skolan ska nå sina mål och att eleverna ska få en bra kunskapsutveckling. Då är det rektorn som ska ha ansvar för det, sa Gustav Fridolin.
Om förslagen förverkligas innebär de ökade kostnader på totalt 470 miljoner kronor, enligt utredningens konsekvensanalys. Kostnaderna skulle åtminstone till en del bäras av landets kommuner, vars ekonomi i många fall var svårt ansträngd redan innan pandemin bröt ut.
Är det därmed realistiskt att tänka sig sådana ambitionshöjningar?
Utbildningsminister Anna Ekström konstaterar också att hon är väl medveten om kommunernas situation och betonar att det är en lång väg till ett eventuellt förverkligande av förslagen.
– Jag kan inte utlova någonting, vi är inte där än.
I Gustav Fridolins utredningsarbete ingår också att belysa statens roll när det handlar om tillgången till läromedel av hög kvalitet. Slutbetänkandet ska läggas fram senast den 30 juni.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer