Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek 

19 jan 2021 • 2 min

Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström. 

Gustav Fridolin lämnar över utredningen om skolbibliotek till utbildningsminister Anna Ekström.

Tillgången till skolbibliotek är en ojämnt fördelad resurs i Sverige. 

– Det är en illustration av hur likvärdigheten i svensk skola brister, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) när regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin lade fram sitt delbetänkande vid en pressträff på tisdagseftermiddagen. 

Läs mer ›› Många positiva till Fridolins förslag

Utredningen tillsattes senhösten 2019 som ett resultat av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. I Fridolins uppdrag har det bland annat ingått att föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever i den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan likvärdig tillgång till skolbiblioteket samt hur tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier ska öka. 

Ett centralt förslag är följaktligen att i lagen slå fast att varje skola ska ha bemannad skolbiblioteksverksamhet. 

– Vi menar att det måste stå explicit i skollagen, sa Gustav Fridolin och konstaterade att det kommer att anställas många skolbibliotekarier framöver, förutsatt att hans förslag går igenom.  

En följd av detta är att utredningen också föreslår att det inrättas ett hundratal nya utbildningsplatser, vilket skulle vara en förstärkning av den totala kapaciteten med cirka 20 procent. 

Under utredningsarbetet har Gustav Fridolin flera gånger flaggat för vikten av att skolbiblioteken knyts närmare skolans pedagogiska arbete. Ett av förslagen är följaktligen att det förtydligas i läroplanen att det alltid är en skolas rektor som är ansvarig för biblioteket och därför också bör vara chef för dess personal. 

– Skolbiblioteket är ett verktyg för att skolan ska nå sina mål och att eleverna ska få en bra kunskapsutveckling. Då är det rektorn som ska ha ansvar för det, sa Gustav Fridolin. 

Om förslagen förverkligas innebär de ökade kostnader på totalt 470 miljoner kronor, enligt utredningens konsekvensanalys. Kostnaderna skulle åtminstone till en del bäras av landets kommuner, vars ekonomi i många fall var svårt ansträngd redan innan pandemin bröt ut. 

Är det därmed realistiskt att tänka sig sådana ambitionshöjningar?

Utbildningsminister Anna Ekström konstaterar också att hon är väl medveten om kommunernas situation och betonar att det är en lång väg till ett eventuellt förverkligande av förslagen. 

– Jag kan inte utlova någonting, vi är inte där än. 

I Gustav Fridolins utredningsarbete ingår också att belysa statens roll när det handlar om tillgången till läromedel av hög kvalitet. Slutbetänkandet ska läggas fram senast den 30 juni. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min