Positivt mottagande av Fridolins förslag
20 jan 2021 • 3 min
Utredningen om skolbibliotek tas emot med försiktig optimism. Snart kanske det inte längre är nödvändigt att tjata om deras betydelse, konstaterar en bibliotekarie på Twitter. "Vad ska jag ens göra med all tid?”

Olof sundin, Annika Hirvonen (MP), Karin Grönvall och Karin Linder är några som är positiva till Gustav Fridolins utredning.
Regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin lade på tisdagseftermiddagen fram sitt delbetänkande om skolbiblioteken. Ett av de bärande förslagen kretsar kring lagstadgad bemanning av verksamheten.
– Det behöver anställas fler skolbibliotekarier, sade Fridolin under presentationen.
De allra flesta bemötanden har varit positiva, men Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, befarar att hårdare krav på bemanning skulle slå hårt mot små friskolor, både de som är vinstdrivande och de som är icke-vinstdrivande.
– Det finns många olika typer av lösningar. Som att man har lättillgängliga böcker i korridoren. Då ser man dem hela tiden, till skillnad från om man har dem i ett specifikt rum, säger hon till TT.
Pressträffen hade i realtid inte mer än ett drygt hundratal följare, vilket noterades av Twitterkontot Feelgoodbiblioteket, som drivs av bibliotekarien Annette Helgesson.
”Säger något om skolvärldens okunskap och ointresse för skolbibliotek”, skrev hon.
Sorgligt att han bara har 104 tittare. Säger något om skolvärldens ointresse och okunskap om #skolbibliotek https://t.co/VXkkb0LlGI
— Feelgoodbiblioteket (@Feelgoodbibblan) January 19, 2021
Efter att förslagen lagts fram sprider sig annars en stillsam optimism.
I ett pressmeddelande från Kungliga biblioteket, KB, uttrycker riksbibliotekarie Karin Grönvall sin entusiasm:
“Skolbiblioteken har stor betydelse för elevernas läsutveckling, digitala kompetens och källkritiskt tänkande. Det är därför mycket positivt att utredningen i sina förslag så tydligt markerar en utveckling av skolbiblioteksverksamheten över hela landet. KB välkomnar också förslaget om att KB tillsammans med Skolverket ska utveckla skolbiblioteksstatistiken.”
Svensk biblioteksförenings utredare Jenny Nilsson konstaterar i ett uttalande att utredningen är gedigen och att många röster från skolvärlden har fått komma till tals.
”Nu behövs det politisk verkstad, så att de beslut som krävs bland annat för en förändrad skollag också blir verklighet.”
På Twitter framhåller föreningens generalsekreterare Karin Linder vikten av att den tidsplan Fridolin förordar – införande av lagförslagen inför läsåret 2023/24 – hålls.
Word pic.twitter.com/hqN7T8JaM3
— Karin Linder (@Karin_Linder) January 19, 2021
“Mycket spännande för oss lärosäten”, twittrar Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. Detta apropå förslagen att utöka antalet platser på bibliotekarieutbildningarna med cirka 20 procent samt att inrätta en forskarskola inom ämnet.
En skolbibliotekarie som twittrar under namnet @vredensbarn frågar sig vad hon ska göra med all sin tid om utredningsförslagen på sikt innebär att hon inte längre behöver tjata om skolbibliotek.
“Wow Fridolin!! Över förväntan”, utbrister läraren och bibliotekarien. Maria Bolmehag i Kävlinge kommun.
“Min kommun har nu sedan årsskiftet tagit bort min tjänst som skolbibliotekarie med uppdrag som skolbiblioteksamordnare. Vi låg långt fram. Jag ser utredningen som ett erkännande i en nästan hopplös situation”, skriver skolbibliotekarien Christina Johansson.
Från politiskt håll har ännu inte mycket hörts, men Fridolins tidigare riksdagskollega Annika Hirvonen, ledamot i utbildningsutskottet för Miljöpartiet, har lämnat en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet:
“Förslagen om stärkta skolbibliotek måste ses i ljuset av hur fake news och bristande tillit till forskning hotar demokratin och samhällets utveckling. Det är centralt att vi lyckas vända utvecklingen med minskat intresse för läsning i Sverige.”
Moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Kristina Axén Olin, välkomnar också utredningen.
– Vi ser med oro på barn och ungas nedgång av nöjesläsande och bristande läsförmåga. Barn och unga i Sverige är också mer negativa till läsning än i andra länder, enligt PIRLS och Pisa.
Hon konstaterar vidare att det är viktigt att stärka skolbibliotekens betydelse för skolans kunskapsuppdrag.
– Det är viktigt för att stärka svensk- och läskunskaper samt faktasökande generellt. Förslaget om stärkta samarbetsformer, så att lärarnas och bibliotekariernas kompetens används effektivt, kan tillsammans med fler timmar i svenska vända utvecklingen.
Martin Klepke, politisk redaktör på LO:s tidning Arbetet, är i en kolumn inne på samma tema:
“Utredningens förslag är bra. Skolbiblioteken är viktiga, speciellt i vår tid när desinformation matas ut från subversiva grupper och subversiva stater. Är det rent av så att vi ser en liten ljusning för svensk skola?”
Tänk om jag om fem år eller så inte behöver tjata på diverse beslutsfattare om skolbibliotek HELA tiden? Vad ska jag ens göra med all tid??
— Kristina (@vredensbarn) January 19, 2021
Artikeln uppdateras.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer