Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
18 sep 2024 • 2 min
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
I morgon, torsdag, presenterar regeringen budgetpropositionen för 2025. Helene Öberg efterlyser resurser till arbetet med att stärka demokratin..
Hösten är inte bara skolstart, bokmässa och mörkare kvällar. Hösten är också den tid på året då politiken berättar hur resurserna ska fördelas kommande år. Först ut är regeringen som lägger fram sin budgetproposition samma dag som det nya numret av Biblioteksbladet kommer ut. Senare under hösten och vintern följer kommunerna och regionerna med sina budgetar.
Bibliotek och andra som finansieras av offentliga medel kommer som vanligt att fokusera på sina egna anslag. Men det finns anledning att lyfta blicken och summera alla pengar som anslås för arbetet med att stärka demokratin.
Biblioteken har en lång tradition av att bidra till folkbildning. De växte under 1800-talet fram tillsammans med föreningsliv, folkhögskolor och bildningscirklar. Det var arenor för bildning och samhällsdebatt som har utgjort grunden för demokratins utveckling i Sverige.
I mer modern tid är vi fler som delar på folkbildningsuppdraget. Även public service har en viktig roll. Just nu pågår beredningen av utredningen Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider (SOU 2024:34) om vilka villkor som ska gälla för perioden 2026–2033. I utredningen föreslås att fokbildningsambitionen även fortsatt ska finnas:
“Villkoret att programutbudet som helhet ska präglas av folkbildningsambitioner ska gälla även nästa tillståndsperiod.”
En genomläsning av statens, regionernas och kommunernas budgetar visar att de olika aktörerna inom folkbildningsuppdraget förenas av ekonomiska utmaningar: Studieförbunden har fått en sänkning av anslagen med cirka en halv miljard under en treårsperiod, från 1,8 miljarder 2023 till ungefär 1,3 miljarder 2026.
Folkbiblioteken har en fortsatt ekonomisk utmaning, där Biblioteksbladet i sin undersökning visar att åtta av tio verksamheter har en sämre ekonomi i år än förra året.
Arbetsgivarorganisationen Fremia beskriver i en debattartikel hur organisationer som arbetar med utvecklingsbistånd, inom fredsrörelsen, med etnicitet och konsumentfrågor förlorat sin finansiering eller fått neddragningar (Altinget, 2024).
Utbildningsradion föreslås få nya uppdrag kopplade till folkbildning, samtidigt som de kostsamma förväntningarna inom beredskapsuppdraget ökar.
I dag ser de demokratiska utmaningarna annorlunda ut jämfört med på 1800–talet, men folkbildning, bibliotek, public service och hela civilsamhället är viktiga beståndsdelar även i modern tid. Vi arbetar handfast med att stärka demokratin och bildningen för alla, i hela landet. Min förhoppning är att politiken ser vikten av allt vi gör och fortsätter ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling. Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara.
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer