2020 bra år för bibliotekens leverantörer

8 jul 2021 • 2 min

För de största leverantörerna av tjänster var förra året lyckosamt. Axiell fortsatte växa och BTJ blev lönsamt genom att krympa.

Axiells koncernchef Joel Sommerfeldt och BTJ:s vd Anette Grönroos kan konstatera att 2020 blev ett bra år. Foto: Johan Bävman resp BTJ.

Under 2020 förstärktes bibliotekens roll i dygnet runt-samhället tack vare digitala system från Axiell, hävdar koncernen i sin årsredovisning. Pandemin påverkade den digitala utvecklingen, inte minst när det gällde Axiells digitala skolbibliotekssystem Welib.

Under året slöts skolavtal med flera kommuner, bland annat Solna, Mölndal och Varberg. Mer omfattande var dock avtalet med friskolekoncernerna Academedia, som driver drygt 600 skolor i Sverige, Norge och Tyskland, samt Kunskapsskolan.

En stor del av Axiells tillväxt har länge handlat om att köpa andra bolag och 2020 var inget undantag från det mönstret. Två tjeckiska mjukvarubolag med inriktning på museer, arkiv och specialbibliotek köptes upp, samt ett amerikanskt bolag som utvecklar system för digital presentation av museisamlingar.

Förra året förklarade Axiells koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet att bolaget ska fortsätta växa, en plan som bolaget tycks följa. De totala intäkterna låg på 591 miljoner kronor, vilket är en marginell ökning från 2019, medan vinstmarginalen växte från 13 procent till nästan 15 procent.

Den andra stora leverantören till Sveriges bibliotek, BTJ, har gjort en omvänd resa, från rörelseintäkter på nästan 450 miljoner kronor för några år sedan till en omsättning på knappt 100 miljoner 2020.

I bokslutet beskriver BTJ:s vd Anette Grönroos detta som en mycket tillfredsställande följd av att olönsamma affärer skalats bort. Den viktigaste förändringen är att inte längre ha distribution av medier som affärsmässigt fokus. ”Vi har därför outsourcat vår distribution av media för att kunna koncentrera oss på det vi är specialister på, det vill säga kunskapen om och framställandet av metadata om all sorts media”, skriver Grönroos.

Under 2020 vände BTJ en förlust på cirka 4 miljoner 2019 till en vinst på motsvarande belopp.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min