2020 bra år för bibliotekens leverantörer

8 jul 2021 • 2 min

För de största leverantörerna av tjänster var förra året lyckosamt. Axiell fortsatte växa och BTJ blev lönsamt genom att krympa.

Axiells koncernchef Joel Sommerfeldt och BTJ:s vd Anette Grönroos kan konstatera att 2020 blev ett bra år. Foto: Johan Bävman resp BTJ.

Under 2020 förstärktes bibliotekens roll i dygnet runt-samhället tack vare digitala system från Axiell, hävdar koncernen i sin årsredovisning. Pandemin påverkade den digitala utvecklingen, inte minst när det gällde Axiells digitala skolbibliotekssystem Welib.

Under året slöts skolavtal med flera kommuner, bland annat Solna, Mölndal och Varberg. Mer omfattande var dock avtalet med friskolekoncernerna Academedia, som driver drygt 600 skolor i Sverige, Norge och Tyskland, samt Kunskapsskolan.

En stor del av Axiells tillväxt har länge handlat om att köpa andra bolag och 2020 var inget undantag från det mönstret. Två tjeckiska mjukvarubolag med inriktning på museer, arkiv och specialbibliotek köptes upp, samt ett amerikanskt bolag som utvecklar system för digital presentation av museisamlingar.

Förra året förklarade Axiells koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet att bolaget ska fortsätta växa, en plan som bolaget tycks följa. De totala intäkterna låg på 591 miljoner kronor, vilket är en marginell ökning från 2019, medan vinstmarginalen växte från 13 procent till nästan 15 procent.

Den andra stora leverantören till Sveriges bibliotek, BTJ, har gjort en omvänd resa, från rörelseintäkter på nästan 450 miljoner kronor för några år sedan till en omsättning på knappt 100 miljoner 2020.

I bokslutet beskriver BTJ:s vd Anette Grönroos detta som en mycket tillfredsställande följd av att olönsamma affärer skalats bort. Den viktigaste förändringen är att inte längre ha distribution av medier som affärsmässigt fokus. ”Vi har därför outsourcat vår distribution av media för att kunna koncentrera oss på det vi är specialister på, det vill säga kunskapen om och framställandet av metadata om all sorts media”, skriver Grönroos.

Under 2020 vände BTJ en förlust på cirka 4 miljoner 2019 till en vinst på motsvarande belopp.

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min