240 delar på 24 miljoner
31 aug 2020 • < 1 min
Statens kulturråd har delat ut det årliga för inköp av litteratur för att stärka ungas läsning.
– En tendens i ansökningarna är att böcker för de yngre barnen i allt högre grad letar sig utanför folkbibliotekens väggar. Kapprumsbibliotek på förskolor, som var en bubblare bland ansökningarna förra året, är ett ännu tydligare inslag i årets läsfrämjarplaner, säger Kulturrådets handläggare Nina Suatan i ett pressmeddelande.
Folk- och skolbibliotek i 240 av landets 290 kommuner har delat på totalt 24 miljoner kronor.
Fördelningen av årets anslag finns här.
Senaste nytt
Vetlanda bibliotek förberett på samhällets frågor
Attackerna i Vetlanda inträffade bara ett kort stycke från biblioteket. ”Det kunde ha hänt precis här utanför”, säger bibliotekschefen Anette Lundgren.
4 mar 2021 • 2 min

Tusen 1800-talsböcker tillgängliga digitalt
Litteraturbanken har i samarbete med Uppsala universitetsbibliotek laddat upp tusen skönlitterära böcker från 1800-talet. Nu kan den som vill läsa exempelvis Fredrika Bremer, göra det hemifrån vid datorn.
4 mar 2021 • 2 min

Ett fikonlöv för att dölja alla misslyckanden
Martin Gelin om ett företag som kan sätta hela samhällen ur spel. ”Varje gång Facebook tar sig vatten över huvudet är risken att det blir demokratin som drunknar.”
3 mar 2021 • 4 min

Fler e-lån 2020 – men Sverige sticker ut
I Danmark, Norge och Nederländerna har lånen av e-böcker ökat under pandemin. Även i Sverige har siffran stigit – men inte mer än tidigare år. Och i Stockholm har utlåningen till och med gått ner.
1 mar 2021 • 4 min
Hårklyverier och avledande halmgubbar
Mattias Beijmo svarar forskaren Peter M Dahlgren: Genom att ifrågasätta begrepp som filterbubblor och polarisering går det att få plats i media – men intressant forskning blir det inte.
26 feb 2021 • 3 min

Utmaning: Likvärdighet för digitala tjänster
Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.
25 feb 2021 • < 1 min

Stängt eller öppet – tolkningen avgör
En av effekterna med julens nedstängningar av biblioteksverksamhet är sannolikt att fler än användarna har fått förståelse för den roll biblioteken spelar i samhället.
25 feb 2021 • 2 min

Höstens bokmässa – en hybrid
Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.
25 feb 2021 • 3 min

Ett år med pandemin
Samma virus och smitta, men så olika sätt att agera. Tid och distans kanske kommer att göra det möjligt att förstå vad som egentligen var det mest rimliga.
24 feb 2021 • 2 min

Övertramp att dela kontakter på Clubhouse
Det finns flera brister i hur appen Clubhouse hanterar din privata information. Per Axbom välkomnar diskussionerna om säkerhet och integritet.
24 feb 2021 • 6 min
Replik: Faktafel i debatt om filterbubblor
När Mattias Beijmo kritiserar forskningen om sociala medier och polarisering och hävdar att filterbubblor visst finns, beskriver han i själva verket motsatsen av filterbubblor. Enligt Peter M Dahlgren innehåller artikeln flera faktafel.
24 feb 2021 • 3 min

"Låt berättelserna tala för biblioteken"
Utanförskap har både tydliggjorts och förstärkts av pandemin. Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, vill använda de berättelser som har framträtt i krisen för att konkretisera bibliotekens betydelse inför beslutsfattarna.
23 feb 2021 • 4 min
0 kommentarer