40-åring med ett biblioteksarv att förvalta
23 sep 2024 • 4 min
1985 var målet att erbjuda bibliotekarier fortbildande seminarier. "Det skulle ge ilningar i själen", säger Bokmässans grundare Bertil Falck. Vad finns kvar av det nu när mässan fyller 40?
Fullt på mässgolvet, förmodligen 1987.
På torsdag startar den fyrtionde upplagan Bokmässan. Årets teman är Sápmi och rymden, och ett stort antal namnkunniga, från författaren Joyce Carol Oates till melodifestivalvinnarna Marcus och Martinus, kommer att finnas på plats.
Mässan som länge var känd under namnet Bok & Bibliotek, men vars officiella namn nu är Bokmässan, grundades av Bertil Falck som var administrativ chef på Göteborgs stadsbibliotek och Conny Jacobsson, tidigare bibliotekschef i Hagfors.
Bertil Falck, född 1941 och fortfarande engagerad i mässan, berättar att han frågade Conny Jacobsson under en kräftskiva om inte de två skulle göra ett seminarium tillsammans som kunde ”slå världen med häpnad”.
– Vi hade varit på så många konferenser och kurser där tiderna inte hölls och overheadapparaterna strejkade. Nu ville vi göra något så bra att det skulle ge ilningar i själen, säger han.
Målet var inledningsvis att skapa en fortbildande seminarieverksamhet för bibliotekarier. Den första mässan, då under namnet Bibliotek 85, drog 5000 besökare från bibliotekssektorn vilket ansågs vara en stor succé.
– Med hjälp av journalisten och författaren Gunnel Enby fick vi flera fina föredragshållare, bland annat den polsk-amerikanska författaren Isaac Bashevis Singer. Många var positiva, det var något nytt i branschen.
Sedan dess har mässan gått från att vara strikt branschinriktad till att rikta sig till såväl bokförlag och andra utställare som till en bred, litteraturintresserad publik. Numera har mässan årligen omkring 86 000 besök.
Bertil Falck tycker att biblioteksarvet förvaltats väl.
– Det finns väldigt många program som vänder sig till dem som arbetar inom biblioteksvärlden. Procentuellt sett har det blivit färre programpunkter för just bibliotekarier, men å andra sidan finns nu allt som personer inom biblioteksvärlden kan ha glädje av.
De senaste två åren har Sandra Lewinsson haft rollen som affärsansvarig för förskola, skola och bibliotek på Bokmässan, vilket betyder att hon är huvudansvarig för mässupplevelsen för de tre målgrupperna. En del av hennes uppdrag är att säkerställa att utbudet av utställare är attraktivt för besökarna och att skapa en mötesplats för alla aktörer inom bibliotekssektorn.
Mässans hjärta, säger hon, är seminarieprogrammet med dess biblioteksspår som löper över torsdagen och fredagen, liksom biblioteksscenens program som går parallellt.
– De stora aktörerna skickar in förslag på programpunkter som vi sedan bearbetar tillsammans. Jag lägger mycket tid på att prata med folk som jobbar inom sektorn, alltifrån bibliotekarier, enhetschefer och biblioteksutvecklare till andra aktörer inom till exempel politiken.
Tidigare har Bokmässan samarbetat med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen kring biblioteksscenen. I år har Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening tillkommit som samarbetspartners.
– Det är tre väldigt starka aktörer i biblioteksbranschen och vi har en jättefin samverkan.
Sandra Lewinsson tycker inte att fokus på mässan har gått från bibliotek till något annat. Visst har Bokmässan vuxit, men biblioteksfrågorna är fortfarande en del av kärnan.
– Vi skapar en mötesplats för alla som jobbar inom bibliotek, en plats där vi diskuterar frågorna både på scen och i de mer intima mötena i montrarna. I år har vi också ett större område med utställare än tidigare, och där har vi skapat en egen lounge där man kan slå sig ner och nätverka.
På årets biblioteksseminarier kommer bland annat teman som bemannade skolbibliotek, spel på biblioteken och förbjudna böcker att diskuteras. Sandra Lewinsson är extra stolt över en frukost om banned books som kommer att äga rum på fredagen och som gästas av en bibliotekarie från New Jersey.
– Jag är glad att vi kan skapa olika sammanhang där vi sätter fingret på de viktigaste frågorna för biblioteken. Men man kan också upptäcka annat som berikar en i ens yrkesroll. Hela B-hallen är ju till exempel fylld med spännande böcker och författare, säger hon.
Grundaren Bertil Falck var vd för mässan under de första 15 åren för att sedan bli arbetande styrelseordförande när dottern Anna tog över vd-posten under de nästföljande 15. Även om han nu tagit ett kliv tillbaka kommer han att finnas på plats under de fyra dagarna på årets upplaga av Bokmässan. Det är tydligt att den fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.
– De sköter sig mest själva, de är väldigt duktiga. Jag ska vara med i något program och på någon invigning, sedan glider jag omkring och är märkvärdig, säger han.
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer