Agnes Török ny läsambassadör

26 sep 2024 • 2 min

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

Läsambassadören ska verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få möjlighet att nå litteraturen och läsandet. Uppdraget varar vanligen i två år, och när förra läsambassadören Nioosha Shams hade tackats av, var det dags för Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet och ordförande i Läsrådet, att presentera läsambassadören för 2024-2026.

Och det blev alltså Agnes Török som ropades fram på Biblioteksscenen på Bokmässan. Agnes Török är både scenpoet, dramatiker och högskolelärare på Sveriges första högskoleprogram för kulturskolepedagoger i spoken word-poesi.

– Det roligaste med att bli läsambassadör är att få ta leken, läslusten och det kreativa och kollaborativa skapandet på allvar, och att få ta på allvar hur många unga som är engagerade i berättelsen men inte tror att det räknas som läsande.

Och visst råder det på sätt och vis en läskris i landet, säger Agnes Török.

– Men jag tycker verkligen inte det bara gäller unga. Det finns många generationer av vuxna som inte har fått med sig ett livslångt läsande. Och det saknas inte inspiration eller motivation, utan det saknas obruten tid, resurser och redskap.

Agnes Török har redan hunnit besöka många bibliotek, bygdegårdar, föreningar och fackförbund. Både som författare och poet men också för att hålla i skrivar-workshops. Det hela började med att hen ”råkade” vinna en tävling i spoken word-poesi, och blev Stockholmsmästare i Poetry slam.

– Sedan jobbade jag deltid med det medan jag pluggade.

Tillkännagivandet gjordes på Bokmässan och det var Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet, som presenterade Agnes Török som ny läsambassadör. Foto: Annika Clemens

Som läsambassadör ska Agnes Török fokusera på live-litteratur, psykisk ohälsa och ungdomars läsning bortom storstaden. Många besök väntar runt om i landet. Och hen kommer att ta vidare där Nioosha Shams slutade och bilda lokala ungdomsråd för att nå unga läsfrämjare.

– Vi har en öppen utlysning efter var det finns unga läsfrämjare. Och jag vill ha tips, från typiska och otypiska platser.

Och vilken roll har då biblioteken i läskrisen, enligt Agnes Török?

– Biblioteken gör otroligt mycket med otroligt lite. De har länge haft en väldigt komplex roll med att distribuera kunskap samtidigt som de fungerar som ett vardagsrum i offentligheten. Det är jätteviktigt att det finns resurser för att möta de behov som finns. Jag tycker de gör ett otroligt jobb, men att de inte har förutsättningar för att göra allt de skulle kunna göra.

Mer från Bokmässan 2024:

›› Lagkrav på tillgänglighet ställer nya krav på biblioteken
›› Släpper ny bok med guide till samisk biblioteksverksamhet
›› 40-åring med biblioteksarv att förvalta

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min