Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
26 sep 2024 • 2 min
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
Thord Eriksson, till vardags chefredaktör för Biblioteksbladet, ledde samtalet om nya lagen om tillgänglighet på Bokmässans första dag. I panelen Karin Grönvall, Magnus Larsson och Mikaela Zabrodsky.
– Det här är en omställning, en resa. Det kommer att kräva en del av oss alla, sade Magnus Larsson, generaldirektör för MTM i ett panelsamtal på Bokmässan.
I samtalet, som leddes av Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson, deltog även riksbibliotekarie Karin Grönvall och Mikaela Zabrodsky, vd på Svenska Förläggareföreningen.
Redan i juni nästa år träder nya lagen om tillgänglighet i kraft, men det är fortfarande osäkert om e-böcker kommer att ingå då. Lagen berör flera sektorer i samhället, men just när det gäller e-böcker pågår en utredning om den nya lagen skulle krocka med yttrandefriheten. Om den krockar med grundlagen behövs i så fall en grundlagsändring innan e-böcker kan omfattas av den nya lagen.
Men när den väl börjar gälla för e-böcker ställs nya krav på både bibliotek och förlag.
– Det är många delar på ett bibliotek som behöver fungera. Allt från inköparen, katalogisatören till inte minst bibliotekarien som möter användaren och förmedlar litteratur. Och ytterst väldigt viktig är bibliotekschefen som tillsammans med personalen ska se till att tillgänglig litteratur finns på ett enkelt sätt integrerad i verksamheten, sade Magnus Larsson.
– Jag vet att situationen på många bibliotek är ansträngd, men jag vill säga att det är en väldigt positiv sak i grunden. Det handlar om att skapa ett mer inkluderande samhälle. Och det vill vi väl alla?
I bibliotekssektorn behövs mycket ny kunskap om nya lagen, konstaterade Karin Grönvall.
– Det är viktigt att bibliotekssektorn också kliver fram här. Vi får nya roller. Och exempelvis när det gäller kurslitteratur på högskolebiblioteken handlar det om mycket pengar. Det är svårt att hitta fram utan att biblioteken stör den kommersiella marknaden.
Plattformen Legimus, som drivs av MTM, och som erbjuder kurslitteratur för studenter med funktionsnedsättning ses som en konkurrent av förlagsbranschen. Särskilt när förlagen i allt större utsträckning producerar litteratur som är anpassad för funktionsnedsättningar.
– Om det nu ställs krav på producenter att tillgänglighetsanpassa böcker så att de uppfyller lagens krav så ser vi inte att Legimus har en funktion. Och MTM:s uppdrag behöver definitivt anpassas, sade Mikaela Zabrodsky.
– Det är ganska självklart egentligen.
Magnus Larsson från MTM håller med om att MTM med Legimus kommer att behöva anpassa sig.
– Vi vill inte utgöra en bromskloss för förlagen. Vi ser att stegen tas från branschens sida, men vi ser ändå en ganska lång livstid för Legimus. Det finns fortfarande delar där den kommer att behövas.
Mer från Bokmässan 2024:
›› Nya läsambassadören heter Agnes Török
›› Släpper ny bok med guide till samisk biblioteksverksamhet
›› 40-åring med biblioteksarv att förvalta
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer