Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?

26 sep 2024 • 2 min

Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”

– Det här är en omställning, en resa. Det kommer att kräva en del av oss alla, sade Magnus Larsson, generaldirektör för MTM i ett panelsamtal på Bokmässan.

I samtalet, som leddes av Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson, deltog även riksbibliotekarie Karin Grönvall och Mikaela Zabrodsky, vd på Svenska Förläggareföreningen.

Redan i juni nästa år träder nya lagen om tillgänglighet i kraft, men det är fortfarande osäkert om e-böcker kommer att ingå då. Lagen berör flera sektorer i samhället, men just när det gäller e-böcker pågår en utredning om den nya lagen skulle krocka med yttrandefriheten. Om den krockar med grundlagen behövs i så fall en grundlagsändring innan e-böcker kan omfattas av den nya lagen.

Men när den väl börjar gälla för e-böcker ställs nya krav på både bibliotek och förlag.

– Det är många delar på ett bibliotek som behöver fungera. Allt från inköparen, katalogisatören till inte minst bibliotekarien som möter användaren och förmedlar litteratur. Och ytterst väldigt viktig är bibliotekschefen som tillsammans med personalen ska se till att tillgänglig litteratur finns på ett enkelt sätt integrerad i verksamheten, sade Magnus Larsson.

– Jag vet att situationen på många bibliotek är ansträngd, men jag vill säga att det är en väldigt positiv sak i grunden. Det handlar om att skapa ett mer inkluderande samhälle. Och det vill vi väl alla?

I bibliotekssektorn behövs mycket ny kunskap om nya lagen, konstaterade Karin Grönvall.

– Det är viktigt att bibliotekssektorn också kliver fram här. Vi får nya roller. Och exempelvis när det gäller kurslitteratur på högskolebiblioteken handlar det om mycket pengar. Det är svårt att hitta fram utan att biblioteken stör den kommersiella marknaden.

Plattformen Legimus, som drivs av MTM, och som erbjuder kurslitteratur för studenter med funktionsnedsättning ses som en konkurrent av förlagsbranschen. Särskilt när förlagen i allt större utsträckning producerar litteratur som är anpassad för funktionsnedsättningar.

– Om det nu ställs krav på producenter att tillgänglighetsanpassa böcker så att de uppfyller lagens krav så ser vi inte att Legimus har en funktion. Och MTM:s uppdrag behöver definitivt anpassas, sade Mikaela Zabrodsky.

– Det är ganska självklart egentligen.

Magnus Larsson från MTM håller med om att MTM med Legimus kommer att behöva anpassa sig.

– Vi vill inte utgöra en bromskloss för förlagen. Vi ser att stegen tas från branschens sida, men vi ser ändå en ganska lång livstid för Legimus. Det finns fortfarande delar där den kommer att behövas.

Med den nya lagen följer en stor omställning för alla parter, det var paneldeltagarna överens om. Magnus Larsson, MTM, Mikaela Zabrodsky, Svenska Förläggareföreningen och riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Mer från Bokmässan 2024:

›› Nya läsambassadören heter Agnes Török
›› Släpper ny bok med guide till samisk biblioteksverksamhet
›› 40-åring med biblioteksarv att förvalta

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min