"Det är extremt meningsfullt att vara bibliotekarie"
4 feb 2016 • 2 min
NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen. Varför skrev du...

NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen.
Varför skrev du boken?
– Jag tycker vi pratar för lite om äldreomsorgen. Både om livsvillkoren för dem som lever sin sista tid där och om arbetsvillkoren för dem som arbetar där. Så jag hoppas att boken ska leda till mer samtal. Att folk talar om sina erfarenheter och sina tankar, men också om sitt eget åldrande.
Har arbetet gjort dig rädd för att åldras?
– Nej, egentligen inte. Men det finns en stor misstro mot äldreomsorgen. Istället borde man försöka förändra. Det behövs mer personal och den personal som finns måste tas på större allvar som yrkespersoner.
Ser du några likheter mellan äldreomsorgen och bibliotekssektorn?
– Mest finns det stora skillnader. Jag ser arbetet som bibliotekarie som ett socialt arbete, ett arbete där man hjälper andra människor. Men på biblioteket har jag ju tid att möta människor på riktigt, har tid för samtal på djupet och att ta deras informationsbehov på allvar. Vanligtvis är man långt från krissituationerna.
Du börjar boken med att du brann för att göra skillnad. Att du tänkte att död, lidande och ständig stress skulle föra dig närmare livets mening. Hur gick det?
– Mycket av min yrkesambivalens handlade om att jag inte tyckte det var tillräckligt meningsfullt att vara bibliotekarie. I dag tycker jag det är extremt meningsfullt. Biblioteken är ju en av få platser i samhället som har låga trösklar. Vi hjälper så många olika sorters människor med saker som de har behov av. Hur man gör något på datorn, med att kopiera papper eller leta upp en bok. Det gör skillnad i människors liv.
Kan också bibliotekarier förändra äldreomsorgen?
– Jag vet inte om vi är den allra bästa yrkesgruppen för det. Men jag tror att det behövs en bredare samsyn bland alla om vad det egentligen är man vill ha ut av äldreomsorgen.
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer