"Det är extremt meningsfullt att vara bibliotekarie"

4 feb 2016 • 2 min

NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen. Varför skrev du...

Foto: Cato Lein

NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen.

Varför skrev du boken? 

– Jag tycker vi pratar för lite om äldreomsorgen. Både om livsvillkoren för dem som lever sin sista tid där och om arbetsvillkoren för dem som arbetar där. Så jag hoppas att boken ska leda till mer samtal. Att folk talar om sina erfarenheter och sina tankar, men också om sitt eget åldrande.

Har arbetet gjort dig rädd för att åldras? 

– Nej, egentligen inte. Men det finns en stor misstro mot äldreomsorgen. Istället borde man försöka förändra. Det behövs mer personal och den personal som finns måste tas på större allvar som yrkespersoner.

Ser du några likheter mellan äldreomsorgen och bibliotekssektorn? 

– Mest finns det stora skillnader. Jag ser arbetet som bibliotekarie som ett socialt arbete, ett arbete där man hjälper andra människor. Men på biblioteket har jag ju tid att möta människor på riktigt, har tid för samtal på djupet och att ta deras informationsbehov på allvar. Vanligtvis är man långt från krissituationerna.

Du börjar boken med att du brann för att göra skillnad. Att du tänkte att död, lidande och ständig stress skulle föra dig närmare livets mening. Hur gick det? 

– Mycket av min yrkesambivalens handlade om att jag inte tyckte det var tillräckligt meningsfullt att vara bibliotekarie. I dag tycker jag det är extremt meningsfullt. Biblioteken är ju en av få platser i samhället som har låga trösklar. Vi hjälper så många olika sorters människor med saker som de har behov av. Hur man gör något på datorn, med att kopiera papper eller leta upp en bok. Det gör skillnad i människors liv.

Kan också bibliotekarier förändra äldreomsorgen? 

– Jag vet inte om vi är den allra bästa yrkesgruppen för det. Men jag tror att det behövs en bredare samsyn bland alla om vad det egentligen är man vill ha ut av äldreomsorgen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min