"Det är extremt meningsfullt att vara bibliotekarie"
4 feb 2016 • 2 min
NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen. Varför skrev du...
NY BOK: Rapportboken Varje dag är en vårdskandal är skriven av bibliotekarien Sebastian Lönnlöv efter 600 timmar i äldreomsorgen.
Varför skrev du boken?
– Jag tycker vi pratar för lite om äldreomsorgen. Både om livsvillkoren för dem som lever sin sista tid där och om arbetsvillkoren för dem som arbetar där. Så jag hoppas att boken ska leda till mer samtal. Att folk talar om sina erfarenheter och sina tankar, men också om sitt eget åldrande.
Har arbetet gjort dig rädd för att åldras?
– Nej, egentligen inte. Men det finns en stor misstro mot äldreomsorgen. Istället borde man försöka förändra. Det behövs mer personal och den personal som finns måste tas på större allvar som yrkespersoner.
Ser du några likheter mellan äldreomsorgen och bibliotekssektorn?
– Mest finns det stora skillnader. Jag ser arbetet som bibliotekarie som ett socialt arbete, ett arbete där man hjälper andra människor. Men på biblioteket har jag ju tid att möta människor på riktigt, har tid för samtal på djupet och att ta deras informationsbehov på allvar. Vanligtvis är man långt från krissituationerna.
Du börjar boken med att du brann för att göra skillnad. Att du tänkte att död, lidande och ständig stress skulle föra dig närmare livets mening. Hur gick det?
– Mycket av min yrkesambivalens handlade om att jag inte tyckte det var tillräckligt meningsfullt att vara bibliotekarie. I dag tycker jag det är extremt meningsfullt. Biblioteken är ju en av få platser i samhället som har låga trösklar. Vi hjälper så många olika sorters människor med saker som de har behov av. Hur man gör något på datorn, med att kopiera papper eller leta upp en bok. Det gör skillnad i människors liv.
Kan också bibliotekarier förändra äldreomsorgen?
– Jag vet inte om vi är den allra bästa yrkesgruppen för det. Men jag tror att det behövs en bredare samsyn bland alla om vad det egentligen är man vill ha ut av äldreomsorgen.
Senaste nytt
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer