Barnboksvecka – nationell läsdag

7 nov 2013 • < 1 min

Nästa vecka, v 46, är det den årligen återkommande Barnboksveckan i vilken även den nationella läsdagen uppmärksammas runt om i...

Nästa vecka, v 46, är det den årligen återkommande Barnboksveckan i vilken även den nationella läsdagen uppmärksammas runt om i landet. För tolfte året i rad får t ex alla tredjeklassare i Göteborgs kommun två böcker i present: en återkommande Läsdagbok samt en särskilt för året utvald titel.  

 Årets utvalda bok i Göteborg är Trolldom i Gamla Stan av Martin Olczak, med illustrationer av Anna Sandler.

Bokvalet är gjort av en grupp barnbibliotekarier och böckerna delas ut under festliga former runt om på stadens bibliotek under hösten. Bokgåvorna möjliggörs genom medel från Göteborgs Stads Kulturnämnd tillsammans med Statens Kulturråd. Genom bokgåvorna vill Göteborgs Kulturnämnd ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla fantasi och språkförmåga vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter.”

Varje höst firas Barnboksveckan i november då även den nationella läsdagen firas, Det var Svenska Barnboksinstitutet i samarbete med Lärarförbundet som 1999 utropade torsdagen i vecka 46 till en nationell läsdag för landets alla skolor varefter läsdagen permanentades. Varje kommun, bibliotek och skola avgör själv hur barnboksveckan och läsdagen skall manifesteras. På flera håll runt om i landet arrangeras aktiviteter med läsfrämjande syfte.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min