Europeana Newspapers

20 aug 2012 • < 1 min

Överallt arbetas det för att kunna erbjuda Open Access. Ett projekt är Europeana Newspapers. Det blir en del av Europeanas...

Överallt arbetas det för att kunna erbjuda Open Access. Ett projekt är Europeana Newspapers. Det blir en del av Europeanas online-samling med miljontals av bidrag från europeiska museer, bibliotek, arkiv och audiovisuella samlingar.

Projektet Europeana Newspapers består av 17 europeiska institutioner som inom de närmaste tre åren ska förse Europeana med mer än 18 miljoner digitaliserade tidningssidor – utan några lagliga restriktioner och i fulltext. Fokus ska ligga på tidningar publicerade under första världskriget. På så sätt kompletterar Europeana Newspapers det löpande projektet Europeana Collections 1914-1918. Det projektet handlar om att digitalisera fotoalbum och föremål från första världskriget som medborgare i fem europeiska länder tidigare uppmanats leta fram i sina privata källare och förråd.

Projektet Europeana Newspapers samordnas och leds av Staatsbibliothek zu Berlin. Bland deltagarna finns British Library och andra nationalbibliotek (bl a Finlands) samt universitetsbibliotek.

Hur projektet framskrider framöver kan man följa på www.europeana-newspapers.eu

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min