Ny vision för Sveriges bibliotek
15 maj 2019 • 2 min
Svensk biblioteksförening presenterar en ny vision som visar på bibliotekens betydelse. I morgon beslutar årsmötet om den ska fastställas. ”Visionen hjälper oss att lyfta blicken”, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.


Vid Svensk biblioteksförenings årsmöte 2017 beslutade man sig för att ta fram en gemensam vision för biblioteksväsendet. Visionen är nu färdig och består av två sidor text med tre övergripande rubriker: bibliotek bygger demokratiska och hållbara samhällen, bibliotek möjliggör kreativitet och lärande och bibliotek stärker den intellektuella friheten (läs mer i faktarutan här nedan).
– Jag tycker att vi har kokat ner visionen till det mest väsentliga, tre till synes ganska enkla men raka punkter. Visionen hjälper oss och andra att lyfta blicken, att inte gå ner i detaljer utan fokusera på vad som är meningen med biblioteken, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.

Visionen sträcker sig fram till år 2030 och riktar in sig på användarna snarare än det interna bibliotekssystemet. Tanken är att den ska användas för att synliggöra för politiker och opinionsbildare den nytta biblioteken har för individen och samhället. Den kan exempelvis fungera som stöd i lobbyarbete eller i samband med remisssvar.
– Många medlemmar behöver motivera sin verksamhet och då kan visionen komma till användning. Sen får man klä den i de kläder som behövs utifrån de sammanhang man befinner sig i, säger Johanna Hansson.
Arbetet har pågått sedan 2017. Det har arrangerats flera workshops och möten för att bolla åsikter och tankar.
Nyligen presenterades ett omfattande förslag till nationell biblioteksstrategi, varför behövs föreningens vision?
– Visionen sträcker sig längre fram i tiden än strategin. Föreningen behöver tala om vad vi jobbar för och vad biblioteken kan var. Det går inte heller riktigt att jämföra en strategi med en vision. Förslaget till nationell strategi tar sin utgångspunkt i bibliotekslagen. Vår vision skulle snarare kunna komma till användning den dag som nuvarande lag ska revideras. Visionen pekar på centrala områden att bevaka och lyfta fram i olika sammanhang, till exempel i samband med att lagar och strategier ska tas fram som berör biblioteken.
Visionens framtid avgörs vid Svensk biblioteksförenings årsmöte den 16 maj.
Om visionen antas av årsmötet, hur ska ni se till att den följs?
– Om den antas är det upp till styrelsen att jobba vidare med visionen, se till att den blir känd och att vi agerar utifrån den, säger Johanna Hansson.
[fakta id=”19857″]
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer