Ny vision för Sveriges bibliotek
15 maj 2019 • 2 min
Svensk biblioteksförening presenterar en ny vision som visar på bibliotekens betydelse. I morgon beslutar årsmötet om den ska fastställas. ”Visionen hjälper oss att lyfta blicken”, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.
Vid Svensk biblioteksförenings årsmöte 2017 beslutade man sig för att ta fram en gemensam vision för biblioteksväsendet. Visionen är nu färdig och består av två sidor text med tre övergripande rubriker: bibliotek bygger demokratiska och hållbara samhällen, bibliotek möjliggör kreativitet och lärande och bibliotek stärker den intellektuella friheten (läs mer i faktarutan här nedan).
– Jag tycker att vi har kokat ner visionen till det mest väsentliga, tre till synes ganska enkla men raka punkter. Visionen hjälper oss och andra att lyfta blicken, att inte gå ner i detaljer utan fokusera på vad som är meningen med biblioteken, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.
Visionen sträcker sig fram till år 2030 och riktar in sig på användarna snarare än det interna bibliotekssystemet. Tanken är att den ska användas för att synliggöra för politiker och opinionsbildare den nytta biblioteken har för individen och samhället. Den kan exempelvis fungera som stöd i lobbyarbete eller i samband med remisssvar.
– Många medlemmar behöver motivera sin verksamhet och då kan visionen komma till användning. Sen får man klä den i de kläder som behövs utifrån de sammanhang man befinner sig i, säger Johanna Hansson.
Arbetet har pågått sedan 2017. Det har arrangerats flera workshops och möten för att bolla åsikter och tankar.
Nyligen presenterades ett omfattande förslag till nationell biblioteksstrategi, varför behövs föreningens vision?
– Visionen sträcker sig längre fram i tiden än strategin. Föreningen behöver tala om vad vi jobbar för och vad biblioteken kan var. Det går inte heller riktigt att jämföra en strategi med en vision. Förslaget till nationell strategi tar sin utgångspunkt i bibliotekslagen. Vår vision skulle snarare kunna komma till användning den dag som nuvarande lag ska revideras. Visionen pekar på centrala områden att bevaka och lyfta fram i olika sammanhang, till exempel i samband med att lagar och strategier ska tas fram som berör biblioteken.
Visionens framtid avgörs vid Svensk biblioteksförenings årsmöte den 16 maj.
Om visionen antas av årsmötet, hur ska ni se till att den följs?
– Om den antas är det upp till styrelsen att jobba vidare med visionen, se till att den blir känd och att vi agerar utifrån den, säger Johanna Hansson.
[fakta id=”19857″]
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer