Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 maj 2019 • 2 min
Svensk biblioteksförening presenterar en ny vision som visar på bibliotekens betydelse. I morgon beslutar årsmötet om den ska fastställas. ”Visionen hjälper oss att lyfta blicken”, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.
Vid Svensk biblioteksförenings årsmöte 2017 beslutade man sig för att ta fram en gemensam vision för biblioteksväsendet. Visionen är nu färdig och består av två sidor text med tre övergripande rubriker: bibliotek bygger demokratiska och hållbara samhällen, bibliotek möjliggör kreativitet och lärande och bibliotek stärker den intellektuella friheten (läs mer i faktarutan här nedan).
– Jag tycker att vi har kokat ner visionen till det mest väsentliga, tre till synes ganska enkla men raka punkter. Visionen hjälper oss och andra att lyfta blicken, att inte gå ner i detaljer utan fokusera på vad som är meningen med biblioteken, säger Johanna Hansson, styrelseordförande i Svensk biblioteksförening.
Visionen sträcker sig fram till år 2030 och riktar in sig på användarna snarare än det interna bibliotekssystemet. Tanken är att den ska användas för att synliggöra för politiker och opinionsbildare den nytta biblioteken har för individen och samhället. Den kan exempelvis fungera som stöd i lobbyarbete eller i samband med remisssvar.
– Många medlemmar behöver motivera sin verksamhet och då kan visionen komma till användning. Sen får man klä den i de kläder som behövs utifrån de sammanhang man befinner sig i, säger Johanna Hansson.
Arbetet har pågått sedan 2017. Det har arrangerats flera workshops och möten för att bolla åsikter och tankar.
Nyligen presenterades ett omfattande förslag till nationell biblioteksstrategi, varför behövs föreningens vision?
– Visionen sträcker sig längre fram i tiden än strategin. Föreningen behöver tala om vad vi jobbar för och vad biblioteken kan var. Det går inte heller riktigt att jämföra en strategi med en vision. Förslaget till nationell strategi tar sin utgångspunkt i bibliotekslagen. Vår vision skulle snarare kunna komma till användning den dag som nuvarande lag ska revideras. Visionen pekar på centrala områden att bevaka och lyfta fram i olika sammanhang, till exempel i samband med att lagar och strategier ska tas fram som berör biblioteken.
Visionens framtid avgörs vid Svensk biblioteksförenings årsmöte den 16 maj.
Om visionen antas av årsmötet, hur ska ni se till att den följs?
– Om den antas är det upp till styrelsen att jobba vidare med visionen, se till att den blir känd och att vi agerar utifrån den, säger Johanna Hansson.
[fakta id=”19857″]
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer