Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
2 dec 2024 • 2 min
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
Soledad Cartagena och Eva Akenine är bibliotekarier på Komvux i Malmö och jobbar bland annat med hedersfrågor med eleverna.
Tidigare i år visade en granskning i Sydsvenskan att förskolor inte vågade orosanmäla misstänkt hedersförtryck till socialtjänsten. Uppmärksamheten ledde till att biblioteket på Komvux i Malmö, som sedan tidigare arbetade med värdegrundsfrågor med eleverna, fick ett utökat uppdrag.
– Vi fick ett tillskott i vår budget och vi uppmuntras att jobba mer med det, säger Lotta Lovén, rektor för pedagogisk stödfunktion på Komvux i Malmö.
– Vi jobbar alltid med det här. Vår uppgift är att göra värdegrunden till en aktiv del av undervisningen. Vi har alltid ett uppdrag att jobba med heder, och nu efter uppmärksamheten har vi haft extra fokus på det.
Det har lett till många samtal med eleverna, på alla program, men bland annat på barn- och fritidsprogrammet. Ibland tillsammans med inbjudna författare och ibland gemensamt med skolkuratorerna.
– Vi har elever från alla delar av världen. Det är inte självklart att anmäla till socialtjänsten för alla. Många litar inte på myndigheter och efter påverkanskampanjer är det många som inte vågar vända sig till socialtjänsten, även om de till exempel är rädda för att deras barn ska hamna i kriminalitet, säger Soledad Cartagena, bibliotekarie.
Bibliotekarierna utgår från ämnen som kan vara svåra att prata om när det gäller eleverna personligen, men lite lättare när man läser en text tillsammans. Det kan handla till exempel om hedersproblematik eller om hbtqi-frågor. Och de jobbar med bland annat ”shared reading”.
– Det ska vara texter som berör, säger Eva Akenine, bibliotekarie.
– Vi väljer ämnen medvetet, det kan handla om kärlek, rasism och olika texter om värdegrund.
Många gånger vågar eleverna som deltar prata lite mer, även om kontroversiella frågor, när de inte själva är i fokus och diskussionerna utgår från en text.
Ibland sker läsningen och diskussionerna i samarbete med kuratorerna på skolan. Till exempel när de arbetar med biblioterapi.
– Det är mycket bra att använda litteraturen hälsofrämjande, säger Lotta Lovén.
Varför är det bra att låta bibliotekarier jobba med detta?
– Därför att de kan det här och de kan litteratur. I deras uppdrag ingår att alltid stå på värdegrundens ben, när de gör inköp till exempel. Det ingår i deras DNA att jobba med det, säger Lotta Lovén.
Att flytta samtalen till en annan arena, litteraturens, än elevernas egna erfarenheter underlättar också för dem att prata om fenomen och problem. Det hjälper dem att kunna samtala om viktiga och svåra saker.
– Biblioteken är fria från pekpinnar. Där kan man själv skaffa sig information, den finns tillgänglig för alla. Där kan du också få hjälp och stöd att skaffa dig kunskap så att du kan ta makten över ditt eget liv.
Petra Berggren är en av skolkuratorerna som jobbar tillsammans med bibliotekarierna.
– Biblioteket i en skola är en fredad zon. Många har erfarenheter av en auktoritär skola från sina hemländer, men i biblioteket är de fria. Där vågar de ha de här samtalen.
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Härliga initiativ. Förstår att barnen blir friare att reflektera och resonera på biblioteket än i skolan. Har själv deltagit i 4 Shared Reading-träffar på biblioteket i Växjö under hösten, och det är stor skillnad mot att bara sitta själv och läsa. Heja på!