Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
2 dec 2024 • 2 min
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.

Soledad Cartagena och Eva Akenine är bibliotekarier på Komvux i Malmö och jobbar bland annat med hedersfrågor med eleverna.
Tidigare i år visade en granskning i Sydsvenskan att förskolor inte vågade orosanmäla misstänkt hedersförtryck till socialtjänsten. Uppmärksamheten ledde till att biblioteket på Komvux i Malmö, som sedan tidigare arbetade med värdegrundsfrågor med eleverna, fick ett utökat uppdrag.
– Vi fick ett tillskott i vår budget och vi uppmuntras att jobba mer med det, säger Lotta Lovén, rektor för pedagogisk stödfunktion på Komvux i Malmö.
– Vi jobbar alltid med det här. Vår uppgift är att göra värdegrunden till en aktiv del av undervisningen. Vi har alltid ett uppdrag att jobba med heder, och nu efter uppmärksamheten har vi haft extra fokus på det.
Det har lett till många samtal med eleverna, på alla program, men bland annat på barn- och fritidsprogrammet. Ibland tillsammans med inbjudna författare och ibland gemensamt med skolkuratorerna.
– Vi har elever från alla delar av världen. Det är inte självklart att anmäla till socialtjänsten för alla. Många litar inte på myndigheter och efter påverkanskampanjer är det många som inte vågar vända sig till socialtjänsten, även om de till exempel är rädda för att deras barn ska hamna i kriminalitet, säger Soledad Cartagena, bibliotekarie.
Bibliotekarierna utgår från ämnen som kan vara svåra att prata om när det gäller eleverna personligen, men lite lättare när man läser en text tillsammans. Det kan handla till exempel om hedersproblematik eller om hbtqi-frågor. Och de jobbar med bland annat ”shared reading”.
– Det ska vara texter som berör, säger Eva Akenine, bibliotekarie.
– Vi väljer ämnen medvetet, det kan handla om kärlek, rasism och olika texter om värdegrund.
Många gånger vågar eleverna som deltar prata lite mer, även om kontroversiella frågor, när de inte själva är i fokus och diskussionerna utgår från en text.
Ibland sker läsningen och diskussionerna i samarbete med kuratorerna på skolan. Till exempel när de arbetar med biblioterapi.
– Det är mycket bra att använda litteraturen hälsofrämjande, säger Lotta Lovén.
Varför är det bra att låta bibliotekarier jobba med detta?
– Därför att de kan det här och de kan litteratur. I deras uppdrag ingår att alltid stå på värdegrundens ben, när de gör inköp till exempel. Det ingår i deras DNA att jobba med det, säger Lotta Lovén.
Att flytta samtalen till en annan arena, litteraturens, än elevernas egna erfarenheter underlättar också för dem att prata om fenomen och problem. Det hjälper dem att kunna samtala om viktiga och svåra saker.
– Biblioteken är fria från pekpinnar. Där kan man själv skaffa sig information, den finns tillgänglig för alla. Där kan du också få hjälp och stöd att skaffa dig kunskap så att du kan ta makten över ditt eget liv.
Petra Berggren är en av skolkuratorerna som jobbar tillsammans med bibliotekarierna.
– Biblioteket i en skola är en fredad zon. Många har erfarenheter av en auktoritär skola från sina hemländer, men i biblioteket är de fria. Där vågar de ha de här samtalen.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Härliga initiativ. Förstår att barnen blir friare att reflektera och resonera på biblioteket än i skolan. Har själv deltagit i 4 Shared Reading-träffar på biblioteket i Växjö under hösten, och det är stor skillnad mot att bara sitta själv och läsa. Heja på!