Biblioteket jobbar mot psykisk ohälsa hos unga

7 feb 2022 • 2 min

I en tid då allt fler unga vuxna mår dåligt kan skönlitteratur fylla en viktig funktion. Nu satsar Göteborgs bibliotek och kulturhus på ett brett kunskapslyft kring psykisk ohälsa och läsning.

I Storbritannien finns sedan länge ett organiserat samarbete mellan bibliotek och hälsovård. Där kan läsning av självhjälpslitteratur ordineras på recept och metoder som biblioterapi och shared reading är välkända.

Göteborgs bibliotek och kulturhus tar ett första steg mot något liknande i en satsning på litteratur som läkande kraft för unga med psykisk ohälsa. Under våren handlar det främst om ett internt kunskapslyft, som blivit möjligt med medel från Kulturrådet och satsningen Stärkta bibliotek.

– Under pandemin har många börjat hitta tillbaka till läsning och till biblioteken. Fler vill prata och fler berättar att de mår dåligt. Men det finns en grupp som vi sällan når, och det är de unga vuxna. Nu får vi äntligen lyfta fram den gruppen, säger Anna Lindblad, bibliotekarie och tillsammans med Martin Holmqvist den som leder projektet.

På sikt hoppas vi kunna samverka med andra verksamheter inom staden. Ungdomsmottagningar och hälsolotsar och kanske studenthälsan på Göteborgs universitet

I projektet räknas ”unga vuxna” som personer i åldrarna 16 till 29, det vill säga från gymnasieåldern och upp till ungdomsmottagningarnas maxålder. En medvetet bred definition för att vara så inkluderande som möjligt och även för att hitta olika framtida samarbetspartners.

– På sikt hoppas vi kunna samverka med andra verksamheter inom staden. Ungdomsmottagningar och hälsolotsar och kanske studenthälsan på Göteborgs universitet, berättar Anna Lindblad.

I det här skedet får medarbetare på bibliotek och kulturhus i Göteborg utbildning kring psykisk ohälsa hos unga och om metoder där läsning och litteratur fungerar läkande. Biblioterapi är en sådan metod, shared reading en annan.

– Medan biblioterapi är ett sätt att få läsaren att nå en bit in i sig själv, handlar shared reading i korthet om att man läser tillsammans och hjälper varandra att förstå texten, förklarar Anna Lindblad och fortsätter:

– Målet är att vi ska kunna bjuda in till cirklar i biblioterapi och shared reading till hösten.

I vår kommer allmänheten att bjudas in till bland annat ett samtal om poesi som medicin på Göteborgs Stadsbibliotek 9 februari och till en livesändning med Ångestpodden på Frilagret den 9 mars. Dit kommer  Christian Rück, professor i psykiatri, och talar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min