Bibliotekspersonal saknas i förslag om ökat skydd mot våld på jobbet

22 feb 2022 • 2 min

Nästan var tredje biblioteksassistent har utsatts för våld eller hot om våld det senaste året, enligt en kommande undersökning. Trots det saknas bibliotekspersonal i förslaget om straffskärpning för brott mot vissa yrkesgrupper.

Veronica Magnusson, ordförande i Vision. Foto: Gustav Gräll

Förra veckan misshandlades en bibliotekarie på Backa bibliotek. Polisen letar fortfarande efter gärningsmännen.

Enligt en kommande undersökning från fackförbundet Vision har 28 procent av landets biblioteksassistenter utsatts för våld eller hot om våld de senaste tolv månaderna.

Men när regeringens utredare presenterade sitt förslag på straffskärpning för fler yrkesgrupper än tjänstemän saknas bibliotekspersonalen. I utredningen som regeringen har beställt föreslås att exempelvis socialsekreterare, sjukvårdspersonal och lärare ska skyddas särskilt i lagen även när de inte arbetar med myndighetsutövning. I dag gäller straffskärpning om hot och våld begås mot tjänstemän, men utredningen föreslår alltså en breddning och vill införa nya straffbestämmelser vid brott mot ”utövare av viss samhällsnyttig funktion”.

Vi ser tyvärr att bibliotek tillfälligt får stänga på grund av att de inte kan garantera säkerheten

Veronica Magnusson, Vision
De grupper som pekas ut som utövare av ”viss samhällsnyttig funktion” är hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet. Dessutom föreslås en skärpt syn på brott mot journalister. Däremot ingår alltså inte personal som arbetar på bibliotek, något som Veronica Magnusson, ordförande för fackförbundet Vision, tycker saknas.

– Det är ett bra förslag att bredda möjligheten att ha en straffskärpning. Men det finns många som arbetar i samhällets tjänst som inte inkluderas, men som ändå utsätts i sitt jobb, säger hon.

– De flesta möten med människor på bibliotek är bra möten, men tyvärr är det alldeles för många på bibliotek som utsätts för hot och våld. Som vi tyvärr nyligen såg exempel på i Göteborg.

Anne Rapp ledde utredningen som lämnades till regeringen och nu har skickats ut på remiss. Hon förklarar att utredningen valde vissa yrkesgrupper baserat på hur utsatta de är och vilken samhällsnytta de utför.

– Det är inte så att vi anser att de här är de enda yrkesgrupperna som är samhällsnyttiga, det är en kombination av faktorer. Enligt våra direktiv skulle vi se på samhällsnyttiga yrken som handfast hjälper och skyddar andra.

Det är inte så att vi anser att de här är de enda yrkesgrupperna som är samhällsnyttiga, det är en kombination av faktorer.

De utvalda yrkesgrupperna är de som har kommit fram som särskilt utsatta under arbetet med utredningen. Enligt Anne Rapp var bibliotekspersonal inte särskilt uppe för diskussion, men hon hänvisar till möjligheten att lämna synpunkter då förslaget är ute på remiss. Svar ska vara inne senast den 18 maj.

Enligt en undersökning som Vision kommer att presentera inom kort uppger 28 procent av biblioteksassistenterna att de har utsatts för våld eller hot om våld det senaste året. Det kan jämföras med genomsnittet på arbetsmarknaden som är 13 procent.

Och hot och våld som riktas mot bibliotek bör tas på större allvar än i dag, enligt Vision, både för den individ som drabbas och för allmänhetens skull. Exempelvis bör fler incidenter polisanmälas och fler polisanmälningar leda till förundersökning.

– I dag är det inte tillräckligt många anmälningar som leder till att polisen inleder en förundersökning. Det skickar signalen till medarbetare att samhället inte tar hoten på allvar, säger Veronica Magnusson.

– Dels drabbar det den utsatta personen och dels samhället i stort. Vi ser tyvärr att bibliotek tillfälligt får stänga på grund av att de inte kan garantera säkerheten och på så sätt blir det en begränsning för medborgarna av något som de har rätt till.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min