Böcker i karantän för att dämpa oron
28 apr 2020 • 2 min
Människor hörde av sig till biblioteket i Hagfors och frågade om låneböcker kunde smitta dem med covid-19. Därför ligger nu återlämnade böcker orörda längre än vanligt.
När oroliga låntagare hörde av sig till Tina Bergenbrink, bibliotekschef i Hagfors, ringde hon till Kungliga biblioteket för att få råd.

– De sa att det inte finns någon allmän regel, berättar hon.
Tina Bergenbrink landade till sist i beslutet att dämpa sina låntagares oro genom att helt enkelt låta böcker ligga orörda efter att de återlämnats till biblioteket.
– Vi vill inte använda ordet karantän, vi säger snarare att vi drar ner på takten. Det betyder att våra böcker har varit stilla, att det har tagit minst 36 timmar från att de har varit i sjuksängen hos någon till att de kommer ut till en ny låntagare, säger hon.
Den som själv försöker ta reda på om återlämnade böcker kan föra med sig smitta till bibliotekspersonal och låntagare stöter på motstridig information.
Enligt en nyligen publicerad studie överlever det nya coronaviruset på papper och plast i många timmar.
I Finland fick folkbiblioteken för ett par veckor sedan riktlinjer om att helt avstå från att hantera återlämnade medier, men riktlinjerna drogs tillbaka efter bara ett par dygn i väntan på råd från den centrala hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd – läs om detta här.
Institutet har nu har konstaterat att böcker kan smitta via direktkontakt och att det därför är mycket viktigt med handhygien. I ett cirkulär som sprids till biblioteken finns även en länk till en informationsfilm om korrekt sätt att använda skyddshandskar.
I Sverige säger Folkhälsomyndigheten däremot inget om risk för kontaktsmitta via låneböcker. I de allmänna råden på myndighetens webb framhålls att coronaviruset främst sprids genom droppsmitta när en infekterad person hostar eller nyser, medan föremål som mynt, sedlar, brev och paket inte utgör någon fara.
När Biblioteksbladet häromveckan frågade statsepidemiolog Anders Tegnell om risken att smitta sprids via böcker, svarade han:
– Det finns inget som talar för att smittan sprids på det sättet. Den sprids från person till person. Så böcker som du petar in i något inkast någonstans och ligger där en stund kommer definitivt inte att smitta någon.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer