Böcker i karantän för att dämpa oron

28 apr 2020 • 2 min

Människor hörde av sig till biblioteket i Hagfors och frågade om låneböcker kunde smitta dem med covid-19. Därför ligger nu återlämnade böcker orörda längre än vanligt.

När oroliga låntagare hörde av sig till Tina Bergenbrink, bibliotekschef i Hagfors, ringde hon till Kungliga biblioteket för att få råd.

Tina Bergenbrink, bibliotekschef i Hagfors. Foto: privat

– De sa att det inte finns någon allmän regel, berättar hon.

Tina Bergenbrink landade till sist i beslutet att dämpa sina låntagares oro genom att helt enkelt låta böcker ligga orörda efter att de återlämnats till biblioteket.

– Vi vill inte använda ordet karantän, vi säger snarare att vi drar ner på takten. Det betyder att våra böcker har varit stilla, att det har tagit minst 36 timmar från att de har varit i sjuksängen hos någon till att de kommer ut till en ny låntagare, säger hon.

Den som själv försöker ta reda på om återlämnade böcker kan föra med sig smitta till bibliotekspersonal och låntagare stöter på motstridig information.

Enligt en nyligen publicerad studie överlever det nya coronaviruset på papper och plast i många timmar.

I Finland fick folkbiblioteken för ett par veckor sedan riktlinjer om att helt avstå från att hantera återlämnade medier, men riktlinjerna drogs tillbaka efter bara ett par dygn i väntan på råd från den centrala hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd – läs om detta här.

Institutet har nu har konstaterat att böcker kan smitta via direktkontakt och att det därför är mycket viktigt med handhygien. I ett cirkulär som sprids till biblioteken finns även en länk till en informationsfilm om korrekt sätt att använda skyddshandskar.

I Sverige säger Folkhälsomyndigheten däremot inget om risk för kontaktsmitta via låneböcker. I de allmänna råden på myndighetens webb framhålls att coronaviruset främst sprids genom droppsmitta när en infekterad person hostar eller nyser, medan föremål som mynt, sedlar, brev och paket inte utgör någon fara.

När Biblioteksbladet häromveckan frågade statsepidemiolog Anders Tegnell om risken att smitta sprids via böcker, svarade han:

– Det finns inget som talar för att smittan sprids på det sättet. Den sprids från person till person. Så böcker som du petar in i något inkast någonstans och ligger där en stund kommer definitivt inte att smitta någon.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min