Böcker i karantän för att dämpa oron
28 apr 2020 • 2 min
Människor hörde av sig till biblioteket i Hagfors och frågade om låneböcker kunde smitta dem med covid-19. Därför ligger nu återlämnade böcker orörda längre än vanligt.
När oroliga låntagare hörde av sig till Tina Bergenbrink, bibliotekschef i Hagfors, ringde hon till Kungliga biblioteket för att få råd.

– De sa att det inte finns någon allmän regel, berättar hon.
Tina Bergenbrink landade till sist i beslutet att dämpa sina låntagares oro genom att helt enkelt låta böcker ligga orörda efter att de återlämnats till biblioteket.
– Vi vill inte använda ordet karantän, vi säger snarare att vi drar ner på takten. Det betyder att våra böcker har varit stilla, att det har tagit minst 36 timmar från att de har varit i sjuksängen hos någon till att de kommer ut till en ny låntagare, säger hon.
Den som själv försöker ta reda på om återlämnade böcker kan föra med sig smitta till bibliotekspersonal och låntagare stöter på motstridig information.
Enligt en nyligen publicerad studie överlever det nya coronaviruset på papper och plast i många timmar.
I Finland fick folkbiblioteken för ett par veckor sedan riktlinjer om att helt avstå från att hantera återlämnade medier, men riktlinjerna drogs tillbaka efter bara ett par dygn i väntan på råd från den centrala hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd – läs om detta här.
Institutet har nu har konstaterat att böcker kan smitta via direktkontakt och att det därför är mycket viktigt med handhygien. I ett cirkulär som sprids till biblioteken finns även en länk till en informationsfilm om korrekt sätt att använda skyddshandskar.
I Sverige säger Folkhälsomyndigheten däremot inget om risk för kontaktsmitta via låneböcker. I de allmänna råden på myndighetens webb framhålls att coronaviruset främst sprids genom droppsmitta när en infekterad person hostar eller nyser, medan föremål som mynt, sedlar, brev och paket inte utgör någon fara.
När Biblioteksbladet häromveckan frågade statsepidemiolog Anders Tegnell om risken att smitta sprids via böcker, svarade han:
– Det finns inget som talar för att smittan sprids på det sättet. Den sprids från person till person. Så böcker som du petar in i något inkast någonstans och ligger där en stund kommer definitivt inte att smitta någon.
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer