Finansiering ännu olöst när svenskt tryck digitaliseras
17 jun 2021 • 2 min
Fem universitetsbibliotek och KB jobbar vidare med att digitalisera alla böcker och tidningar som har tryckts i Sverige sedan 1400-talet. Men hur det ska finansieras är fortfarande oklart.
Alla böcker, tidskrifter, tidningar, läromedel och rapporter som har givits ut i Sverige de senaste 600 åren ska digitaliseras och bli tillgängliga för alla. En överenskommelse gjordes förra året mellan Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå för att arbeta gemensamt och strukturerat med digitaliseringen. Men pengarna saknas fortfarande.
– Problemet är att om vi inte får extern finansiering kan vi inte öka takten på digitaliseringen, säger Karin Byström, projektledare för digitaliseringen.
Hon har jobbat med projektet sedan i februari och kommer att fortsätta till februari nästa år. Vad som händer därefter är inte klart. Bibliotekscheferna hoppas att staten ska gå in och ta ansvar för finansieringen på liknande sätt som i övriga nordiska länder.
– Till slut behövs ett nationellt ansvar för det här, så som man har gjort i många andra länder, säger Lars Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitet.

Gruppen letar också finansiering på andra håll och Lars Burman nämner stiftelser som möjliga finansiärer.
Samarbetet som har inletts mellan KB och universitetsbiblioteken ska ge en struktur på arbetet med digitaliseringen. Arbetsflöden ska sättas och det gemensamma arbetet organiseras, berättar Karin Byström.
– Det är jättekul, men också ganska svårt för det är många saker som ska hända samtidigt. Helt nya samarbeten ska skapas mellan de deltagande biblioteken och även med andra aktörer, till exempel Digisam och Libris.
Först ut att digitaliseras är tidskrifter som är tryckta mellan 1850 och 1900, något som det finns stort intresse av att ta del av både bland forskare och allmänhet.
Att få hela det svenska trycket i digital form är viktigt av flera skäl.
– Dels är det viktigt att det blir tillgängligt från ett forskningsperspektiv och dels finns demokratiaspekten. Det är viktigt att det svenska trycket blir tillgängligt för alla medborgare, oavsett var man bor i landet. Och samarbetet i sig är ett sätt att agera mer kraftfullt, säger Karin Byström.
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.
11 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min
0 kommentarer