Finansiering ännu olöst när svenskt tryck digitaliseras
17 jun 2021 • 2 min
Fem universitetsbibliotek och KB jobbar vidare med att digitalisera alla böcker och tidningar som har tryckts i Sverige sedan 1400-talet. Men hur det ska finansieras är fortfarande oklart.
Alla böcker, tidskrifter, tidningar, läromedel och rapporter som har givits ut i Sverige de senaste 600 åren ska digitaliseras och bli tillgängliga för alla. En överenskommelse gjordes förra året mellan Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå för att arbeta gemensamt och strukturerat med digitaliseringen. Men pengarna saknas fortfarande.
– Problemet är att om vi inte får extern finansiering kan vi inte öka takten på digitaliseringen, säger Karin Byström, projektledare för digitaliseringen.
Hon har jobbat med projektet sedan i februari och kommer att fortsätta till februari nästa år. Vad som händer därefter är inte klart. Bibliotekscheferna hoppas att staten ska gå in och ta ansvar för finansieringen på liknande sätt som i övriga nordiska länder.
– Till slut behövs ett nationellt ansvar för det här, så som man har gjort i många andra länder, säger Lars Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitet.

Gruppen letar också finansiering på andra håll och Lars Burman nämner stiftelser som möjliga finansiärer.
Samarbetet som har inletts mellan KB och universitetsbiblioteken ska ge en struktur på arbetet med digitaliseringen. Arbetsflöden ska sättas och det gemensamma arbetet organiseras, berättar Karin Byström.
– Det är jättekul, men också ganska svårt för det är många saker som ska hända samtidigt. Helt nya samarbeten ska skapas mellan de deltagande biblioteken och även med andra aktörer, till exempel Digisam och Libris.
Först ut att digitaliseras är tidskrifter som är tryckta mellan 1850 och 1900, något som det finns stort intresse av att ta del av både bland forskare och allmänhet.
Att få hela det svenska trycket i digital form är viktigt av flera skäl.
– Dels är det viktigt att det blir tillgängligt från ett forskningsperspektiv och dels finns demokratiaspekten. Det är viktigt att det svenska trycket blir tillgängligt för alla medborgare, oavsett var man bor i landet. Och samarbetet i sig är ett sätt att agera mer kraftfullt, säger Karin Byström.
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer