Dömd för sexbrott – avskedad från biblioteket i Finspång

13 jun 2023 • < 1 min

En 34-årig biblioteksassistent på Finspångs bibliotek har dömts för sjutton sexualbrott mot barn. Mannen avskedades när åtal väcktes.

Den 34-åriga mannen har varit anställd som biblioteksassistent i flera omgångar sedan augusti 2020 men har inte arbetat på biblioteket sedan hans brott uppdagades av polisen, enligt Maria Samson är kommunikations- och digitaliseringschef i Finspångs kommun.

Maria Samson, kommunikationschef i Finspångs kommun. Foto: Tony Oldenburg

På frågan om tjänsten innebar kontakt med barn understryker hon att han inte hade en tjänst där det förekom kontakt med barn.

– Men det är klart att om det kommer in en vårdnadshavare och ska låna böcker och har barn med sig, då finns det ju barn på biblioteket. Så utifrån det så förekommer det barn på vårt bibliotek, absolut, säger Maria Samson.

Hon påpekar att mannens brottslighet inte har varit kopplad till hans arbete, vilket är tydligt i både utredningen och domen.

– Vi som arbetsgivare och kommun förhåller oss till rättssystemet och dess lagar och regler. Vi har låtit polisen utreda ärendet. Det är först då, utifrån hur lagar, regler och rutiner ser ut, som vi kan hantera ärendet. Det är väldigt tydligt hur vi som arbetsgivare hanterar både anställningar och hur lagen ser ut, förklarar Maria Samson.

1 kommentarer

  1. Det är nog ingenting som jag får så ont i magen av att läsa som när barn blir utsatta. Det är ett måste med rutiner (exempelvis uttdrag ur polisens straffregister för alla anställningar på bibliotek ) och det kan behövas stöd även för dem som jobbar på biblioteket. Jag skulle må jättedåligt bara av kopplingen som blir mellan arbetsplatsen och brotten samt sorgen över att barn som man kanske känner har blivit utsatta.

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min