Efterlängtad öppning av biblioteket
9 feb 2021 • 4 min
Efter drygt tre månader har Trosa bibliotek öppnat dörrarna igen. ”Det här var verkligen efterlängtat”, säger Birgitta Eriksson, en av de första besökarna efter pandemistängningen.
– Vi har haft stängt i över ett kvartal, det är helt sjukt, konstaterar bibliotekschef Malin Lundin.
Men på måndagen är det dags att öppna igen. In i det sista förbereder personalen för att ta emot besökare igen. Reserverade böcker plockas fram och lappar om de senaste direktiven sätts upp. För när biblioteket öppnar igen är det självservice som gäller och personalen ska hålla sig bakom disken. Både för att minska trängsel och för att arbetsmiljön ska vara trygg.
– Det är roligt, men det känns lite ovant och småstressigt med alla nya rutiner. Vi vill gärna att det ska bli så bra som möjligt, säger Malin Lundin, bibliotekschef.
– Vi hoppas att de som vill komma in blir nöjda nu och att alla känner sig trygga.
Klockan börjar närma sig elva och öppningstid och det rycker i dörren. Rullvagnarna med skyltar som uppmanar till distans ställs framför öppningen intill disken. En ny skärm av plexiglas ska snart sättas upp. Även den digitala besöksräknaren som ska möta biblioteksbesökarna i ingången är lite sen, men väntas inom kort.
– Vi kommer också att ha en QR-kod utanför biblioteket så att alla kan se hur mycket folk som är inne. Och man kan titta hemifrån via hemsidan och se om det är en bra tid att gå till biblioteket, säger Malin Lundin.
Klockan tickar vidare och det är dags att släppa in 2021 års första besökare. Birgitta Eriksson och Annika Persson är på plats när dörrarna öppnas:
– Det här har man längtat efter, säger de samtidigt som de kliver in genom dörrarna.
De uppskattar att det har gått att hämta böcker även när biblioteket var stängt, men tycker inte riktigt att det är samma sak som att gå och leta i hyllorna.
– Just att få gå hit och ta på böckerna, det är underbart, säger Birgitta Eriksson.
Beskedet om att biblioteken i Trosa och Vagnhärad skulle stänga kom kort efter höstlovet när smittspridningskurvan hade stigit brant i den lilla kustorten. Trots att Malin Lundin var förberedd efter diskussioner i ledningsgruppen, kom beskedet lite som en chock.
– Inställningen i Trosa har alltid varit att vi ska hålla öppet, men så stack kurvan i väg rakt upp. Jag har aldrig varit med om något liknande, det var otroligt konstigt att stänga. Men det gällde att göra det bästa av det samtidigt som det var tråkigt.
Det tycker Carola Eriksson, biblioteksassistent, också. Hon har jobbat på bibliotek i 30 år och har aldrig varit med om att det har varit stängt så länge.
– Det har varit jättetråkigt att inte ha kontakten med låntagarna. Det har fungerat och man måste tänka på läget i samhället, men det är väldigt annorlunda.
Under de månader som biblioteket har varit stängt har personalen haft händerna fulla med att plocka fram böcker och lämna utanför biblioteket till låntagarna, även om antalet utlån har minskat.
– Det har varit fullt upp. Vanligtvis har vi meröppet och då kan låntagarna hämta sina böcker själva, men det har de inte kunnat göra nu, säger bibliotekarie Agneta Hedlund.
– Jag trodde nog att vi skulle få mer tid över, men telefonen har gått varm. Det visar att vi har aktiva låntagare och att vi behövs.
De flesta har visat förståelse och tacksamhet för de tjänster som ändå har funnits. Men de som uppskattar att läsa tidningar på biblioteket och som behöver tillgång till dator och skrivare har varit mer missnöjda.
– En del uttrycker sin besvikelse och frustration när de inte kommer fram på telefonen. Hela den här perioden har varit så påfrestande för alla och ibland kommer frustrationen bara ut. Man får försöka ha förståelse för det, säger Malin Lundin.
Någon gång kring jul, när regeringen ändrade sitt besked om huruvida biblioteken bör vara öppna eller ej, var det också någon som ifrågasatte om det verkligen var lagligt att hålla biblioteket stängt.
Strax efter öppning står Barbro Setzman och letar efter nya böcker vid bokhyllan. Hon läste i lokaltidningen att biblioteket skulle öppna och bestämde sig för att gå dit så snart det var möjligt. När beskedet om stängning kom i november var hennes första tanke: ”Nej, inte biblioteket också.”
– Jag har verkligen förståelse för varför, men det är tråkigt. I dag tror jag tror många är glada för att det är öppet igen.
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Blir nyfiken på QR-koden. Vill ni berätta mer om den? Har ni tagit hjälp av något företag? Finns det fler biblioteket som använder QR-kod när det gäller att räkna och hålla koll på antal besökare?