En plats för yttrandefrihet

16 sep 2020 • < 1 min

Sveriges – och eventuellt världens – första yttrandefrihetsbibliotek invigdes i Malmö på tisdagskvällen.

Biblioteket har fått namnet Dawit Isaak-biblioteket efter den svensk-eritreanska journalisten som är fängslad sedan 2001. Samlingen består av litteratur som har förbjudits, skriven av författare utsatta för förföljelse och andra övergrepp på grund av det de skriver.

– På sikt kommer vi också att introducera andra hotade konstformer; musik, konst, film, serie- och satirteckning, berättar Emelie Wieslander som är enhetschef för dokumentation och yttrandefrihet på Malmö stadsarkiv.

Från starten omfattar samlingen runt 1 400 böcker, dels litteratur som förbjudits, dels referenslitteratur som ger de förbjudna böckerna ett sammanhang.

– Tanken är att underlätta för forskning inom området förbjuden kultur, säger Emelie Wieslander.

Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak, är bosatt i Malmö och har varit inblandad i uppbyggnaden av Yttrandefrihetsbiblioteket. Hon föreläser där den 22 september.

Bakom satsningen står Malmö stadsarkiv i samarbete med Malmö stadsbibliotek, Svenska PEN och Icorn.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min