Fichtelius: Biblioteksstrategin riskerar att bli "blaha blaha"
14 apr 2022 • 2 min
Erik Fichtelius efterlyser i en debattartikel konkreta politiska åtgärder, inte minst vad gäller digitaliseringen av arkiv och bibliotek. Trots en uppmaning till kulturministern har han inte fått någon respons från politiken.

”Låt inte bibliotekens skatter vittra sönder”. Så löd rubriken till den debattartikel den tidigare biblioteksutredaren Erik Fichtelius skrev i Dagens Nyheter i måndags.
Mellan åren 2015 och 2019 var han samordnare för arbetet med att utforma ett förslag till nationell biblioteksstrategi vid Kungliga biblioteket. Bland förslagen märktes att biblioteken skulle bli en del av totalförsvaret, att skolbiblioteken skulle stärkas som pedagogisk resurs för alla elever och att KB skulle få i uppdrag att skapa ett nationellt digitalt bibliotek öppet för alla överallt.
Varför skrev du debattartikeln, Erik Fichtelius?
– Jo, det pågår ett konkret arbete på kulturdepartementet när det gäller att skriva en biblioteksstrategi utifrån vårt förslag. Vad jag förstår riskerar det att bli blaha, blaha. Och för att peka på att det inte borde bli det, skrev jag artikeln och för att sätta press på den nya kulturministern.
– Författarförbundet lyfter i sitt nya litteraturpolitiska program att man ska genomföra strategiförslaget och i Göteborgs-Posten skrev företrädare för Kungliga biblioteket och de stora universitetsbiblioteken en debattartikel där de menade att Sverige ligger efter i digitaliseringen av kulturarv. Så det bubblar lite här och var.
Vad har du fått för reaktioner på artikeln där du kräver att den socialdemokratiska kulturministern Jeanette Gustafsdotter går från ord till handling?
– Det sedvanliga när man lägger upp texter på nätet. En massa glada tillrop från branschen och från vänner. Men det som behövs är ju att regeringen agerar.
Har du hört något från kulturministern?
– Nej.
Vad vill du främst ha för besked från regeringen?
– Att det blir en biblioteksstrategi. Vårt förslag var både välförankrat och genomarbetat. En del har redan genomförts. Som satsningen på biblioteksverksamheten för nationella minoriteter och pliktutredningen. Men det återstår dock att införa en ny pliktlag.
– Gustav Fridolins utredning med förslag om bemannade skolbibliotek, den har kulturministern sagt att hon har lagt i en handväska. Så mitt budskap är egentligen: ”Ta det som ni säger är viktigt, på riktigt.” Det allra viktigaste är att man ser till att starta en digitalisering av vårt kunskapsarv, som i stort sett alla andra länder redan har gjort i den civiliserade världen.
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer