Fichtelius: Biblioteksstrategin riskerar att bli "blaha blaha"
14 apr 2022 • 2 min
Erik Fichtelius efterlyser i en debattartikel konkreta politiska åtgärder, inte minst vad gäller digitaliseringen av arkiv och bibliotek. Trots en uppmaning till kulturministern har han inte fått någon respons från politiken.

”Låt inte bibliotekens skatter vittra sönder”. Så löd rubriken till den debattartikel den tidigare biblioteksutredaren Erik Fichtelius skrev i Dagens Nyheter i måndags.
Mellan åren 2015 och 2019 var han samordnare för arbetet med att utforma ett förslag till nationell biblioteksstrategi vid Kungliga biblioteket. Bland förslagen märktes att biblioteken skulle bli en del av totalförsvaret, att skolbiblioteken skulle stärkas som pedagogisk resurs för alla elever och att KB skulle få i uppdrag att skapa ett nationellt digitalt bibliotek öppet för alla överallt.
Varför skrev du debattartikeln, Erik Fichtelius?
– Jo, det pågår ett konkret arbete på kulturdepartementet när det gäller att skriva en biblioteksstrategi utifrån vårt förslag. Vad jag förstår riskerar det att bli blaha, blaha. Och för att peka på att det inte borde bli det, skrev jag artikeln och för att sätta press på den nya kulturministern.
– Författarförbundet lyfter i sitt nya litteraturpolitiska program att man ska genomföra strategiförslaget och i Göteborgs-Posten skrev företrädare för Kungliga biblioteket och de stora universitetsbiblioteken en debattartikel där de menade att Sverige ligger efter i digitaliseringen av kulturarv. Så det bubblar lite här och var.
Vad har du fått för reaktioner på artikeln där du kräver att den socialdemokratiska kulturministern Jeanette Gustafsdotter går från ord till handling?
– Det sedvanliga när man lägger upp texter på nätet. En massa glada tillrop från branschen och från vänner. Men det som behövs är ju att regeringen agerar.
Har du hört något från kulturministern?
– Nej.
Vad vill du främst ha för besked från regeringen?
– Att det blir en biblioteksstrategi. Vårt förslag var både välförankrat och genomarbetat. En del har redan genomförts. Som satsningen på biblioteksverksamheten för nationella minoriteter och pliktutredningen. Men det återstår dock att införa en ny pliktlag.
– Gustav Fridolins utredning med förslag om bemannade skolbibliotek, den har kulturministern sagt att hon har lagt i en handväska. Så mitt budskap är egentligen: ”Ta det som ni säger är viktigt, på riktigt.” Det allra viktigaste är att man ser till att starta en digitalisering av vårt kunskapsarv, som i stort sett alla andra länder redan har gjort i den civiliserade världen.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer