Fjärrlånen undersöks i filmformat
20 dec 2023 • 3 min
Går det att göra en film som är både underhållande och informativ, om fjärrlån? Sebastian Harrison och Frida Lindkvist, bibliotekarier i Kävlinge, trodde på idén och det blev, med hjälp av Region Skåne, en halvtimmeslång film där de två undersöker fjärrlånesituationen.
Sebastian Harrison, bibliotekarie i Kävlinge.
Under pandemin 2020 förändrades förutsättningarna för biblioteket i Kävlinge i västra Skåne, liksom för många andra bibliotek. Plötsligt blev det svårare att få tag på medier eftersom nya fjärrlåneregler infördes.
En konflikt uppstod då biblioteken i Malmö ville inte låna ut mer till de andra biblioteken runt om i Skåne och det kom ”lite som en chock” för personalen i Kävlinge.
– Vi blev förvånade, vi förstod inte riktigt varför. Förklaringen var då att de hade personalbrist, säger Sebastian Harrison nu, tre år senare.
Malmöbiblioteken hade tröttnat på extraarbetet, på att inte få någon kompensation för den roll som Sebastian Harrison beskriver som ett slags lånecentral.
Han och kollegan Frida Lindkvist bestämde sig för att göra en film om just fjärrlån, för att de ville lära sig göra film, för att de vill jobba mer med det i den ordinarie verksamheten. Men de ville också förstå bakgrunden till varför biblioteken i Malmö och Lund resonerade som de gjorde och film är ett bra sätt att lyfta torra biblioteksämnen menar filmmakarna.
Filmen, som är lågmäld men underhållande, består bland annat av intervjuer med låntagare, bibliotekschefer, bibliotekarier och med Oskar Laurin, enhetschef för bibliotekens samverkan på Kungliga biblioteket.
– Vi var lite oroliga över vad filmen skulle leda till. Vi ville inte heller göra någon upprörd. Biblioteken i Malmö till exempel. Ingen från Malmö har tagit någon kontakt med mig eller med Frida. Vi intervjuade inte dem i filmen. Det har vi fått lite kritik för och det borde vi ha gjort. Av olika skäl blev det inte av, förklarar Sebastian Harrison.
Han tycker och tror att man när man har sett filmen förstår lite mer om varför biblioteken i Malmö fattade fjärrlånsbeslutet, att deras perspektiv kommer fram i filmen ändå.
– Men det hade varit en bättre film om de hade blivit intervjuade, säger Sebastian Harrison.
Vi som blev över, som filmen heter, har bland annat visats på Stora utvecklingsdagen i Skåne, Sud 2023. Den har använts som diskussionsunderlag för Sveriges depåbibliotek och lånecentral i Umeå och Kungliga biblioteket vill använda filmen som underlag för det pågående regeringsuppdraget om stärkt samverkan.
Region Skånes kulturförvaltning medfinansierar de dagliga medietransporterna mellan bibliotek i Skåne. Den tjänsten som innebär att böcker skickas mellan biblioteken betalar även själva biblioteken för. Men det samarbetet är Malmö inte en del av.
Sebastian Harrison säger att Sveriges depåbibliotek och lånecentral i Umeå har understrukit att det går att beställa böcker därifrån, oavsett om boken finns i någon närliggande kommun.
– Det är jättebra att det går att beställa därifrån men det är väldigt långt dit från oss så det känns orimligt att beställa därifrån hela tiden. Kävlinge bibliotek har allt att vinna på samarbete för vi är i en sårbar position som ett litet bibliotek. Vi har inte möjlighet att ha några större magasin så vi måste gallra bort äldre böcker och därmed är vi beroende av fjärrlånen, säger Sebastian Harrison.
Han lägger till att de kan låna av till exempel Helsingborg och Kristianstad och av universitetsbiblioteken. Han funderar på om det skulle vara en lösning att folkbibliotek som Malmö till exempel, skulle kunna kompenseras för sin medverkan vid fjärrlån. Han konstaterar samtidigt att situationen har lugnat ner sig. Han och kollegorna i Kävlinge kollar utbudet över hela landet numera vilket gör att det i nästa steg blir längre transportsträckor.
Tereza Franzén är kommunikatör på biblioteken i Malmö och svarar i ett mail att biblioteken i Malmö ”absolut ägnar sig åt fjärrlån. Dock beslutade vi att under 2022 inte längre ingå i regionens avtal om transporter. Anledningen är att transporterna går tomma relativt ofta efter att vår fjärrlånepolicy justerades våren 2020”.
Fakta Biblioteken i Malmös fjärrlånepolicy ser ut så här
- Lånar ej ut: Köpbara böcker utgivna de senaste fem åren, böcker med reservationskö, andra medietyper än böcker, samt böcker som finns på bibliotek som får del av Kungliga bibliotekets fjärrlånekompensation (till exempel Sveriges depåbibliotek och lånecentral i Umeå, högskole- och universitetsbibliotek).
- Har ingen artikelservice.
- Lånetid: 28 dagar med maximalt tre omlån (sker automatiskt om inte boken är reserverad).
- Filmen finns att se på Youtube.
I sitt mail skriver hon även att biblioteken inte vill bidra till onödig transport biblioteken mellan utan istället arbeta på mer hållbart sätt och skicka medier vid behov.
”Vi ser också att kostnaden som funnits kopplad till regiontransporterna bättre kan göra nytta på annat sätt för Malmöbon. Beslutet har inte påverkat låntagarnas möjlighet till fjärrlån i linje med policyn då biblioteken i Malmö fortsatt att låna ut och låna in som vanligt”.
Skillnaden är, menar hon, att alla fjärrlån, såväl inom som utom Skåne, postas med vanlig post.
Åter till de två bibliotekarierna i Kävlinge. De har fått blodad tand. Kanske blir nästa film en om e-medier, om hur dyrt det är för biblioteken och om det stora missnöje som finns kring dagens system.
– Det har varit ett problem länge så det vore intressant att titta närmare på, säger Sebastian Harrison.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer