Bibliotek i Fittja stänger efter hot

5 maj 2017 • 2 min

Biblioteket i Fittja i Stockholm håller stängt i minst två veckor efter att både personal och besökare utsatts för hot. ”Vi behöver ta en paus och samla oss”, säger Anja Dahlstedt, verksamhetschef.

Bibliotekets ordinarie verksamhet ligger nere i drygt två veckor. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra.
Bibliotekets ordinarie verksamhet ligger nere i drygt två veckor. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius

Biblioteket i Fittja har länge haft problem med hot och våld mellan besökare och hotfulla situationer gentemot personal från besökare. Dessutom pågår det narkotikahandel både i bibliotekets lokaler och utanför, berättar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka.

Enligt henne har händelserna blivit allt mer intensiva den senaste tiden.

– Det har eskalerat på ett sätt som gör att vi behöver ta en paus och samla oss. Vi behöver göra de insatser som behövs för att öppna ett tryggare bibliotek för alla fittjabor. Det handlar om att vi nu behöver få arbetsro och jobba koncentrerat, säger Anja Dahlstedt.

Biblioteket kommer främst att undersöka om det går att jobba med andra aktörer i området för att se om vuxennärvaron i biblioteket kan öka. Personalen kommer också kompetensutvecklas och bland annat utbildas i hur man hanterar hot och våld. Verksamhetens rutiner ska också gås igenom och biblioteksrummet kommer att möbleras om för att få bort undanskymda platser.

– Det är ett stort steg att stänga, men det var inte ett särskilt svårt beslut utifrån det läget vi var i. Men det är klart det är olyckligt för de fittjabor som behöver och vill ha sitt bibliotek. Men nu samlar vi oss och vidtar åtgärder för att få ett mer tillgängligt och tryggt bibliotek framöver, säger Anja Dahlstedt.

Biblioteket stängde 2 maj och till att börja med är det stängt i två veckor framöver.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min