Helgöppet i Stockholm

19 aug 2013 • < 1 min

Från och med den här veckan kommer alla folkbibliotek i Stockholm att hålla helgöppet – åtminstone någon dag i helgen....

Från och med den här veckan kommer alla folkbibliotek i Stockholm att hålla helgöppet – åtminstone någon dag i helgen. Dessutom kommer alla bibliotek att hålla öppet minst fyra dagar i veckan. Mest öppethållande blir det I Kista och Skärholmen – där har har biblioteken öppet 362 dagar om året. Stockholmsbiblioteken blir tillgängligare när öppettiderna förbättras i höst.  Alla bibliotek från Husby i norr till Farsta i söder kommer att ha öppet minst fyra dagar i veckan, varav minst en helgdag. Förändringen är ett led i arbetet för att Stockholms stadsbibliotek ska hålla öppet invånarna har möjlighet att besöka dem.

Detta betyder att nio bibliotek som förut haft helt stängt under helgerna kommer att ha öppet minst en av dagarna. Antalet helgöppna bibliotek ökar alltså med 30 procent. Totalt tio bibliotek utöver Kista och Skärholmen kommer att få utökade öppettider.

Sammanfattningsvis kommer det att se ut så här:

  • Alla bibliotek kommer att ha öppet minst fyra dagar/vecka, varav minst en helgdag.
  • Kista och Skärholmen kommer att ha öppet 362 dagar/år. De håller stängt endast midsommardagen, juldagen och nyårsdagen.
  • Nio bibliotek som förut haft helgstängt får nu öppet minst en av dagarna. De biblioteken är: Sköndal, Hagsätra, Örby, Stora Essingen, Björkhagen, Telefonplan, Blackeberg, Hjorthagen och Slussen/Gamla stan.
  • Totalt tolv bibliotek får utökade öppettider.
  • De nya öppettiderna gäller från och med  måndag 19 augusti.
  • Stockholms stadsbibliotek har 40 bibliotek runt om i Stockholm och ger även service via biblioteket.se, m.biblioteket.se, Internationella biblioteket, Regionbiblioteket och via bibliotekstjänster på drygt 50 platser

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min