Karlstad bäst i världen...

11 apr 2014 • < 1 min

Karlstad stadsbiblioteks Facebook-sida rankas just nu som etta i världen av Meltwater Likealyzer i interaktivitet i kategorin bibliotek/library. Biblioteket får...

Karlstad stadsbiblioteks Facebook-sida rankas just nu som etta i världen av Meltwater Likealyzer i interaktivitet i kategorin bibliotek/library. Biblioteket får 94 av 100 möjliga poäng och hamnar dessutom på totalt plats 130 i alla kategorier, av alla världens Facebooksidor som analyseras genom mätverktyget Analyzer.I BBL nr 1/2014  uppmärksammade MarieLouise Samuelsson en uppsats som handlade om biblioteken och Facebook (Månadens uppsats: Biblioteken på Facebook av Anna-Karin Engqvist Jonsson). Uppsatsförfattaren kom fram till att bibliotekens ambitioner att skapa dialog med användarna via Facebook ofta kom på skam. Det resulterade i att bibliotekens egna Facebooksidor oftast handlar om envägskommunikation, information och marknadsföring snarare än dialog.

Karlstad är uppenbarligen undantaget. Och fler är på väg att bli undantag enligt Likealyzers Like-rank-lista: Linköpings stadsbibliotek hamnar på en 16 plats totalt (i världen) i kategorin bibliotek med 80 poäng, Västerås stadsbibliotek på totalt 34:e plats med 75 poäng, Stadsbiblioteket i Stockholm, plats 50 med 72 poäng, Växjö, plats 54 med 71 poäng etc.

Grattis Karlstad – bäst i världen på dialog…

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min