Karlstad bäst i världen...

11 apr 2014 • < 1 min

Karlstad stadsbiblioteks Facebook-sida rankas just nu som etta i världen av Meltwater Likealyzer i interaktivitet i kategorin bibliotek/library. Biblioteket får...

Karlstad stadsbiblioteks Facebook-sida rankas just nu som etta i världen av Meltwater Likealyzer i interaktivitet i kategorin bibliotek/library. Biblioteket får 94 av 100 möjliga poäng och hamnar dessutom på totalt plats 130 i alla kategorier, av alla världens Facebooksidor som analyseras genom mätverktyget Analyzer.I BBL nr 1/2014  uppmärksammade MarieLouise Samuelsson en uppsats som handlade om biblioteken och Facebook (Månadens uppsats: Biblioteken på Facebook av Anna-Karin Engqvist Jonsson). Uppsatsförfattaren kom fram till att bibliotekens ambitioner att skapa dialog med användarna via Facebook ofta kom på skam. Det resulterade i att bibliotekens egna Facebooksidor oftast handlar om envägskommunikation, information och marknadsföring snarare än dialog.

Karlstad är uppenbarligen undantaget. Och fler är på väg att bli undantag enligt Likealyzers Like-rank-lista: Linköpings stadsbibliotek hamnar på en 16 plats totalt (i världen) i kategorin bibliotek med 80 poäng, Västerås stadsbibliotek på totalt 34:e plats med 75 poäng, Stadsbiblioteket i Stockholm, plats 50 med 72 poäng, Växjö, plats 54 med 71 poäng etc.

Grattis Karlstad – bäst i världen på dialog…

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min