Papperslösa får låna i Stockholm

19 dec 2013 • < 1 min

Stockholms stads kulturnämnd har fattat beslut om att papperslösa och personer utan adress ska kunna få låna medier på stadens...

Stockholms stads kulturnämnd har fattat beslut om att papperslösa och personer utan adress ska kunna få låna medier på stadens bibliotek.

Som BBL tidigare har skrivit (nr 8/2013) var det fyra ledamöter från (V), (S) och (MP) i kulturnämnden som väckte förslaget i en skrivelse tidigare i höstas. Och nu har alltså förslaget klubbats igenom som innebär att papperslösa och personer utan fast adress får tillgång till lånekort med tillhörande service.

I verksamhetsplanen för 2014 poängterar också kulturnämnden i Stockholm att ”böcker och bibliotek är centrala delar i Stockholms kulturpolitik”. Under 2014 planeras flera ny- och ombyggnationer av bibliotek, som exempel nämns biblioteket i Kista Galleria och stadsbiblioteket i Asplundhuset.

Under 2014 skall SSB också nå fler och nya användare i allmänhet, i synnerhet barn och unga boende i ytterstaden och framförallt i boende i Farsta, Skärholmen, Bredäng, Husby och Tensta. Satsningen avser även Rinkeby.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min