Stadsbiblioteket i Lund firar 150 år

27 nov 2014 • < 1 min

I december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder...

portletResourcesI december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder på program varje dag. Det blir föreläsningar och tävlingar samt en utställning om Stadsbibliotekets historia.

portletResources

Festveckan inleds med ett boksläpp av en jubileumsbok – som sig bör när man fyller så många år – som rymmer lundabornas minnen och upplevelser av sitt bibliotek. Jubileumsboken delas ut gratis under hela festveckan.
Det var 1864 som biblioteket öppnade i en vrå på pastorsexpeditionen vid Krafts torg. Biblioteket utgjordes av en hylla med böcker. Vägen till dagens bibliotek har gått via Södra skolan (1870), församlingshemmet Ugglan (1900), en trång lokal i Stadshuset källare (1928) till det ändamålsenligt byggda huset på Petriplatsen (1970) där biblioteket finns idag. 1999 genomgick lokalerna en stor renovering och anpassades till de krav som ställs på ett modernt bibliotek.

1905 var 514 låntagare inskrivna på biblioteket. Idag besöker cirka 1 700 personer biblioteket varje dag och fler än 7 000 personer deltar under året i de evenemang som ordnas i bibliotekets regi.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min