Stadsbiblioteket i Lund firar 150 år

27 nov 2014 • < 1 min

I december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder...

portletResourcesI december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder på program varje dag. Det blir föreläsningar och tävlingar samt en utställning om Stadsbibliotekets historia.

portletResources

Festveckan inleds med ett boksläpp av en jubileumsbok – som sig bör när man fyller så många år – som rymmer lundabornas minnen och upplevelser av sitt bibliotek. Jubileumsboken delas ut gratis under hela festveckan.
Det var 1864 som biblioteket öppnade i en vrå på pastorsexpeditionen vid Krafts torg. Biblioteket utgjordes av en hylla med böcker. Vägen till dagens bibliotek har gått via Södra skolan (1870), församlingshemmet Ugglan (1900), en trång lokal i Stadshuset källare (1928) till det ändamålsenligt byggda huset på Petriplatsen (1970) där biblioteket finns idag. 1999 genomgick lokalerna en stor renovering och anpassades till de krav som ställs på ett modernt bibliotek.

1905 var 514 låntagare inskrivna på biblioteket. Idag besöker cirka 1 700 personer biblioteket varje dag och fler än 7 000 personer deltar under året i de evenemang som ordnas i bibliotekets regi.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min