Stadsbiblioteket i Lund firar 150 år

27 nov 2014 • < 1 min

I december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder...

portletResourcesI december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder på program varje dag. Det blir föreläsningar och tävlingar samt en utställning om Stadsbibliotekets historia.

portletResources

Festveckan inleds med ett boksläpp av en jubileumsbok – som sig bör när man fyller så många år – som rymmer lundabornas minnen och upplevelser av sitt bibliotek. Jubileumsboken delas ut gratis under hela festveckan.
Det var 1864 som biblioteket öppnade i en vrå på pastorsexpeditionen vid Krafts torg. Biblioteket utgjordes av en hylla med böcker. Vägen till dagens bibliotek har gått via Södra skolan (1870), församlingshemmet Ugglan (1900), en trång lokal i Stadshuset källare (1928) till det ändamålsenligt byggda huset på Petriplatsen (1970) där biblioteket finns idag. 1999 genomgick lokalerna en stor renovering och anpassades till de krav som ställs på ett modernt bibliotek.

1905 var 514 låntagare inskrivna på biblioteket. Idag besöker cirka 1 700 personer biblioteket varje dag och fler än 7 000 personer deltar under året i de evenemang som ordnas i bibliotekets regi.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min