Stadsbiblioteket i Lund firar 150 år

27 nov 2014 • < 1 min

I december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder...

portletResourcesI december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder på program varje dag. Det blir föreläsningar och tävlingar samt en utställning om Stadsbibliotekets historia.

portletResources

Festveckan inleds med ett boksläpp av en jubileumsbok – som sig bör när man fyller så många år – som rymmer lundabornas minnen och upplevelser av sitt bibliotek. Jubileumsboken delas ut gratis under hela festveckan.
Det var 1864 som biblioteket öppnade i en vrå på pastorsexpeditionen vid Krafts torg. Biblioteket utgjordes av en hylla med böcker. Vägen till dagens bibliotek har gått via Södra skolan (1870), församlingshemmet Ugglan (1900), en trång lokal i Stadshuset källare (1928) till det ändamålsenligt byggda huset på Petriplatsen (1970) där biblioteket finns idag. 1999 genomgick lokalerna en stor renovering och anpassades till de krav som ställs på ett modernt bibliotek.

1905 var 514 låntagare inskrivna på biblioteket. Idag besöker cirka 1 700 personer biblioteket varje dag och fler än 7 000 personer deltar under året i de evenemang som ordnas i bibliotekets regi.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min