Stadsbiblioteket i Lund firar 150 år

27 nov 2014 • < 1 min

I december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder...

portletResourcesI december firar Stadsbiblioteket i Lund att man fyller 150 år. Firandet koncentreras till den 1-6 december då biblioteket bjuder på program varje dag. Det blir föreläsningar och tävlingar samt en utställning om Stadsbibliotekets historia.

portletResources

Festveckan inleds med ett boksläpp av en jubileumsbok – som sig bör när man fyller så många år – som rymmer lundabornas minnen och upplevelser av sitt bibliotek. Jubileumsboken delas ut gratis under hela festveckan.
Det var 1864 som biblioteket öppnade i en vrå på pastorsexpeditionen vid Krafts torg. Biblioteket utgjordes av en hylla med böcker. Vägen till dagens bibliotek har gått via Södra skolan (1870), församlingshemmet Ugglan (1900), en trång lokal i Stadshuset källare (1928) till det ändamålsenligt byggda huset på Petriplatsen (1970) där biblioteket finns idag. 1999 genomgick lokalerna en stor renovering och anpassades till de krav som ställs på ett modernt bibliotek.

1905 var 514 låntagare inskrivna på biblioteket. Idag besöker cirka 1 700 personer biblioteket varje dag och fler än 7 000 personer deltar under året i de evenemang som ordnas i bibliotekets regi.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min