Forskaren: Vinstmotiv orsak till fake news
16 nov 2020 • 3 min
Mediesociologen Jonas Andersson Schwarz är kritisk till techjättarnas växande makt. Kanske kan de utmanas av en nationell biblioteksportal?

Jonas Andersson Schwarz står med händerna i jeansfickorna vid disken på Local Coffee Shop, ett stenkast från hemmet i Årsta i södra Stockholm. Han är mediesociolog och intresserar sig framför allt för hur människor, organisationer och samhällsstrukturer påverkas av en alltmer digitaliserad medievärld. Han är kritisk till hur företag som Google, Apple, Facebook och Amazon växt sig mäktiga. Vi sätter oss vid ett av de turkosa borden nära bokhyllan och han berättar att medborgarna på kort tid vant sig vid företagens tjänster och produkter, som blivit helt integrerade i vardagen.
– De är fundamentala för vår medieinfrastruktur och hur vi får våra intryck om världen.
Men med mycket makt kommer stort ansvar, och företagen drivs framför allt av vinstmotiv.
Det senare, fortsätter han, är en av orsakerna till fake news; det viktiga för Facebook är inte vad som sprids utan hur mycket.
I förslaget till nationell biblioteksstrategi finns en vision om att på tio år digitalisera och tillgängliggöra det mesta som getts ut i Sverige. Drivkrafterna är bildning och demokrati.
Det är viktigt att försvara aktörer som har andra incitament än vinst, menar Jonas Andersson Schwarz. På 1800-talet växte till exempel pressen fram som den tredje statsmakten, en motvikt till både stat och kapital. Biblioteksportalen skulle kunna bli en sådan motvikt, eller i alla fall ett komplement till kommersiella aktörer.
Men hur skulle nätjättarna ställa sig till en digital biblioteksportal som plötsligt erbjuder medier, som annars finns instängda på betalplattformar, gratis?
Google, säger Jonas Andersson Schwarz, skulle antagligen ta emot den med öppna armar, deras affärsidé är att hjälpa folk att hitta saker på webben. Amazon skulle kanske tycka att det var surt, men kan inte göra så mycket.
Det som däremot är en bromskloss är upphovsrätten.
– Det finns mycket problematiskt med upphovsrätten. Ursprungligen var den tänkt att balansera rättmätiga intressen; allmänhetens intresse att ta del av kulturuttryck kontra skälig ersättning för upphovsrättspersonen. Men nu är det stora kommersiella företag som kontinuerligt förlänger upphovsrätten.
Staten, fortsätter han, skulle kunna täcka upp för industrins förlorade intäkter, men det kostar pengar. En annan idé är att reformera upphovsrätten så att den blir mer tillåtande mot till exempel bibliotek. Jonas Andersson Schwarz påpekar också att mängder av material cirkulerar olagligt på nätet och att upphovsrättsföretagen har mycket att vinna på att användarna i stället använder bibliotekens e-utlåning.
– Först måste man nog få upp cirkulationen av kultur via biblioteken på nätet och i nästa steg använda det som hävstång för att omförhandla upphovsrättslicenser. Parallellt bör politiker se över saker som längden på upphovsrätten efter upphovsmannens död, men det ligger dock på internationell nivå.
Jonas Andersson Schwarz tror att användarna vill ha en digital biblioteksportal. Utmaningen handlar snarare om att nå igenom bruset. Här skulle regeringen kunna använda lagstiftning för att förmå Google att gynna bibliotekstjänsten genom att placera den bland de tio första sökresultaten. Något som Google redan gör frivilligt med Wikipedia.
– I Europa har man börjat reglera plattformsföretagen mer, med alla möjliga anspråk på vad de ska ha i sina tjänster. Företagen hatar ju det här och många libertarianer skulle skrika högt. Men många andra marknader är ju reglerade.
Han tror att en sådan reglering är möjlig.
– Vi måste tro på politiken, det är farligt med den där uppgivenheten som finns i vår tid, att saker inte skulle vara möjliga bara för att vi inte kan tänka utanför det som finns i dag.

Biblioteksportalen kan också locka användare genom att fungera som en redaktionell urvalstjänst i utbudsdjungeln, funderar han. Kanske i samarbete med public service-företagen.
– Det gäller att tänka i system och bygga synergier, som nätjättarna gör, vi har inte råd att bygga i enskilda rör.
Själv skulle Jonas Andersson Schwarz damma av Anette Novaks medieutredning från 2016, där hon föreslog ett nytt public service-bolag där SR, SVT och UR slås ihop.
– Ett nytt uppdrag för public service skulle vara att lyfta fram det material som finns därute, som en enorm plattformsoberoende curator.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer