Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
11 okt 2024 • 2 min
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

Jonas Gilbert och Katarina Michnik har varit redaktörer för antologin om lärosätesbibliotek.
Svenska lärosätesbibliotek är ett förhållandevis outforskat område. I Sverige har fokus länge legat på folk- och skolbibliotek, medan det skrivits ganska lite om universitetens och högskolornas bibliotek.

Antologin Stöd för forskning och utbildning: lärosätesbiblioteken i Sverige är tänkt att fylla det hålet.
– Det som tidigare finns skrivet behandlar antingen ett enskilt lärosätesbibliotek, eller en särskild typ av verksamhet. Här vill vi ge en övergripande bild som saknats, säger Katarina Michnik som tillsammans med Jonas Gilbert är redaktör för antologin.
Till vardags är Katarina MIchnik bibliotekarie på Göteborgs universitet, där hon har delat ansvar för det team som arbetar med bemötande och studiemiljö. Jonas Gilbert är chef för högskolebiblioteket i Borås.
Båda har tagit emot praktikanter och auskulterande studenter från bibliotekarieutbildningarna och sett att även om intresset för lärosätesbibliotek finns, är förkunskaperna små.
– Vår primära målgrupp är bibliotekariestudenter och boken har redan tagits in som kurslitteratur. Men vi vänder oss även till de som sitter i ledningen för universitet och högskolor, där insikten i verksamheten på de egna biblioteken ofta är ganska liten, säger Katarina Michnik.
Ytterligare en viktig målgrupp är andra bibliotekarier, som kan använda antologin som ett stöd för kompetensutveckling men även för att inspireras att skriva själva. Ett flertal av författarna till antologins arton kapitel är själva bibliotekarier, vilket är ovanligt.
– Vi svenska bibliotekarier är väldigt kompetenta och följer med i utvecklingen, men i en internationell jämförelse är vi dåliga på att beskriva vår verksamhet utåt. Vi har våra interna nätverk och konferenser, men det är sällan vi skriver något som riktar sig till en publik utanför biblioteken, säger Katarina Michnik.
Finns det något i innehållet som kan väcka debatt?
– Vi hoppas förstås att boken, som både beskriver lärosätesbibliotekens historia, nutid och framtid, kan väcka diskussion och intresse. Det finns viktiga frågor att besvara kring hur vi på lärosätena bemöter användarnas förväntningar och behov och hur ökad digitalisering och öppen vetenskap kommer att påverka verksamheterna.
Stöd för forskning och utbildning: lärosätesbiblioteken i Sverige finns i tryckt format, men är också öppet tillgänglig digitalt.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Det är bra, att det samlas ett vetande kring just detta ämne!👍
Den enda historiska boken om bibliotek är ju ”Människans minne” en tjock och intressant skrift över biblioteken generellt.